Hallux Valgus og nedsunken forfod - slut med løb?

Jackies billede
Hejsa Jeg har et brændende ønske om at fortsætte mit løb tiltrods for problemer med nedsunken forfod og knystdannelse. Blev opereret for knysten på min højre fod i oktober 2017. Begge fødder havde på det tidspunkt røde trykspor efter fodtøj og ømhed særligt efter løb. Løb på det tidspunkt 3-4 gange ugentlig mellem 5-20 km. pr. gang dog oftest 5-10 km. Jeg løber i Saucony Omni 15. Mit løb har været sat på pause siden oktober 2017, og jeg er så småt ved at genoptage det igen. Har løbet mellem 4-5 km. på løbebånd. Men, jeg oplever allerede problemer med min venstre storetå og dennes knust, der er øm og rød efter løb. Den højre, som er opereret går det fint med... endnu... Jeg har altid fået at vide at jeg har kraftig pronation (senest ved løbetest ifm. med køb af Saucony v/ High End Sport i Fredericia). Men jeg frygter da, at mine løbesko kun forværrer mine fodproblemer. Er der særligt egnede løbesko-mærker til problemer med knyst/nedsunken forfod- og i så fald hvilke? Tænker en løbesko med god bred snude er første step? Venlig hilsen En løber, der virkelig ikke ønsker at forværre sine fodproblemer

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Jackie

Tusind tak for dit indlæg, af fare for at gentage mig selv :) så er dit problem et klassisk klassik dilemma. Du nævner det lidt selv, om dine løbesko forværrer din sitution, og JA det gør de MEN, hele hovedproblemet med en løber som dig ligger i bækkenet og i hofterne. 

Klassisk for mange kvindelige løbere er at de har et bredt bækken, hvor det forreste led i bækkenet, kaldet symfysen har tendens til stivhed, som ofte er en blanding af den naturlige kvindelige anatomi omkring bækkenet, men ofte gjordet stivere af graviditeter, fødsler, kejsersnit, og generelt for mange timer i den siddende stilling. 

Resultatet af alt dette er at hofterne begynder at rotere udaf, og som løber, ender man med den klassiske Charlie Chaplin løbe stil, med tæer der pejer i retning af klokken ti minutter over ti. Jeg tør næsten godt gætte på at hvis du ligger dig fladt på ryggen og slapper af i benene, så vil dine tæer IKKE peje imod loftet men derimod ud af, imod klokken 10.10 :) Og det er i min verden her hele problemet ligger, FORDI

vores hofter roterer rigitig meget når man løber, det ser man ofte ikke fordi bækkenet kan vride sig, men når du lander på en udadroteret hofte, så mangler du indadrotation i hoften, hvilket resulterer i at den manglende rotation forplanter sig ned igennem knæet og anklen, og åbner op for 

klassiske løbeproblemer som indvendige knæsmerter, skinnebensproblemer, ankelsmerter, OVERPRONATION, svangseneproblemer og ikke mindst et vrid i ledet imellem mellemfoden og storetåen, AKA hallux valgus .

Kigger vi på dine symptomer, jamen så er det klassisks at du overpronerer på en løbetest, det vil du blive ved med at gøre, hvis du er stiv omkring hofte og bækken, DERFOR vælger løbebutikken en FALSK POSITIV sko. Fordi den overpronation de ser på videoen, er lige efter bogen, det skal rettes, de ser ikke på årsagen til at du overpronerer. som ligger højere oppe i kroppen. 

Problemer med en antipronationssko til dig og mange andre er at skoen ofte lindrer mange symptomer, fordi den aflaster, men det der starter som en aflastning, ender som en belastning :( en sådan sko som din Saucony som er en stærk antipronerende sko, vil bremse din pronation, ved at blokere bevægelsen i fodroden, og det tvinger faktisk en ny skæv belastning frem i din forfod omkring din hallux valgus, og sådanne sko, giver ofte også en masse stivhed højere oppe i kroppen, alt fra stivhed i ryggen, rygsmerter, hovedpiner, nakkegener, fordøjelsesproblemer såsom forstoppelse.

 

 

for mig at se, hvis du skal igennem den store forkromede pakke, så skal du have hjælp til mere bevægelse af bækkenet, det kunne være en Osteopat som jeg selv, der kører det hele i stilling fortæller dig hvad du skal gøre, herefter har jeg selv haft mange patienter som dig, der holder bevægelsen ved lige, med hjemmeøvelser, yoga, pilates eller lignende. 

Herfter burde du sagtens kunne løbe i en mere neutral sko, men hvis du skifter til en neutral UDEN at rette bevægelsen i bækkenet, så tror jeg også du får problemer, så mere bevægelse til bækkenet og ned i en mere minimalistisk neutral sko :)

 

håber det hele giver mening, ellers skriver du bare igen :)

Mvh Jesper

 

 

 

#2

Jackies billede
Hej Jesper Først og fremmest beklager jeg den sene respons på dit svar. Dit uddybende svar giver mening - og du har fuldstændig ret i din antagelse omkring, at mine fødder ikke peger lige op i luften, når jeg ligger fladt på gulvet. Jeg er oprigtigt interesseret i at få gjort noget ved problematikken, men for nuværende er jeg bosat i USA, hvilket jo ikke gør det muligt at komme til et forløb ved dig pt. Kan du prøve at uddybe hvordan et forventet forløb vil se ud (ca. antal behandlinger etc.) Bedste hilsner Jackie

#3

Jesper Birkedals billede

Hej Jackie

undskylder også det lange svar. et forløb vil typisk være en førstegangsundersøgelse hvor hele kroppen bliver kigget igennem for at finde de problematikker i kroppen, der er med til at ligge et skævt pres ned over dine tæer, især storetåen. 

herefter vil man rette de skævheder op, og lade der gå noget tid, for at se hvordan kroppen retter sig selv op, og retter trykket på din tå op, så så den ikke vil blive presset skævt længere. 

Hvor mange gange der skal til kan være svært at vurdere, men nok ikke mere end 4-5 gange fordelt over en 2 måneders tid ca 

mvh Jesper

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15644:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up