Er maratonløb sundt?

Henrik Lund Jensens billede

Fra pol.dk

Maratonløb er skidt for hjertet

Forskere og motionseksperter strides om maratonløbets gode og dårlige sider.

Af Ole Wejse Svarrer

Når du udsætter kroppen for de 42 kilometer og 195 meter, som er længden på et maratonløb, sætter du hjertet under et voldsomt pres. Presset er voldsommere end forskerne ellers har troet.

Det er konklusionen bag et svensk forskningsforsøg, som er foretaget på Karolinska Instituttet i Stockholm, skriver Børsen FødevareSunndhed.

Forskerne fandt ud af, at der er træthed i hjertet i mere end en uge efter, at løberne er kommet i mål. Tidligere har man troet, at trætheden i hjertet kun varede 24 timer, men forsøget fra Sverige viser, at vinduet er åbent meget længere.

Bedst at nøjes med at træne

»Et maratonløb er hverken sundt for hjertet, musklerne eller for knoglestrukturen. Det allersundeste vil være at træne op til et maraton uden at løbe et«, siger Henning Langberg til Børsen.

Forskningsresultaterne får en blandet modtagelse af danske motionseksperter. Medlem af Forebyggelseskommisionen professor Bente Klarlund fra Rigshospitalet mener ikke, at man kan løbe for meget.

Løb tre i stedet for ét

»Hvis man ser på det historisk, så gik folk i primitive samfund rigtig meget, og de løftede rigtig mange kilo og var stadig sunde«, siger hun til Børsen.

Hendes holdning bliver delt af læge Jerk W. Langer, der dog mener, at det er bedre at løbe tre maratonløb om året i roligt tempo i stedet for at stille op i ét og så give sig 100 procent i dét løb.

»Det er en enorm belastning for muskler, sener og led. I stedet vil jeg anbefale, at folk løber flere maraton om året ved en lavere intensitet«, siger han, der selv stiller op i 45 maratonløb i år.

»Det er ikke sundt«

Til gengæld mener ekspert i human ernæring, Per Brændgaard Mikkelsen, at ekstremsport ikke er sundt. Han kalder det »målmanisk«

»Løbere har ret mange overbelastningsproblemer både på det fysiske plan, og så er det psykologisk set et usundt forhold til motion. Ekstrem sport er præstationsorienteret og »målmanisk«, og det er ikke sundt«, siger han til Børsen FødevareSundhed.

#1

færdigmedfyrres billede
I følge den amerikanske læge Al Sears, der som ung var stævne læge ved marathonløb, så har marathonløbere 50% større chance for at dø af hjertestop end gennemsnits amrekaneren!:-00

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Lars Skjoldbys billede
  Velkommen til min blog: Løb med Lars. Her vil jeg fra tid til anden dele ud af mine løbeoplevelser, inspirere dig med tips til hvordan jeg forbedre mit løb, overvejelser i forbindelse med træning og...
 • Jørn Künnapuus billede
  Jeg kommer ihvertfald ALDRIG til at ELSKE at løbe. Men sjovt nok så giver jeg mig igang med at træne op til det igen og igen. Denne blog vil hovedsagelig blive brugt som dagbog. Dog vil der nok også...
 • Saras billede
  Her på bloggen vil jeg skrive om mine 16 uger fra 0 til 10 km - jeg glæder mig til at komme i mål! :D
 • Peter Nielsens billede
  Jeg vil prøve om jeg kan skrive lidt om mine løb, og trænings pas her på siden, måske lidt om hvorda jeg har haft det under løbeturen - godt eller skidt. ;)
 • shelles billede
  Jeg har taget det store spring og meldt mig til Berlin halv marathon til april 2012. Jeg løber nu ca 7 km 3 gange om ugen og har været oppe og løbe 12 en gang....Samtidig med mit løberi, har jeg...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15316:

Jean Anborgs billede
Ny i seriøs løb

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk