Løberknæ?

Anettes billede

Jeg løb mit første ½ marathon 1. maj, og har i ugerne efter løbet væsentligt kortere ture, end op til. Har nok løbet ml. 30-43 km/uge 6-7 uger op til maj, og i ugerne efter løbet har jeg løbet ca 20-25 km/uge.
I lørdags, 2 uger efter løbet, tog jeg min første lange tur siden løbet. En tur på 15,5 km. De sidste par km. kunne jeg godt mærke, mit ene knæ ikke var helt ok. Det blev værre, da jeg kom hjem, og hver gang jeg vendte mig om natten, kunne jeg mærke det. Søndag mærkede jeg lidt til det. Men intet mandag, så jeg cyklede til/fra skole (12 km ialt) og var til spinning mandag aften. Mærkede slet ikke til knæet.
Så jeg stod op for at løbe 6 km med kæresten morgenen efter. Det gik fint de første 3 km. Men efter at være løbet ned af en bakke, gjorde knæet ondt igen. Så jeg skiftevis gik og løb hjem. Hjemme igen, mærkede jeg stort set ikke noget, så jeg cyklede i skole, og har ikke mærket noget til det siden...

Smerten/irritationen (ved ikke helt hvordan jeg skal beskrive følelsen) sidder under min venstre knæskal og så 2-3 cm til venstre (på ydersiden). Knæet har ikke været hævet, men jeg er lidt øm , når jeg trykker på området.

Det eneste jeg har lavet, ud over hvad jeg plejer er, at jeg i ugen efter løbet begyndte jeg at træne et nyt hold i mit motionscenter, flow, som er en masse forskelligt blandet sammen (yoga, pilates, tai-chi mv.). Ved ikke om jeg kan have lavet nogle stræk/brugt nogen nye muskler, som har indflydelse på skaden?

Jeg har ikke tidligere erfaringer med skader, så jeg aner ikke, hvordan jeg skal forholde mig til knæet. Skal det have helt løbepause? Eller hvad skal jeg gøre? Er virkelig frustreret over situationen. Jeg har tilmeldt mig endnu et ½ marathon i begyndelsen af september, som jeg MEGET gerne vil blive klar til, og jeg vil også gerne vedholde min form, som er mit livs bedste pt.! Men samtidig er jeg også meget bekymret for at pådrage mig en alvorlig skade...

#1

Jesper Birkedals billede

Hejsa

Som Udgangspunkt vil jeg sige at jeg tror ikke at du er på vej til at lave nogen alvorlig skade, så på det område kan du være mere rolig, MEN der er jo et eller andet der driller, Ud fra din fine beskrivelse så tror jeg at den struktur du har ondt i på ydersiden af knæet er en senestruktur der hedder Tractus. Det er et langt senebånd der strækker sig fra bækkenet og ned til det område hvor du har ondt.
Grunden til at du har ondt i dette, stammer ofte fra dine fødder.

1) Visse led i foden kan pga den ensidige påvirkning som løb er, låse en smule, ligesom et hold i nakken, dette giver ofte en kompensation i bækkenet, hvorved dette senebånd trækker sig sammen, og vupti = knæsmerter. Og dette passer meget godt på ditprobleme da du kan cykle og træne uden problemer, men løbet irriterer.

2) Dine løbesko er ikke de rigtige. Du har sikkert fået undersøgt din løbestil, som siger at du overpronerer, det gør de fleste, og så får du en sko med lidt kile i, her har vi at gøre med i mine øjne en af de største fejl i løbebranchen, og det er at folk der pronerer skal rettes op. Det vil svare i mange tilfælde svare til at fjerne støddæmperne i din bil, og give den en rigtig hård undervogn. Dette problem med forkerte løbesko, giver ofte det problem du beskriver.

Der kan være flere årsager bagved, men så bliver det en længere mail.

Mit råd til dig er at opsøge en osteopat, der hurtigt kan finde årsagen til hvorfor dit knæ driller dig. Sig til hvis du skal have hjælp til at finde en

venlig hilsen
Jesper Birkedal

#2

Anettes billede

Jeg har desværre først set dit svar nu. Men situationen med knæet er den samme, og din beskrivelse med Tractus, stemmer 100% overens med hvad en af instruktørerne i mit motionscenter foreslog - hun havde nemlig samme problem, og måtte droppe cph marathon. Men er efter 2 ugers pause klar igen.
Jeg startede med 11 dages løbefri. Prøvede derefter at løbe 3-4 km i langsomt tempo og fladt underlag 3-4 gange med 3-4 dages mellemrum (så den ømhed, der opstod hver gang nåede at forsvinde).
Efter en tur lørdag d. 5/6, besluttede jeg at prøve endnu en løbepause, som jeg forventer skal vare ca. 2½ uge. Tager til USA d. 25/6, og vil gerne have løbesko med for at få noget motion. Men det er rart nok at have prøvet om status stadig er den sammen inden...

Mht. sko, så passer skaden desværre også med at jeg har skiftet løbesko.
Fra kun at løbe i et par ascics 2130 (mild/moderat pronation) til at "introducere" et par kayano (mildt/moderat pronerende), da de var ved at være udslidte.
Til selve ½ marathonet løb jeg i kayano skoene. Og ca 1 måned forinden blev jeg for en sikkerhedsskyld løbetestet - da kayano skoene havde stået i skabet 1 års tid. Fik at vide kayano skoene var fine. Men at jeg egentlig burde have mere støtte og kunne have gavn af 2 forskellige par sko at skifte mellem, når jeg nu løb så meget, som jeg er begyndt med. Så jeg købte et par Adidas Salvation sko (ekstremt støddæmpende mængdetræningssko, som henvender sig til pronerende løbere, der har behov for en kraftig stødabsorbering).
Har indtil videre kun løbet 40 km i salvation skoene og 173 km i kayano skoene (taster al træning ind i iforms.træningsplanner, så jeg har styr på sagerne ;o) ) så jeg ved ikke om det er nok til at udløse problemet? Ihvert fald er jeg dér, hvor jeg snart vil gøre ALT for at løbe igen. Savner det helt afsindigt! Var lige begyndt at løbe morgenture med kæresten, og det er en fantastisk start på dagen, og hyggeligt at tage nogen af kilometerne sammen...

Jeg bor i Århus C og har ikke nogen bil, så jeg blev noget forundret, da jeg på
www.danskeosteopater.dk
umiddelbart ser, at den nærmeste ostepat befinder sig i Herning? Kan det virkelig passe?
Er det 100% egenbetaling, eller vil en lægehenvisning gøre, at Danmark refunderer noget af prisen?

Jeg har tilmeldt mig et ½ marathon 5. september.
Med den status jeg har pt (har faktisk ikke kunnet løbe 4 uger nu), vil du så sige, det er helt urealistisk, eller vil jeg med den rette behandling (og respons fra kroppen) kunne gennemføre det?

På forhånd 1000 tak for hjælpen! ;o)

#3

Jesper Birkedals billede

Hej Anette

Jeg kommer lidt til kort med at kunne give dig den helt rigtige guidning, jeg kan bare sige af erfaring, at ALT ALT ALT for mange mennesker bliver bremset i deres pronation, og det er som jeg har skrevet tidligere i mange indlæg herinde HELT FORKERT. det svarer til at fjerne støddæmperne fra din bil, og give den en rigtig hård sportsundervogn. Og du har netop opgraderet din anti pronation kraftigt, ved at bruge Kayano skoene og Adidas. Jeg har i morges haft en gut der har døjet med meget tunge ben efter løb, han skiftede for 14 dage siden til neutrale sko efter 7-8 år i kayano lignende sko, han åd 20 minutter af hans halvmarathon tid, og var ude at spille fodbold dagen efter. Sådanne reaktioner har jeg mange af, og det eneste jeg beder folk om er at skifte deres sko ud. Jeg er ikke fanatisk at nu skal ALLE skifte sko, dem der har brug for anto pronation skal nok få det, men tro mig det er en brøkdel der har brug for det. Når jeg kigger på løbestil kigger jeg på hvilken type fod folk har, og på deres bækken og hofter, kigger ikke på løbebånd, alle kan løbe, men det er deres udstyr fra kroppen jeg kigger på, og derefter finder ud af hvordan deres krop fungerer, og her er størstedelen af os i fin stand til at løbe neutralt.

Skulle du have brug for mere støtte, så er det nemt at bygge i en neutral sko, er du i en antipronationssko, så kan du ikke fjerne pronation, kun bygge mere på.

Så mit råd, skift sko, skift til neutrale sko, og så ta den derfra, se hvordan din krop reagerer

mvh Jesper

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15643:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up