Piriformis og smerte i baglår

Peter Houkjærs billede

Hej Motionsløb,

 

Jeg er ikke en motionsløber som sådan. Jeg spiller floorball på højt plan, hvor vi henover sommeren har løbetrænet rigtigt meget. 3-4 gange om ugen, med minimum 4km løb hver gang + forskellige styretræningsøvelser.

Mit problem opstod i løbet af august hvor jeg fik tiltagende smerte i min højre balle efter træning. Dum som jeg var, stoppede jeg ikke i tide, men fortsatte træningen. Det resulterede i, at smerten i ballen begyndte at trække ned i mit baglår, som til sidst gjorde så ondt, at jeg ikke kunne løbe mere.
Derfor har jeg ikke løbet siden starten af september, hvilket altså pt. er en pause på 5-6 uger.

Jeg har været til fysioterapuet 3 gange, hvor jeg har modtaget massage og fået et program med udstrækningsøvelser og et par styrkeøvelser (elastik øvelser mv.) til styrkelse af lår og balle. Der har været tale om en overbelastningsskade, som resulterede i piriformis syndrom + hvad der tyder på en forstrækning i baglåret.

Det har helt klart hjulpet, men indenfor de seneste 2 uger synes jeg ikke at der sker fremskridt. Status er pt. at smerten i ballen er væk, men jeg har stadig mindre smerter i baglåret. Jeg (og fysioterapuet) mener at der er tale om en forstrækning i baglåret, men jeg synes bare ikke det bliver bedre... hvilket selvfølgelig er meget frustrerende. Det skal siges, at forstrækningen i baglåret især kommer når jeg drejer benet indad. Jeg kan især mærke dem ved disse øvelser:

http://www.sportnetdoc.dk/retrain/exercise/exercisepics/112-2.jpg især når jeg læner forkroppen ind over mit højre ben.

http://www.sportnetdoc.dk/retrain/exercise/exercisepics/32-1.jpg når jeg bevæger benet fra side til side. Det kan også mærkes uden elastik.

 

Kan det være andet end en forstrækning? Og hvad kan evt. gøres udover strækøvelser?

 

 

mvh

Peter Houkjær

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Peter

Pififromis syndrom lyder slet ikke som nogen dårlig diagnose, og det matcher også hvorfor du har smerter i ballen og i benet, for din ischias nerve passerer tæt forbi piriformis musklen og hos nogen personer tværs igennem musklen, i begge tilfælde vil en forkortet piriformis give smptomer i iskias nerven, og typisk ved fysisk udfoldelse så som løb.

Så langt så godt.

Det spørgsmål man ALTID skal stille sig selv som behandler er HVORFOR gør denne muskel ondt? Langt de fleste fysioterapeuter tænker overbelastning, men jeg tænker fejlbelastning. Der er en meget stór forskel på disse to typer skader. En overbelastning kommer af for høj træningsdosering mens fejlbelastning kommer forbi noget i kroppen sidder forkert, eller arbejder forkert. Og jeg møder meget meget få overbelastningsskader om året, det er fejlbelastninger det hele.

En af de store forskelle på disse skader er at en fejlbelastning sjældent går væk ved pause, for hvis noget arbejder eller sidder forkert i kroppen. så kan du holder pause i et år og det vil stadig sidde forkert, hvorfor nogen mennesker oplever at selv efter et års pause fra løb, så er deres skade der stadigvæk når de prøver at løbe igen.

I dit tilfælde med piriformis, så er denne muskel udadroterende på hofteleddet, det vil f.eks sige at hvis din modsatte hoftes indadrotaterer er blevet for korte så kompenserer modsatte side ved at udadrotere hoften når vi løber og går, og WUPTI så har du smerter i ballen, uden at det overhovedet er din skyld.

Nu ved jeg som floorballspiller løber man meget foroverbøjet, hvilket vil gøre at korsbenet, den store knogle i midten af bækkenet vil have tendens til at vippe bagover, hvis den gør det i den ene side, så vil piriformis automatisk gå i forkortet stilling i et forsøg på at holde bækkenet stabilt, og igen vil dine smerter i hoften komme, og det har INTET med overbelastning at gøre, det er fejlbelastning.

Din skade i baglåret er med meget stor sandsynlighed din isckiasnerve du mærker, den ligger lige klods op og ned af baglårsmusklen og giver tit små jag fra sig som føles som en fiber i baglåret.

Jeg kan sige at hele sidste år havde jeg 1 rigtig ægte fiber, men havde mange falsk positive fibere i baglåret som viste sig at være nerveirritation.

 

Mit bedste råd til dig er som så ofte før herinde, opsøg en osteopat, han/hun er trænet i at finde de ting som giver fejlbelastning, i dette tilfælde din piriformis, han/hun vil rette dette, og det giver hurtige resultater, for jeg tror din piriformis er fejlbelastet og IKKE overbelastet.

 

Sig endelig til hvis du har brug for hjælp til at finde en osteopat

MVH

Jesper Birkedal

#2

Peter Houkjærs billede

Mange tak for et hurtigt svar.

Jeg føler mig ganske overbevist om, at du har ret i forhold til, at det er min isckiasnerve der driller. Det matcher fuldstændig din beskrivelse i fht. en smerte ligesom en fiberskade. Jeg bor i Aalborg - findes der nogle dygtige osteopater?

Hvad kan jeg evt. selv gøre i fht. til isckiasnerven indtil videre?

 

 

Peter Houkjær

#3

Jesper Birkedals billede

Hej Peter

Der ligger en osteopat lige ca 15 km udenfor Ålborg, adressen kommer nedenfor

 

Ulrik Thrane, Fysioform
Halsvej 220, Vester Hassing
9310 Vodskov
 
Tlf: 98 25 68 84
 
 

Jeg har ikke prøvet at sende nogen til ham før, så jeg vil gerne have en tilbagemelding, men han er uddannet samme sted som mig.

Omkring din nerve, så kan man lave noget nervestræk og nogle stræk for bækkenet, men det er svært at beskrive her over nettet, så jeg vil anbefale at du opsøger Ulrik så snart du kan, held og lykke

¨MVH

Jesper Birkedal

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15350:

David Kuntz Etzerodts billede
Frisk fyr, på 40 +år, som må erkende løb er det der fungere bedst som sportsgren for mig. Elsker...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk