Stærke smerter i lænden

Stines billede

Hej
Ja nu prøver jeg så her - er snart ved at have mistet tålmodigheden. Så håber der her er nogen der enten har oplevet det samme og/eller har en idé om hvad der kunne være problemet.
Det hele startede for ca 1 år siden. En aften jeg lløb fik jeg smerter i højre side af lyskenen og da jeg blev kold igen, var det umuligt at løfte mit højre ben. Det stod på noget tid så jeg opsøgte læge + fysio. Lægen sagde en overanstrengt psoas og fysio sagde måske et ledbånd i ballen, SI-leddet eller korsbenet den var gal med. Jeg blev beordret pause fra løb i ca ½ år hvor jeg gik hos 2 forskellige fysio + en akupunktør. Samme periode var jeg en tur på Hamlet Privathospital og blev ultralydsscannet + røngtenfotograferet. Betændelse i nogle muskler i lyskenen (flere af de muskler der hæfter sig på hoftebøjeren).Jeg fik gigtmedicin som tog smerterne, men såå snart jeg stoppede med det var de tilbage igen. Akupunkturen fik betændelsen til at gå væk, så jeg begyndte så småt at løbe igen. Men nu kom smerterne tilbage - bare i lænden. Siden har jeg haft daglige konstante smerter i lænden og har i over et ½ år ikke været i stand til at bukke mig forover og samle noget op fra gulvet fx, eller en lille ting som at læne mig ind over håndvasken når jeg børster tæænder. Jeg opsøgte en kiropraktor pga smerterne i lænden og han sagde mit bækken var en smule skævt og jeg har nu gået til regelmæssige behandlinger hos kiro siden foråret. Ingen af behandlingerne får smerten til at gå væk, men gør har gjort den udholdelig og ikke mindst har besøgene hos kiropraktoren gjort at jeg har kunne løbetræne og gennemføre halvmarathon for ca 1½ måned siden. Men det virker nu som om at det er den samme manipulation der bliver lavet hver gang og det har ikke længere nogen virkning (føles det ikke som.) Jeg besluttede mig derfor for endnu engang at prøve en ny behandlingsform og opsøgte en osteopat.
Der skete dog det inden mit første besøg for ca 2 uger siden, at jeg nu også fik et hold i lænden (efter sigende mellem 4. og 5. lændehvirvel) Det har resulteret i, at jeg nu i over 2 uger ikke har kunne løbe, har konstante smerter og kan hverken sidde, bukke mig forover eller i det hele taget bare fungere nogenlunde normalt (en ting som at tage strømper og sko på er næsten umuligt for mig, da kombinationen af at bukke sig forover samtidig med at man løfter benet er enormt smertefuldt)
Jeg føler det som om de smerter i lænden jeg havde lært at tackle er blevet ganget med faktor 1000 og det har nu stået på i over 2 uger. Jeg er meget aktiv og er vant til at cykle fra job stort set dagligt (ca 20 km) samt løbe ca 50-55 kom ugentligt og det går derfor også utroligt meget ud over mit humør at skulle kæmpe med de smerter samtidig med at jeg ikke mærker nogen mærkbar ændring i smerterne.
Jeg har nu opsøgt Center for Rygkirurgi for at få en mr-scanning af ryggen, da jeg snart har hørt de første 20 forskellige gæt på hvad jeg "fejler".
Jeg håber der er andre der kender til problemet/har oplevet noget lignende som har nogle gode råd. Jeg er ved at være meget meget utålmodig - og får nærmest tårer i øjnene for hver ekstra dag jeg går forbi løbeskoene i gangen.

Vh løbemusen

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Stine

Det er en ordentlig omgang du har været igennem, men vær rolig, jeg tror jeg kan forklare dig hvad der er i vejen, eller komme med et fornuftigt bud der forklarer alt hvad de andre siger, for meget af det passer sammen. Jeg er selv snart færdig osteopat, så hvis du ikke har været afsted endnu, så kan jeg kun anbefale osteopatien.
Problemet omkring din psoas muskel lyder meget bekendt det er et hyppigt problem, men årsagen til at din psoas driller har der nok ikke været så meget fokus på.
Din psoas musklen er istand til at låse ryggen meget kraftigt, dette forklarer dine nu voldsomme lænde smerter, den gør ondt i lysken, fordi den løber dybt i maven og lyskeregionen. Psoas musklen indeholder en stor mængde nerver, der gør at dine smerter også kan sprede sig til maven, hoften, ryggen, og gøre hele problemet sværere at lure fordi smerterne hopper rundt.

De manipulationer du har fået af kiropraktoren, virker meget effektivt, når man manipulerer et led i ryggen, så afslappes bl.a de muskler der får deres nerver fra ryggen, heriblandt psoas, men fordi psoas musklen også hæfter på alle 5 lændehvirvler, så virker manipulationer ret godt,
Bagsiden ved dette er at effekten stopper efter et stykke tid, så responderer musklen ikke på manipulationen fordi vævet omkring psoas musklen er så stramt at det ikke løsner sig, og pludselig fra at have haft det nogenlunde så låser din ryg som aldrig før. Så der er for mig stor logik i dit forløb og dine smerter, du HAR problemer omkring din psoas, MEN MEN MEN MEN

hvorfor driller den så, dette kan der være mange grunde til, jeg prøver at remse nogle af dem op

1) Psoas musklen ligger omgivet af et kraftig bindevæv kaldet fascie, dette omgiver også nyren og en anden stor muskel i ryggen Qvadratus lumborum. Fascien kan reagere kraftigt på traumer imod kroppen, sammenstød i biler, fordi sikkerhedsselen ligger hen over dine to nyrer, så ved at kraftigt sammenstød i bil, eller falde af en hest, af en cykel eller andre former for fald, så kan vævet trække sig sammen, og resultatet er en stram psoas, og så starter dine problemer.

2) psoas musklen reagerer også tit på overkorrektion af fødderne, det betyder at du løber i en sko der korrigerer din fod for meget, det klassiske er at du løber i antipronationssko, men ikke har brug for det, det er et hyppigt problem, der starter en kompenserende kædereaktion i kroppen, som rammer psoas hårdt, og så starter dit problem.

3) Psoas ligger tæt op og ned af flere af dine organer, hvis der er problemer i dele af din tarm, ikke noget alvorligt men fordøjelsesproblemer, så kan det trække i vævet omkring psoas og få den til at forkorte sig, og wupti = problemer

4) psoas musklen og regionen omkring den kan sagtens have været stram i et langt stykke tid mens du har løbet. Denne region er god til at sidebøje i ryggen. Andre regioner i kroppen er også gode til at sidebøje, midterste del af nakken, foden og KÆBEN, så hvis du f.eks har lavet rodbehandlinger eller hevet tænder ud, så reagerer dine kæbemuskler og trækker din kæbe i sidebøjning, dette reagerer psoas på for så retter den bare lige kroppen op, så dine øjen kan kigge lige ud og wupti ud af den blå luft har du dine problemer.

som du kan se er der mange grunde til psoas problemer, men de ligger ofte ikke lokalt i ryggen, de ligger andre steder i kroppen, og dette er en osteopat expert i at lokalisere og det gælder alle problemer,
så fat mod, det er håb endnu

skriv endelig igen, hvis du har flere spørgsmål til mig, du er også velkommen på vores klinik som ligger i københavn, hvis mit svar har fanget din interesse, men ellers så kom afsted til din osteopat, for jeg tror og håber at han/hun kan hjælpe dig ud af dine problemer

med venlig hilsen
Jesper Birkedal

#2

Stines billede

Hej Jesper
Tak for dit hurtige svar. Og samtidig lidt beroligende effekt Smile Det er trods alt rart at høre der nok er en mening med alle de mange svar jeg har fået rundt omkring.
Jeg mærker meget til min psoas og specielt fordi jeg har mange smerter i højre side af maven og på siden, vel nærmest det man vil kalde for hoften. Jeg har ikke været i hverken et uheld eller fået en rodbehandling eller lignende. Jeg løber i asics kayano 16 og har inden da løbet i en anden asics model (som ikke var go nok til de mange km) og en Adidas supernova sequence. Først og sidstnævnte har jeg testet inden køb, men jeh er faktisk ikke klar over om de er antipronationssko.
Jeg tror ikke jeg fik skrevet, at jeg tilsyneladende har en lidt skæv ryg, den slår et sving i lænden og den ryglæge jeg har opsøgt mente det kunne være årsagen. Jeg får svar på en mr-scanning på onsdag, men der kan de vel ikke se problemerne med bindevævet om psoas?
Jeg har været hos en osteopat (i kbh) 3 gange nu, men hun har meget behandlet for mit hold i lænden jo. Hvor mange gange vil du mene en osteopat skal bruge på dette (hvis man ser bort fra holdet) måske et det i virkeligheden ikke et traditionelt hold i lænden jeg har fået, men netop det du skriver der sket når manipulationerne ikke længere virker? Jeg undrer mig meget over graden af smerte, nu på 3. uge.
Et sidste spørgsmål, tror du jeg forværrer det hele ved at smålunte nogle korte ture, når smerten altså tillader det? Jeg mangler virkelig mine fysiske aktiviteter.
Tusind tak for din hjælp
Vh Stine

#3

Jesper Birkedals billede

Hej Stine

Dine Asics Kayano sko, er en meget stærk antipronerende sko, så den kan i høj grad være med til at genere din psoas, hvis ikke det er den rigtige sko for dig, og jeg vil sige der er meget få der har brug for sådan en kraftig støttende sko, problemet med dem er at de ofte føles rare at have på, musklerne i foden skal ikke lave så meget i sådan en sko, og det er et problem. Så her kunne ligge en potentiel årsag til dit problem

Omkring din behandling, så burde en ostopat lure dette problem, selvfølgelig kan der være mange ting omkring dit hold i ryggen der skal fikses, ved ikke hvor din osteopat primært har behandlet dig, men der er mange ting der skal fikses, efter sådan en omgang som det du har oplevet, men du burde også hurtigt opleve noget forbedring.

Omkring det at løbe, hvis ikke du mærker noget forværring ved at smålunte lidt, så kan jeg ikke se noget til hinter for det, reagerer du negativt, så er det for tidligt endnu for dig, så smerten skal guide dig, ømhed er OK

skriv endelig igen om hvordan det går, om du bliver helt fit igen

mvh
jesper birkedal

#4

Stines billede

Hej Jesper
Min mr-scanning viste en diskusprolaps ml 4. og 5. lændehvirvel samt en degenereret diskus. Jeg fik at vide motion var det bedste så det skulle jeg endelig gøre så vidt muligt. Derudover blev jeg anbefalet fysioterapi og træning, træning, træning. Jeg har stadig smerter, specielt om morgenen, ved foroverbøjning og hvis jeg sidder ned i længere tid. Jeg har svømmet og løbet en lille tur på 5 km, begge ting uden nogen smerter, tværtimod føltes det rart. Kun ømme muskler.
Osteopaten har primært behandlet i nakken, ml skuldre samt ca midt på rygsøjlen

Jeg er meget motiveret for at forsøge at "skrumpe" diskusprolapsen med træning, er blevet anbefalet både fys (john verner) samt kiro. Men er meget i tvivl, da alle jo stortset har en mening/holdning til hvad der skal til.....

Vh Stine

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk