Temadebat: Er kønsopdelte løb godt eller skidt?

Martin Bork, Admins billede

Kvinder er i bund og grund skrøbelige prinsesser og mænd er vilde jægere. Det synes at være filosofien i et nyt kombineret kvinde- og mandeløb med to forskellige ruter, som Lillebælt Halvmarathon står bag: http://www.prinsessenogvildsvinet.dk/

Kvindeløb har har i mange år været en realitet. Både Alt for Damerne og Femina har sponsoreret løb kun for kvinder. De seneste år har mange mandeløb set dagens lys: M-løbet, Herreløbet, HCA ½MT for kvinder og mænd og ikke mindst Mandehørmløbene - for bare at nævne nogle få.

Der er åbenbart en accept af og en efterspørgsel efter kønsopdelte løb. Selvom resultatlisterne i blandede løb er kønsopdelte har argumentet vel hidtil været, at kvinder får mere ud af at konkurrere mod andre kvinder uden hele tiden at blive overhalet af en mand. Med Prinsessen og Vildsvinet og mandehørmløbene har det kønsopdelte koncept fået en ekstra dimension. Nu sker opdelingen ikke kun ud fra et biologisk hensyn, men faktisk ud fra kulturelle klichéprægede stereotyper: Mænd er reduceret til vilddyr, som spises af med øl og pølser - kvinder er skrøbelige glasdukker, som skal have det nemt, så de kan sladre med veninderne på ruten og ende med at få det, som det hele handler om: En fyldt goodie-bag med skønhedspleje og pigeting.

Er det sådan vi er kære mænd og kvinder?! Er verden så enkel, og er konceptet foreneligt med vores stolte traditioner for ligestilling og grænsebrydende fritænkning? Er de kønsopdelte løb harmløse friske pust til en fastlåst idé om, hvad et løbsarrangement er, eller lader vi os langsomt og ubevidst indrulle i et mere og mere kønsopdelt samfund, hvor drenge leger bedst med drenge og piger bedst med piger, fordi vi ikke forstår hinanden? Hvad taler for og imod?

 

 

#1

Anonyms billede

 

Åh hvor du rammer en øm tå.... Jeg har meget et anstrengt forhold til kvindeløb og den norm som de hylder. Hvad skal jeg med en pose menstruationsartikler, i løb hvor det åbenbart heller ikke er helt okay at overhale andre. Hvor vi løber i kæder med veninderne, mens vi holder mobilen i hånden. Iført figursyet feminint løbetøj, gerne i skrigepink. Og ja, jeg kan godt høre min egen intolerance!angel Den bunder bare i at de ***** løb understøtter den stereotype forestilling om hvad en kvinde er. Og den truer med at aflive den UR-KVINDE jeg holder så meget af! Som har fysisk styrke, mental formåenhed, og rent faktisk lugter af armsved. Og hvorfor i alverden skulle jeg degradere mig selv til en indholdsløs pynte-prinsesse fordi det lige er moderne.. Giv mig løb, giv mig mudder, giv mig bakker og giv mig for fanden en øl når jeg er færdig!cheeky

 

#2

Anonyms billede

Jeg kan af gode grunde ikke trække på egne erfaringer i mine betragtninger vedrørende kvindeløb, men jeg har ved flere lejligheder hørt min kæreste beklage sig over manglende konkurrenceånd og lidt for meget søster- og menstruationssolidaritet i kvindeløbene!

Dog kan jeg med sikkerhed sige at det jo er kvindeløbene som har startet hele ræset hen imod goodiebags og venindeaftener, hvor løbet kommer i anden eller tredje række.

Min kæreste har været misundelig på mig hver gang jeg skulle løbe mandehørm, fordi der ikke er så meget kommen hinanden ved (under løbet) og arm i arm løb - hun er holdt op med at løbe kvindeløb netop fordi det hele går op i goodiebags og fordi mange af deltagerne ikke kan finde ud af holde til højre, så de hurtigere løbere kan overhale - jeg ved ikke om det er normen i kvindeløb, at løbet er sekundært, men hun blev i hvert fald så træt af de venindeflokke der gik ved siden af hinanden og ikke forstod at nogle andre rent faktisk ville løbe at hun nu kun løber "rigtige" motionsløb - hvor selve løbet er i fokus.

Den skarpe (nærmest karikerede) kønsopdeling der kommer til udtryk i koncepterne for diverse mandeløb er jo bare sjov og ballade og jeg tror netop at mandeløbene skal ses som en reaktion på de mange løb kun for kvinder - at løbe har jo i høj grad udkonkurreret det at deltage i en holdsport som f.eks. fodbold, så det at kunne løbe et terrænløb med gutterne er et frirum for mændene ligesom kvindeløbene er for nogle kvinder - de sejeste piger holder sig væk fra kvindeløbene og løber hellere løb som f.eks. Helvede i Nord (der var rigtigt mange kvinder med i går).

Med fare for at blive upopulær vil jeg sige at kvindeløbenes store berettigelse er at de rekrutterer mange nye løbere til de øvrige motionsløb - og det er jo ikke så ringe endda (som de siger i Jylland).

#3

Jakob Lind Tolborgs billede

Hurra for diversiteten indenfor motionsløb og for det stadig stigende antal motionsløb, der gør, at man nemt kan vælge alt det fra, som man ikke er ude efter.

Når man ser på antallet af kvindeløb og antallet af solgte startnumre hertil, kan man ikke være i tvivl om løbenes berettigelse. Mandehørmsløbene er utvivlsomt startet som en modreaktion til kvindeløbene, og det har nok haft en markant PR-værdi i den spæde start. Personligt har jeg dog altid syntes, det var synd at udelukke kvinder fra disse løb, men på den anden side har der jo hele tiden været andre muligheder for at få løbeskoene mudret i kønsneutrale motionsløb.

Der har i 10 år været afviklet Offroad 25K på Fyn med knædybe mudderhuller. Løbet afgik desværre ved døden sidste år. En anden mulighed er Crossmarathon på Bornholm med 21 eller 42 km fordelt på 4 etaper på en weekend. Selvom der nok ikke er deciderede mudderhuller, er den helt nye Salomon Trail Tour med afdelinger over hele landet, nok også værd at nævne i denne sammenhæng. Der er helt sikkert mange flere muligheder, som jeg ikke kender eller har frisk i erindring.

Jeg hilser Prinsessen og Vildsvinet velkommen og glæder mig yderligere over, at kvinder her kan få lov at være vildsvin, og mænd formentlig også kan få lov at være princesser.

Mvh. Jakob
Løbeklubben på Facebook

#4

Anonyms billede

Hvis nogen får den geniale ide at arrangere et mudderløb for kvinder og mænd med kolde øl og en tændt sauna, så kommer jeg;-)

Desværre tager tidsgrænserne ikke altid højde for, at kvinder også gerne vil løbe ekstreme løb. Og det er måske forklaringen på, at der er så få af os på resultatlisten? Så herfra skal lyde en opfordring til at tilpasse tidsgrænserne eller lave forskellige tidsgrænser for mænd og kvinder;-) Jeg løb for eksempel Laugarvegur på Island sidste år, hvor vi var flere kvinder, der gennemførte det sindssyge ultraløb, men vi fik ikke vores tid registreret...

www.alletidersmarathon.dk

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15377:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk