Fascinerende guldklumper

Henrik Lund Jensens billede

Rasmus Ankersen udfordrer talentbegrebet og en række myter i sin bog om dygtige sportsfolk fra 7 meget forskellige internationale destinationer. Hvordan knækker de allerbedste koden til pengeskabet, der både indeholder medaljer, hæder og økonomisk vinding?

Af Henrik Lund Jensen

Forfatteren er ganske højt profileret i den danske og internationale idrætsverden og er kendt som en person, der sætter sig høje mål og har ambitioner. Rasmus Ankersen betegnes på forsiden af denne bog som ”bestsellerforfatter til En vinders DNA, Leder DNA og Opdragelse af en vinder”. Den 27-årige coach og eftertragtede foredragsholder er tidligere fodboldspiller og træner i FC Midtjylland. Han beskæftiger sig med motivation, vindermentalitet og ledelse. I bogen ”Guldminerne” har han sat sig for at besøge en række steder rundt omkring i verden, der er kendt for at udklække vældig mange, meget dygtige idrætsudøvere: sprintere i Kingston på Jamaica, fodboldspillere i Rio de Janeiro, løbere i Kenya og Etiopien, tennisspillere i Rusland og England og golfspillere i Seoul, Korea.

Søger sandheden

Rasmus Ankersens ambition er at ”tage en rejse, der aldrig er taget før. Jeg ville jorden rundt for at besøge de miljøer, der åbenlyst har knækket koden. Steder, der producerer top performere på samlebånd”. Metoden består i at besøge stederne over nogle dage. At opsøge udøvere, trænere, managere og forældre. At undersøge, hvordan det hænger sammen. At løbe sammen med de bedste kenyanske løbere i 2.500 meters højde i Iten. At ligge i slipstrømmen af et felt unge etiopiske håb i Bekoji tre timers kørsel uden for hovedstaden Addis Abeba. Og at lytte til, hvad han får fortalt under sine studier af de forskellige miljøer.

Talent, hvad er det?

Der findes en række myter og forestillinger omkring talentets betydning for præstation. ”Medfødt talent”, ”Talent forpligter”, ”Det fortabte talent”. Rasmus Ankersen har en lidt anden vinkel. Det er hans holdning, at der kræves et vist talent at blive dygtig, f.eks. en vis højde som basketballspiller, en vis spinkel bygning som langdistanceløber og en vis muskelstyrke som sprinter. Men det altafgørende for talentets udfoldelse er og bliver evnen og lysten til at træne hårdt gennem mange år. De gyldne 10.000 timer synes at være et gangbart mantra for de aktive udøvere. Og det er rigtig mange timer over et barndoms- og ungdomsforløb!

Fascinerende

Det er spændende læsning af følge Rasmus Ankersen rundt i de forskellige træningsmiljøer. At høre hans umiddelbare mening om de fysiske rammer, om forholdet mellem de aktive og trænerne og om det omgivende samfund. Mange detaljer og inside-viden, som formidles på en letlæst og pædagogisk facon. Og vældig mange områder berøres: Forældrefaktorer, ”sultens anatomi”, godfathers (trænere), gener og glæden ved penge.

Anbefales

Sine steder kan bogen forekomme lidt pop-smart og overfladisk. De mange bemærkninger om hovedpersonens egne forhold, træthed på rejserne, at han skal stå tidligt op om morgenen virker overflødige, og nogle steder er researchen heller ikke helt på plads. F. eks. forveksles kenyanske Peter Rono (OL-vinder på 1.500 meter i Seoul, 1988 med Peter Chumba (juniorverdensmester på 10.000 meter), Daniel Komen kaldes verdensrekordindehaver på 800 meter (det er på 3.000 meter). Dansk-kenyanske Wilson Kipketer gøres også til vr-indehaver på 1.000 meter (det er Noah Ngeny), mens Wilson har rekorden indendørs.

”Guldminerne” kan absolut anbefales for den interesserede træner, forælder, manager og aktive, der vil vide mere om de mange facetter, der omfattes af dette store og aktuelle emne.
Kan vi danskere være med her? Jo, hvis de rigtige miljøer er til stede. F.eks. inden for ishockey, hvor vi er kommet ganske godt med. Og med den ”gyldne indsprøjtning” i form af vidunderbørns aktivering, talentets holden til ilden og gennembrudsatletens performance.

Læs ”Guldminerne” og bliv lidt klogere på talentet og træningsflidens afgørende betydning.

Rasmus Ankersen: Guldminerne. Forlaget Turbulenz www.turbulenz.dk. 341 sider. 299.- kr.

Billeder

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Lars Skjoldbys billede
  Velkommen til min blog: Løb med Lars. Her vil jeg fra tid til anden dele ud af mine løbeoplevelser, inspirere dig med tips til hvordan jeg forbedre mit løb, overvejelser i forbindelse med træning og...
 • RA
  RAs billede
  Løbshistorik og beretninger fra forskellige løb
 • MM
  MMs billede
  Jeg er en pige på 17 år, der egentlig startede med at løbe tilbage i 2007/2008 efter jeg havde deltaget i DHL-stafetten i 2007... Dengang løb jeg 5KM på 37.42, og jeg var pinligt berørt (selvom jeg...
 • Mikkels billede
  Jeg har i efterhånden et halvt år trænet op til et halvmarathon, og jeg har fundet ud af et par tricks, der har gjort det meget nemmere for mig at forblive motiveret hele tiden. 1. Sæt dig mål hele...
 • Christian Solholms billede
  Lidt ligesom at man skal holde sig selv i ørene og disciplinen i top. Så er det lidt det samme, når det kommer til at drive virksomhed. Skal man være selvstændig eller iværksætter, skal disciplinen...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15213:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk