Landsbyløbet 4. maj

Lars Friis Farsøes billede

Lørdag den 4. juni bød på strålende solskin, vindstille vejr og ikke mindst Landsbyløbet ”Danmarks første økologiske motionsløb”, der blev afholdt i Smørum. Ca. 800 deltagere var mødt frem til startstregen foran det lokale kulturhus for enten at deltage i børneløb, 5 km., 11 km. eller halvmarathon (kontrolopmålt).

Løbet er – som navnet også antyder – et sund/grønt initiativ, der har fokus på at fremme motion i Egedal Kommune. Som deltager kan man også mærke, at det i høj grad er et løb, der er lokalt forankret med mange frivillige hjælpere fra bl.a. Lions Club og spejderne. Løbet har eksisteret i over ti år, og den erfaring har arrangørerne bag Landsbyløbet formået at omsætte til kvalitet 

Før løbet 

Landsbyløbets hjemmeside (http://www.landsbylobet.dk) vinder nok ikke priser for design, men til gengæld er der stor ros for indholdet og et opdateringsniveau, som mange noget større løb snildt kan lære noget af. Hjemmesiden er generelt meget pædagogisk, og hvis man er førstegangsdeltager i løbet er det ikke noget problem at få besvaret sine spørgsmål. På min ydmyge arbejdspc havde jeg dog en lille smule udfordringer med at få rutekortene vist rigtigt, men det hører absolut til i småtingsafdelingen.

Tilmelding og betaling kunne både klares via nettet og på selve dagen. Inkl. et 20-kroners gebyr for eftertilmelding måtte jeg og min løbemakker hver betale 100 kr. for at deltage i 11 km. løbet. Det er i mine øjne et meget fair prisniveau. Selvom at deltagerne ikke bliver overdænget med goodiebags og løbstshirts, så får man et veltilrettelagt løb, ok forplejning og elektronisk tidtagning med i købet.

Start- og målområdet er som nævnt placeret foran det lokale kulturhus et stenkast fra Smørum Centret, hvor det var rigeligt med p-pladser. På pladsen foran kulturhuset var der stillet telte med madservering, tombolaer, hoppeborge og alskens anden underholdning op. Det skabte en rigtig hyggelig og afslappet stemning, som gjorde, at jeg næsten fik mere lyst til bare at blive liggende i græsset og nyde solen end at løbe! Inde i kulturhuset foregik udlevering af numre og eftertilmelding, og jeg oplevede det som en gnidningsfri proces. I en nærliggende hal var der mulighed for omklædning, bad og toiletbesøg, men det sædvanlige run på toiletterne inden start var dog ikke helt til at undgå.

I start- og målområdet blev der konstant speaket af nogle ganske ivrige arrangører (plus en enkelt viceborgmester) – det medvirkede til at piske en løbsstemning op, selvom speakningen ikke nødvendigvis handlede så meget om de praktiske detaljer. Derudover var der også tilbud om to gange fælles opvarmning, så der var ingen undskyldning for ikke at være klar, da startskuddet gik.

4
Under løbet 

Løberne på de forskellige distancer blev sendt af sted forskudt, og det gjorde bl.a. at os deltagere på 11 km., kunne følges med halvmarathonløberne i mål de sidste par km. Det er en ganske god ide ud fra en betragtning om, at de færreste løbere derved kommer til at løbe alene ude på ruten.

Jeg kan ikke prale af at være stedkendt i området, men vi kom på en rigtig flot rundtur, hvor vi undervejs løb igennem et utal af landsbyer via cykelstier, landeveje, grusstier mm. Der er ingen tvivl om, at jeg havde nydt det idylliske landskab noget mere, hvis jeg ikke blev ristet af solen, men denne eftermiddag var der ikke megen skygge at finde. Ruten var også fint bakket, så det handlede om at disponere sine kræfter rigtigt. Nogle vil måske mene at en ’tur på landet’ er lidt kedelig, og der var da også enkelte strækninger, som bare skulle overstås, men overordnet var det en køn rute, hvor man dog lige skulle være opmærksom på bilister. Hvis man som løber ikke er vågen undervejs kan der godt opstå halvfarlige situationer, men heldigvis var der ikke særligt meget trafik på denne tid af dagen.

Arrangørerne havde dog fint styr på de steder, hvor vi decideret skulle krydse veje, og her var der ingen køer på isen. Generelt var der fyldt godt op med vejvisere og skilte, så man både vidste, hvor man skulle hen, og hvor langt man var nået. Derudover så jeg flere gange cyklende officials, der holdte øje med, hvorvidt alt var i orden ude på ruten. På 11 km.-ruten var der indlagt tre væskedepoter, og det gjorde virkelig godt i sommervarmen, hvor rigtig mange led. Der blev både tilbudt alm. vand, saftevand og mulighed for at duppe sig selv med en våd klud. Normalt ville jeg ikke benytte alle tre depoter på en relativt kort distance, men grundet vejrsituationen var jeg virkelig lykkelig for, at der med korte mellemrum var adgang til vand. Godt træk af arrangørerne!

På opløbsstrækningen fortsatte den ivrige speakning og rigtig mange løbere nåede vist at høre deres eget navn eller nummer i højtalerne.

4
Efter løbet 

Lige efter at have krydset målstregen var der adgang til vand, saft, bananer (økologisk naturligvis) mm., og havde man deltaget i børneløbet fik man også fin medalje (men den går åbenbart ikke længere, når man er fyldt 25, hehe). En stor del af løberne valgte at blive hængende foran kulturhuset og nyde lidt grillmad og/eller en kold fadøl til fair priser, mens de resterende deltagere kom over målstregen.

Mange valgte at tjekke om de havde vundet en af de 30-40 lodtrækningspræmier, og arrangørerne var også hurtige til at hænge resultaterne fra børneløbet og 5 km. ruten op. Ca. en time efter at jeg kom i mål, kunne jeg via min Iphone konstatere, at mit eget resultat var tilgængeligt på hjemmesiden, ligesom min løbemakker fik det tilsendt pr. sms straks efter målgang. Det må siges at være effektivt.  

Ifølge løbets hjemmeside vil der også snart være billeder tilgængelige, og det er også en rigtig fin service, så det ser jeg frem til.

4
Løbets helhed 

Landsbyløbet brander sig på at være Danmarks første økologiske motionsløb, men jeg tror ærligt talt, at deltagerne i højere grad husker løbet som værende utrolig velorganiseret, omhyggeligt tilrettelagt og rigtig hyggeligt. Det er i høj grad Hr. og Fru. Danmark, der sammen med deres børn deltager i løbet, og det spiller bare!

Det er altid en smagssag, hvorvidt man foretrækker at løbe i byen eller ude på landevejene, men uanset hvad hører Landsbyløbet til i toppen over motionsløb i denne størrelsesorden. Mange motionsløb prøver at score lidt ekstra fortjeneste ved at presse citronen hist og her, men det er der ikke tale om med Landsbyløbet, der virkelig leverer et solidt produkt.

4

Billeder

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15015:

Michael Jakobsens billede
Loebet jaevnligt de sidste 30 aar elsker det.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina