Friløbet – en planlægningsmæssig skuffelse

Lars Friis Farsøes billede

Solen skinnede, Tivoli så køn ud, og jeg havde ikke betalt fuld pris for mit startnummer, men så er der vist ikke mere positivt at sige om Friløbet anno 2012.

I går eftermiddags fik jeg tiltusket mig et startnummer til Friløbet, der starter og slutter på Østerbro, men hvor man også kommer igennem Tivoli og bliver ledt langs søerne. Det er jo et stort løb med ca. 6000 deltagere, så jeg var ret forventningsfuld inden start, men nøj hvor blev jeg skuffet. Jeg har netop deltaget i bl.a. Powerrade Halvmarathon og Esrum Sø Rundt, og de løb er klasser bedre organiseret end, hvad jeg oplevede i dag.

Jeg havde på forhånd aftalt med mig selv, at dagens tur skulle løbes lidt langsommere end mit halvmarathonpace, da der ikke er grund til at tage unødige chancer med en øm svangsene og et marathon lige rundt om hjørnet. Derfor stillede jeg mig i den bagerste halvdel af feltet, og selvom man ikke kan undgå trængsel og småkiksere til så stort et løb, så har jeg alligevel følgende kritikpunkter:

 1. Det tog ca. 10 minutter at få alle løbere over stregen, hvilket man måske nok kan leve med, men det var pisse hamrende koldt, så et lidt større startområde havde ikke gjort skade. Ydermere var startområdet ikke delt op efter forventede sluttider (måske var det tilfældet – men jeg kunne i hvert fald ikke gennemskue det), hvorfor der var ekstra meget zig-zag på det meste af ruten.
 2. Allerede efter 900-950 meter måtte vi stoppe fuldkommen op, da vi skulle dreje ned langs Søerne. Der var simpelthen for lidt plads til så mange løbere. Jeg tror, at det tog mig et minuts tid eller mere at bevæge mig sølle 40 meter.  Det er simpelthen ikke godt nok. Så må man lave ruten om.
 3. Der var generelt en masse steder, hvor der manglede hjælpere undervejs til at markere den reelle rute. Grundet de mange mennesker og de få hjælpere, så blev der taget mange kreative ruter undervejs – særligt langs Søerne. Det medførte også flere farlige situationer, hvor løbere var på kollisionskurs med andre trafikanter. Ligeså var der heller ikke tilstrækkelige markeringer af, når vi skulle forcere steder med pæle, skraldespande osv. – der er Sparta altså langt bedre til at passe på løberne.
 4. Før løbet blev der lovet, at der var km.-balloner på hele ruten, men jeg missede da i hvert fald et par stykker (synes aldrig man misser Spartas km.-markeringer). Nu er det ikke det store problem, da jeg løber med GPS-ur, men Friløbet er for alle slags motionister – også dem der ikke har det helt store udstyrs cirkus med ud på ruten, hvorfor en km.-ballon er en stor hjælp.
 5. Det er forventeligt, at der er trængsel på Tivolis smalle stier, men hvorfor vælger man ikke at skilte bedre med, at der forude (ja – faktisk i et sving) kommer et vanddepot. Det medførte en massiv klump af løbere, hvilket helt sikkert kunne have været afhjulpet. Endvidere forstår jeg heller ikke, hvorfor vi bliver ledt ud af en lille bitte Tivoli udgang i stedet for et sted, der rent faktisk kan rumme det store antal løbere. En 2 meter bred udgang er simpelthen alt for smal, og igen, igen stod vi helt stille i et længere stykke tid.
 6. Ved målgang var der også så megen trængsel, at det var svært at komme over den 2. tidstagningsmåtte, der var placeret 4-5 meter bagved selve målstregen, hvorfor der hurtigt tikkede 5-10 sekunder ekstra ind på ens sluttid.
 7. En kold efterårsdag er der rigtig mange løbere, der har ekstra tøj med hjemmefra. Derfor er det en smule tungt, at der ikke er en organiseret bagageopbevaring. Garderoben er på eget ansvar, og det fungerede også, men det er klart et sted, som man bør prioritere. 

Jeg er med andre ord ikke imponeret, og jeg håber, at arrangørerne (der også får en mail tilsendt) justerer til inden næste års udgave, f.eks. ved at sende løberne afsted i flere hold. Det er jo en mega god idé at løbe gennem Indre By og Tivoli, men der skal altså bedre styr på tingene før løbet er deltagerprisen værd. I målområdet hørte jeg godt nok mange utilfredse løbere, så jeg er nok ikke den eneste, som er gået fra Østerbro Stadion med en lidt kedelig smag i munden.

Rent løbemæssigt blev det en meget svingende omgang med km.-tider fra 4.40 til 5.55 grundet den megen trængsel og de indlagte full-stops, men yderligere 10 km. blev sat ind på kontoen, og marathon er nu kun 3 uger væk.

#1

Steen Pedersens billede

Jeg er meget enig i dine betragtninger, faktisk har jeg en tilføjelse, idet vi omkring 7-8 km skal tilbage på en sti ved søerne og her opstår også en stor prop, da vi alle skal forcere en indgang hvor der kun kan komme én person ind ad gangen til stor irritation for alle som må stoppe op og hvor vi mister min. 30 sek.

Så jeg var heller ikke inponeret og turen gennem Tivoli var mere et irritationsmoment end en god oplevelse, så hvis ikke ruten ændres, så deltager jeg ihvertfald ikke til næste år.

#2

Anonyms billede

Fuldstændig enig!

Særlig de manglende hjælper til at vise vej var jeg dybt skuffet over. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at der til et stort anlagt løb med 6000 deltagere, der betaler et forholdsvis højt startgebyr kan opstå situationer, hvor man simpelthen ikke ved, hvor man skal løbe hen!

Jeg ved bl.a. at mange af de forreste løbere blev vildledt således at nr. 2, Steffen, pludselig lå nummer 5-6 stykker, simpelthen fordi andre havde løbet forkert af en kortere rute. Desuden måtte flere af de forreste til tider stoppe op, da der var tvivl om vejen. Det er dybt latterligt, særligt når ruten er DAF-opmålt og man derfor reelt kan bruge tiderne til noget, hvis man vel og mærke blev ledt den rigtige vej!
Heldigvis fik de ændret det, således at Steffen fik 2. pladsen (på trods af at han faktisk kom i mål som nummer 3).

Generelt må man bare sige: Fedt koncept med løb i Københavns gader, men pinligt organiseret.

#3

Anonyms billede

Fuldstændig enig!

Særlig de manglende hjælper til at vise vej var jeg dybt skuffet over. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at der til et stort anlagt løb med 6000 deltagere, der betaler et forholdsvis højt startgebyr kan opstå situationer, hvor man simpelthen ikke ved, hvor man skal løbe hen!

Jeg ved bl.a. at mange af de forreste løbere blev vildledt således at nr. 2, Steffen, pludselig lå nummer 5-6 stykker, simpelthen fordi andre havde løbet forkert af en kortere rute. Desuden måtte flere af de forreste til tider stoppe op, da der var tvivl om vejen. Det er dybt latterligt, særligt når ruten er DAF-opmålt og man derfor reelt kan bruge tiderne til noget, hvis man vel og mærke blev ledt den rigtige vej!
Heldigvis fik de ændret det, således at Steffen fik 2. pladsen (på trods af at han faktisk kom i mål som nummer 3).

Generelt må man bare sige: Fedt koncept med løb i Københavns gader, men pinligt organiseret.

#4

Anonyms billede

Desværre må jeg også nikke genkendende til det beskrevet ovenfor.

Ingen skilt til vanddepoten - det ville have været smart, men what the hek!(må have tænkt dem bag kuliserne)

To "major" flaskehals: den 1. allerede ved d.1km (utroligt!) og ved d.5.km. Folk begyndte at klatre over hækken for at kunne komme igennem. Jeg målte 2 hele minutter af "wasted time".

Det kan jeg leve med, men det værste va at ingen skilt var stillet op lige på det glatte område inde i Tivoli - Det kunne sagtens har endt rablende galt.

Håber på at de vil tage sig tid til at læse om dette og gøre noget ved det. 

Sparta lenge leve!

#5

Anonyms billede

Jeg er stort set ening i alle dine betragtninger. Dog syntes jeg ikke Sparta er meget bedre til kilometerskiltning og start.

Den officelle rute angiver ikke, at vi skal løbe ad Ryesgade, så derfor kom det som en overraskelse for mange, ligesom den manglende rutevejledning betød, at jeg sammen med flere hundrede løbere blev nødt til at passere Tagensvej/Fredensgade midt i myldertiden. Vi måtte slås med vrede bus- og lastbilschauffører og billister. Det var ubehageligt at krydse en af Københavns mest trafikerede færdselsårer. Situationen var potentielt livsfarlig, da vi som løbere forventede, at det var den rigtige rute og biler og busser skulle holde tilbage - DET GJORDE DE IKKE!!

#6

Anonyms billede

Jeg oplevede alle de forhold i skriver ovenfor, bl.a. omvejen ad Ravnsborggade, hvor vi skulle passere Fredensgade mellem vrede biler og busser uden en eneste hjælper. Jeg håber KIF kan få helt nye løbere til næste år, for jeg har svært ved at se, at løberne fra i år kommer igen - det var simpelthen disrespektfuldt over for løberne. Vi er mange motionister, som gerne vil prøve at komme under 1 time på de 10 km. Det nåede jeg desværre ikke i går, trods målrettet træning mod dette mål. Korrigerer jeg for ventetid efter 1 km og ved udgangen fra Tivoli, omvejen af Ravnsborggade m.m.m., så havde jeg været under - og hvad kan jeg så bruge det til - ikke en sk... andet end ærgelse over at have betalt KIF mere end 1 krone for dette løb. I øvrigt skidt med 20 gr. (!) chokolade, som eneste faste føde efter løbet.

KIF, forhåbentligt er alle klar over, at dette alene kan lastes jer, og at andre motionsløb kan gennemføres på fuldt tilfredsstillende vis. Men, det er svineri, når I udkonkurrerer andre velfungerende motionsløb bare ud fra jeres centrale placering og en tur i Tivoli, hvor køerne til rutchebanen på en sommerdag i juli er kortere end de var i går.

Skam jer.

#7

Lars Friis Farsøes billede

Jeg kan i øvrigt oplyse, at jeg har modtaget svar fra KIF (ved ikke om der også bliver postet et herinde), men konklusionen er klar: De ved godt, at tingene slet ikke spillede, og at det skal gøres bedre til næste år.

Der har åbenbart været nogle uklare aftaler med Københavns Kommune om fjernelse af diverse forhindringer, og nogle hjælpere har angiveligt sovet i timen mht. vejvisning. Det er naturligvis ting, der både kan og skal rettes op på, hvilket jeg håber, at det bliver.

Friløbet står dog ikke umiddelbart øverst på næste års løbskalender, som tingene ser ud nu.

#8

Js billede

Jeg er enig med ovestående beskrivelse og kan tilføje flg oplevelese:

Jeg løb i en gruppe på 3 personer en smule efter de forreste. Omkring 7km mister vi kontakten med løberne foran os og kommer derfor i tvivl om ruten. Vi forsøger at få anvisninger fra officials, og bliver fejlagtigt dirregeret i en forkert retning. Ca 10 meter før et kryds kører en bil i høj fart på tværs af vores løberute, og da vi kommer op til krydset er der ingen officials til dirigere og stoppe den tværgående trafik (fordi vi ikke længere løber på ruten). Vi konstatere at vi er løbet forkert, og finder tilbage til ruten med betydelig tidstab. Havde vi løbet 10 meter længere fremme var der sket en ulykke.

 

Det er dybt uansvarligt med så dårlig markering af ruten. Når man afholder et motionsløb har man ansvaret for løbernes sikkerhed. Dette ansvar har Friløbet ikke opfyldt.

#9

Liselotte Munks billede
Helt enig i den dårlige organisering som medførte en direkte sikkerhedsrisiko for løbsdeltsgerrne. Da jeg krydsede Nørreborgade uden nogen officials til at standse trafikken, kom der en ganske ung mand med rødt flag cyklende nedenfra Nørrebrogade op mod krydset ved søerne hvor mange var på vej over gaden. Panikken lyste ud af øjnene på ham, og han viste tilsyneladende ikke hvad han skulle gøre. Måske også en tegn på dårlig ledelse, når så ung en fyr kan stå med så alvorlige problemer alene? Ihvertefalde plejer Friløbet at være en fornøjelse, da ruten jo er smuk. Tak skal fortsat lyde til de små Tivoligarder for ar stille op på sådan en kold morgen. Men jeg tror heller ikke min prioritering af løb næste år går i Friløbets retning.

#10

Anonyms billede

Jeg løb Friløb for første gang - on nød det!  Det var en fantastisk tur gennem vores smukke hovedstad - og at få lov til at løbe gennem Tivoli var suverænt.  Og jeg oplevede kun stemningen som absolut god.  Og ja, jeg ventede også lidt, da vi skulle ind ved søerne - og jeg kom også til at løbe for langt ved fejlagtigt at følge flokken og løbe op ad Rysgade.  På et et tidspunkt må der jo have været nogen der har løbet forkert - og at vi andre så bare følger dem er sådan set også vores eget problem.  Da jeg kom til 8km ballonen ved søerne, hvor vi kom tilbage fra Rysgade kom der da også en del løbende, som ikke bare havde fluldt flokken men fuldt den rette rute!  Og der var masser af god forplejning efter løbet:  Friske danske æbler, chokolade, kaffe, og pandekager foruden rigeligt med vand - gratis og til alle!  Så det kan der da sådan set ikke siges noget imod. Jeg er ikke eliteløber - så jeg melder mig ikke til disse løb for at vinde - men for at få en god løbeoplevelse sammen med en masse andre.  Og det fik jeg!  Om det går et minut hurtigere eller langsommere er ikke så vigtigt.  Men jeg er sikker på at KIF gerne tager imod konstruktiv kritik.  og så glæder jeg mig til at deltage til næste år!

#11

Lars Friis Farsøes billede

Nu er det lidt træls med alle de anonyme indlæg - er sq mere pro, at man lige opretter sig med et navn/kaldenavn, men til indlæg nr. 10:

Jeg er heller ikke eliteløber, men det går mig alligevel voldsomt meget på, at man 'spilder' et par minutter på at stå helt stille. Det er simpelthen ikke i orden - uanset hvilket niveau man løber på. Som en anden bruger har skrevet, så er der mange motionister, der kæmper en brav kamp for f.eks. at komme under en 1 time, hvorfor et par minutters spildtid kan ødelægge oplevelsen. Jeg er enig i, at der er smukt i Tivoli, men det er uilgiveligt, at der opstår farlige situationer undervejs. Det kunne være gået grueligt galt. 

Mht. pandekager i målområdet så skulle man virkelig have en ekstrem grad af tålmodighed, hvis man ville nå frem til selve uddelingen. Der var i hvert fald mega kø, da jeg kom i mål og pga. vejret, så havde jeg mere lyst til at komme hjem til en varm lejlighed.

Du skriver også, at der var rigeligt med gratis forplejning efter løbet. Taget i betragtning af den høje brugerbetaling var det vist kun på sin plads at dele ud af f.eks. vand, chokolade og pandekager. Gratis er det i hvert fald ikke. Man kunne f.eks. lade sig inspirere af Sydkyst Marathon, hvor der virkelig er skruet op for lækkerheds ting, når man kommer i mål. 

Jeg håber håber dog - ligesom du - at KIF tager kritikken til sig, og gør det langt bedre næste år.

#12

Ann-Sofie Peterss billede

Jeg er en glad motionist, som efterhånden har løbet en del motionsløb, men det var min første gang på friløbet. Jeg synes ruten var fed og jeg kan godt undvære km ballonerne, som jeg alligevel ikke så de første 4 af?

Men jeg synes ikke det er i orden at der kan være tvivl om hvor man skal løbe hen!! og jeg synes ikke det er i orden at man ikke kan finde vandet når man er kommet i mål!!! Jeg lå i den sidste del af feltet og derfor var der ikke så meget trængsel på ruten, men jeg er glad for at jeg ikke lå længere fremme for så havde jeg nok ikke været så tålmodig.

Jeg håber helt klart at de tager den konstruktive kritik til sig, for det er rigtig skidt når man går derfra med en "Yes jeg gjorde det  - men øv det gjorde de ikke" følelse.

 

#13

A. Hansens billede

Som førstegangsløber i Friløbet kan jeg kun tilslutte mig de kritiske bemærkninger. Især de meget store flaskehalse undervejs hvor det tog rigtig lang tid at komme igennem (især ved ca. 8 km), og de manglende ruteanvisninger (man fulgte bare de foranløbende og håbede at de løb den rigtige vej) gav en negativ oplevelse af løbet.

Der er jo tale om en køn tur langs søerne og gennem Tivoli, men nydelsen blev desværre spoleret af dårlig organisering.

 

#14

Bjarne Vonger-Lorenzens billede
Hej. Jeg har også planer om, at deltage i Friløbet næste år da det er en utrolig hyggelig oplevelse, at løbe gennem Københavns gader samt ikke mindst gennem "den gamle have" Tivoli. Når det er sagt løb jeg dog også bogstaveligt talt ind i hele tre flaskehalse .... efter ca 1 km ved søerne, ved udløbet fra Tivoli og ved ovennævnte indgang til stien langs søerne ved ca 8km. Jeg tilhører ikke elite løbeklassen, men så absolut hobby klassen, og løb som sådan cirka midt i feltet hvor der sikkert var mest kødannelse. Jeg var udstyret med et GPS ur og stoppede tiden ved hver "kødannelse" hvor jeg og mine medløbere enten var nødt til at stoppe helt op eller trippe afsted. Min egen målte tid var cirka 54 minutter medens den officielle blev cirka 57 minutter med andre ord en forsinkelse på ca 3 minutter for mit vedkommende. Ingen personlig katastrofe overhovedet, men som nogen også har nævnt bruges et sådant løb af mange som en gulerod til at træne i dagligdagen for, at få et godt resultat i den officielle tidstagning. Jeg har været med flere gange før uden at opleve disse problemer og jeg håber heller ikke det bliver tilfældet fremover. Vi ses næste år

#15

Bjarne Vonger-Lorenzens billede
PS! Flaskehalsen ved 8km var absolut den værste for mit vedkommende (nr 2 var ved indløb til søstien fra Østerbrogade). Der røg vel omkring 1,5 - 2 minutter på den konto idet man stoppede helt op længe før forhindringen. Der kunne kun komme en til to personer forbi forhindringen ad gangen, dog valgte nogle en alternativ rute gennem noget hæk. Det skal igen nævnes at jeg løb i det absolutte hovedfelt så andre har måske ikke oplevet det helt så slemt.

Om bloggen

Lars Friis Farsøes billede
Kække beretninger fra en ung og relativ ny løber, der kæmper for formfremgang, nye personlige rekorder og et marathon på under 4 timer med et dårligt knæ og en forkærlighed for fest som de værste modstandere.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Tonnys billede
  Vil prøve at skrive mine tanker om det at løbe, og ikke mindst det et lette den dertil indrettede. og komme ud af døren.
 • Niclas Pedersens billede
  Emnet for min blog er, hvordan motion har været med til at ændre mit liv, efter at jeg i mange år led af kraftig overvægt. Men langsomt fik jeg vendt hele min livsstil på hovedet.
 • Sandra Flindt Jørgensens billede
  Kom og besøg min blog! Skriver trænings- og hverdagsindlæg! http://sandraflindt.bloggersdelight.dk/ Hav en god dag!
 • Kaspar Fuglsangs billede
  En misbrugers vej mod den halve marathon.
 • Saras billede
  Her på bloggen vil jeg skrive om mine 16 uger fra 0 til 10 km - jeg glæder mig til at komme i mål! :D

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15015:

Michael Jakobsens billede
Loebet jaevnligt de sidste 30 aar elsker det.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina