Julestjerneløbet (Hillerød)

Lars Friis Farsøes billede

Det kan være svært at trække folk af huse til udendørsaktiviteter i julemåneden, men det problem oplever man vist ikke hos IF Langgraverne, der stod bag søndagens traditionsrige Julestjerneløb i Hillerød. Imens sneen dalede ned fra himmelen gav flere hundrede løbere – på alle niveauer – sig i kast med de udfordrende strabadser på de kuperede skovstier i St. Dyrehave.

Før løbet 

Julestjerneløbet er blevet arrangeret siden 80’erne, og løbet gennemføres uanset vind og vejr. Deltagerantallet er steget støt i de senere år til lige under 1000 løbere sidste år, men jeg vil gætte på, at vejret denne søndag desværre fik nogle til at blive hjemme i varmen.

Løbet har en meget simpel opbygget hjemmeside (http://www.julestjernelobet.dk/), der dog er meget detaljeret med rigtig mange gode informationer fx løbets historie, rutekort og generelle spørgsmål. Hjemmesiden blev også opdateret på selve løbsdagen, hvor arrangørerne skrev, at løbet trods vejret skam blev til noget. Online tilmelding med registrering og betaling på selve hjemmesiden er ikke tilgængelig, men man kan emaile sine persondata og efterfølgende overføre deltagergebyret via netbank.

På hjemmesiden oplyses det, at der er tre forskellige distancer på hhv. 4 km, 9 km. og 16 kilometer, hvor den korte distance også fungerer som et børneløb. Jeg gav 100 kr. for at deltage på 9 kilometer-ruten, som rent faktisk er 9200 meter ifølge et enkelt oversigtskort på Byskolen, hvor udlevering af startnumre blev foretaget. Af samme kort fremgik det, at den lange rute var 15.800 meter. Selvom det kun er nogle få hundrede meters forskel fra hjemmesidens tal, så er det lidt kedeligt med de forskellige oplysninger. Ruterne er DAF-opmålte – så det er vel bare at ensrette længdeangivelserne.

Udlevering af numre, omklædning osv. foregik som sagt på Byskolen, hvor det er nemt at komme til både med bil og tog, da skolen ligger et stenkast fra stationen. Der var masser af toiletfaciliteter, og der var generelt styr på de praktiske ting. Her kan man mærke, at arrangørerne har mange år på bagen. Fra skolen og til start/målområdet skal man dog tilbagelægge 1,5 kilometer – jeg fik oplyst, at det ville være umuligt at få en p-plads ved startområdet (mange valgte dog at gøre dette uden problemer), hvorfor jeg fik det råd at bruge benene som transportmiddel. Det fungerede også fint, da man på den måde kan få varmen. Nu havde jeg imidlertid ikke deltaget før, så jeg savnede en lidt tydeligere afmærkning af ruten fra skolen til startområdet.

Løberne på de tre distancer blev sendt af sted med ti minutters mellemrum. En ihærdig løbsleder forsøgte med en lille megafon at fortælle folk om, hvem der nu skulle gå hen til startstregen. Det kneb lidt med at få alle speakerens detaljer med, men jeg kom da af sted i den rigtige startgruppe.

2
Under løbet 

Julestjerneløbet foregår – sjovt nok – som et ’stjerneløb’, hvor konceptet er, at man fra et fast udgangspunkt løber af forskellige navngivne ruter. På forhånd havde vi alle fået udleveret et stykke pap, hvor der stod hvilke ruter og i hvilken rækkefølge, de skulle løbes på. Det er et spøjst koncept, der giver løbet en ekstra social dimension, da man typisk vil passere venner og bekendte en eller flere gange undervejs på ruten. For de rigtig hurtige (dem tilhører jeg ikke) kan det dog være et irritationsmoment igen og igen at skulle overhale langsommere løbere, men for 95 % af deltagerne denne dag var det vist ikke et issue.

Løbet foregår fortrinsvis på brede skovstier, men sneen – både den sammenpressede og den nyfaldne – gjorde sit til, at der mange steder kun var 2 farbare spor. De første to kilometer løbes der rimelig tæt indtil feltet splittes ud i stjernens forskellige ’arme’. Jeg er en teknisk ret urutineret løber, så det krævede min fulde koncentration ikke at lege menneskelig kælk, men jeg slap for nærkontakt med sneen. Faktisk så jeg kun en enkelt der mistede balancen, og det må være udtryk for, at ruten var udfordrende men langt fra umulig. Sneen og rutens bakker gjorde, at mange løbere efterfølgende har følt sig godt brugt – og det er jo dejligt.

Ruten var fint afmærket, og ved vendepunkterne i flere af ’armene’ var der sågar musik, bl.a. en ivrig harmonikaspiller. Som 9 kilometer løber støder man gentagne gange på et depot lige der, hvor man skal ud i en ny ’arm’ eller imod mål. Desværre havde depotet kun saftevand/sportsdrik og ikke noget almindeligt vand, da jeg lige stoppede op for at tage en tår. Til de der løb den lange distance var der også indlagt et ekstra depot ude i en af de ’arme’, hvorvidt udbuddet har været større der, ved jeg desværre ikke.

4
Efter løbet 

Når man krydsede målstregen blev ens startnummer hurtigt noteret, da vi løb uden elektronisk tidtagning. Hver femte løber fik ved samme lejlighed stukket en gevinstseddel i hånden, som der så kunne indløses over på skolen. Jeg var en af de heldige.

Da jeg kom i mål var der ikke specielt proppet, men senere opstod der nogen kø ved uddelingen af vand, saftevand/sportsdrik og æbler. En god ide havde været at stille varme drikke til rådighed, da min fornemmelse er, at rigtig mange løber Julestjerneløbet sammen med andre. Derfor vil der naturligt opstå ventetid i målområdet, hvis man er en større gruppe afsted, og man kan hurtigt nå at blive kold, når sneen daler.

Fra målområdet skulle mange deltagere tilbage til skolen – fx for at bade, for at socialisere med vennerne fra løbeklubben og/eller afhente lodtrækningspræmier. Hvor afstanden på 1,5 kilometer inden løbet fungerer som god opvarmning, så er afstanden noget uhensigtsmæssigt på vej tilbage, da kulden hurtigt kan få overtaget. Ikke alle har overskuddet til at løbe igen efter de måske har ventet i målområdet i 10-15 minutter.

På skolen havde mange løbeklubber valgt at låne klasselokaler til opbevaring af bagage og som socialt samlingspunkt efter løbet. Det var muligt at købe øl, vand, æbleskiver og pølser for overkommelige priser. Lodtrækningspræmierne var fine – jeg fik fx en god deodorant med hjem.

Ifølge arrangørerne vil resultaterne være at finde på løbets hjemmeside indenfor det næste døgns tid, og det er en meget acceptabel tidshorisont.

3
Løbets helhed 

Julestjerneløbet er et hyggeligt løb med god stemning, hvor alle har mulighed for at være med. Arrangørerne har tydeligvis styr på det meste, men der er også områder, hvor det bør være muligt at forbedre konceptet.

Fx bør arrangørerne etablere en mulighed for at betale online og ikke mindst bør de ensrette kommunikationen om distancernes længde, samt give depoterne en mindre opgradering. Det er smart, at arrangørerne bruger Byskolen som base, men afstanden mellem skole og start/målområdet er en smule uhensigtsmæssig. Den del kan der nok ikke laves om på, mens de øvrige kritikpunkter bestemt er mulige at afhjælpe.

Derfor ender bedømmelsen af løbet på 3 ud af 5 løbesko, men potentialet til mere er bestemt til stede.

3

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15015:

Michael Jakobsens billede
Loebet jaevnligt de sidste 30 aar elsker det.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina