Skinnebensbetændelse/kompartmentsyndrom

Maries billede

Hej

Jeg har døjet med mine underben i omkring 5 års tid efterhånden. I starten var det ikke så slemt, hvis jeg blot lod være med at løbe, men nu er det blevet så slemt at jeg knap kan gå uden at det gør ondt.

Jeg har indtil for nyligt troet at det var skinnebensbetændelse, og det er også det lægen har sagt. Jeg har prøvet næsten alt føler jeg herunder; voltaren, "paracetamolkur", brændenældete, ingefærpiller, gurkemejepulver, støttestrømper, specialllavede skoindlæg, MBT sko, behandling hos en fysioterapeut med øvelser og trykbølgebehandling. Jeg har prøvet at holde benene helt i ro, men det kommer egentlig også af sig selv, når enhver belastning gør ondt. Jeg går altid i flade sko og herudover har jeg netop afsluttet et længere forløb ved en akupunktør.

Jeg blev i starten af sidste år undersøgt på sygehuset, og fik i denne omgang foretaget en knoglescinigrafi. Den viste ikke noget unormalt. De ville ikke undersøge for kompartmentsyndrom. 

Jeg har dog selv overvejet, om det alligevel kan være kompartmentsyndrom. Jeg synes godt det kunne passe med mine symptomer, og så alligevel. Det er ofte sådan, at hvis jeg begynder at gå hurtigt, så føles det som om mine underben syrer/staser/kramper til. Det kommer måske efter 30 sekunder til et minuts tid efter jeg har sat farten op. Mine underben føles tunge og som om de er sværere "at få med". Går jeg sådan i et stykke tid, bliver det værre og værre, og jeg får det til sidst som om, at det er svært at tage flere skridt i det tempo. Sætter jeg farten ned til at gå normalt/langsomt forsvinder det, og jeg kan gå igen uden gene. 

Førhen ville jeg også have haft ondt efterfølgende, men på en anden måde. Dette ville være en mere skarp smerte, som især kom til udtryk hvis jeg bukkede foden opad/dorsalfleksion eller hvis jeg fx gik på en høj fortovskant og tog landede meget tungt ned på vejen nedeunder, så ville jeg mærke et jag foran på underbenet. Dette har også været grunden til, at jeg har tænkt at det var skinnebensbetændelse. Det er der dog kommet has på, efter jeg har været ved akupunktør, sådan at det alene er mine underben der føles tunge når jeg går. (jeg kan dog mærke at måske er ved at komme lidt tilbage igen, efter jeg er stoppet med behandlingerne. Min tanke var, at det måske kunne være en følge af, at der ikke er plads nok til musklerne inde i benet)  

 

Det blev lidt af en lang smøre, det håber jeg er okay :)

 

 

 

#1

Maries billede

Jeg kan forresten også lige tilføje, at efter anstrengelse kan jeg have svært ved at bøje foden opad. Det er som om der er noget der strammer og giver modstand. Efter anstrengelse mærkes mine muskler (jeg tror, uden at være sikker, at det er tibialis anterior) derudover også meget hårde.

#2

Jesper Birkedals billede

Hej Marie

Tusind tak for dit indlæg. 

Tanken kunne helt klart godt lede tankerne i retning af compartmentsyndrom. Dog skal jeg sige høre lidt til dit baggrund, da compartment syndrom ofte opstår hos personer der træner meget hårdt og intensivt, ofte med markant øget intensitet indenfor en kort tidsperiode. 

hvis det matcher din historik, kan jeg helt klart pege i retning af compartmentsyndrom. Matcher det ikke, kan det også sagtens lade sig gøre uden et intensivt træningsforløb, ALT kan lade sig gøre i kroppen :)

 

MEN

Der er helt klart også andre problemstillinger der kan irritere skinnebenene. Jeg har aldrig i min behandler tid mødt et skinneben med betændelse i, 95% af alt hvad jeg møder af problemer i skinnebenene er af funktionel karakter, det betyder at det er forskellige dele af kroppen, forskellige systemer i kroppen der ikke arbejder ordentlig sammen, som resultater i smerter forskellige steder i kroppen, og ofte skinnebenene. 

 

Omkring Tibilais anterior. Så er der stor relation imellem bækkenet og denne muskler det klassisk kvindelig bækken, med udadroterede hofter og charlie chaplin fodstilling ligger et stort pres på Tibilias anterior, fordi kvinder med denne type bækken/hoftestilling kommer til at lade af kraftig overpronation i deres fødder. Dette er ikke et problem i deres fod, men et problem der opstår fordi de er stive bækkenet og hofterne. 

den kraftigt overpronation gør at tibilias anterior kommer under hårdt pres fordi den skal bremse den kraftige overpronation. løsningen på dette er desværre ofte antipronationssko og indlæg, som måske lindrer symptomerne, men kan starte masser af andre problemer i kroppen, lændesmerter bækkensmerter hoftesmerte hovedpine etc. ELLER forstærke symptomerne i skinnebenene og gøre problemerne endnu mere kroniske. 

 

Det jeg vil sige med at alt det her er, at jeg synes du skal lade dig undersøge af en osteopat, der netop kan kigge din krop igennem for at lede efter ting der kan belaste dine skinneben på en forkert måde. Dette vil jeg gøre inden du går videre med udredning for compartmentsyndrom. 

For her findes kun en løsning, og det er operation, hvor de spalter bindevævet i dit skinneben, hvis det viser sig at være problemet, jamen så er det det der skal gøres, men jeg ville undersøge ALT andet før du går den vej 

 

Sig endelige til hvis jeg skal hjælpe med at finde en osteopat i dit område

mvh Jesper Birkedal

 

#3

Maries billede

Tak for svaret.

Det eneste jeg kan sige mht det første er, at mine problemer begyndte noget tid efter jeg kom hjem fra en 4 mdr lang rejse, hvor vi gik det meste af dagen, alle dage, og hvor jeg forinden havde været meget stillesiddende som studerende. Men jeg synes heller ikke selv, at det burde være nok til at give kompartmentsyndrom. 

Jeg tror, at jeg overpronerer. Jeg tror derudover, eller samtidigt, at jeg er lidt kalveknæet. Det er også muligt at der er noget med mit bækken/lænd, da jeg også har problemer med lænden/ryggen. Jeg tror det er iskiasnerven, men jeg ved det ikke.

Det kunne godt være, det var en god ide at spørge en osteopat. Jeg bor i Aalborg, så hvis du kender en god en her, må du meget gerne give en anbefaling. 

 

Mvh

Marie

#4

Jesper Birkedals billede
Hej Marie Du kan kigge på www.danskeosteopater.dk og se de osteopater Der er i dit lokalområde

#5

Maries billede

Tak :)

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk