Skovløberen 2011 den 4. september 2011

Anette Lund Madsens billede

Er man til en tur i skoven, er "Skovløberen" i Hvalsø lige sagen. Indrømmet, sommerens evindelige regn havde fået mig til at frygte dagen idag. Ville det blive endnu en regnsvejrsdag med mudrede og smattede skovstier til følge? Men nej, vejrguderne var i den grad med løbsarrangørerne. De sidste dages tørvejr havde gjort skoven fin at løbe i, og da jeg tog hjemmefra i morges, skinnede solen fra en skyfri himmel, og den 9. udgave af Skovløberen blev afviklet på en af disse herlige, varme sommerdage, som vi har længtes efter hele sommeren. 1400 løbere stillede til start på tre forskellige distancer. 

Før løbet 

Der er en meget informativ hjemmeside www.skovloeberen.dk, som giver svar på alt, og som også har kort over løbene. Skulle man - som jeg - alligevel have et ekstra spørgsmål, er der også en kontaktformular. Jeg fik svar samme dag.

Man kan vælge mellem 1/4, 1/2 og hel marathon til en pris af hhv 100, 200 og 275 kroner. Via hjemmesiden tilmelder man sig online, men det er også muligt at eftertilmelde sig på dagen for en merpris af 50 kroner.

Der var start og mål ved Hvalsøhallen, og allerede inden man nåede frem til hallen, mødte man de første to (af ialt 180) hjælpere, der stod og dirrigerede bilerne hen til parkering.

Nummerudlevering foregik problemløst til marathon, men nu var vi heller ikke så mange til dette løb. Hvordan det var senere, ved jeg ikke. (?) Der var fine bade- og omklædningsforhold, og toiletter var der rigeligt af. Både indendørs og udendørs, og der var overvåget bagageopbevaring.

Tyve minutter før løbet blev vi budt velkommen på hhv dansk og engelsk, da der var udenlandske løbere fra bl.a. Sverige, Tyskland og Holland. Derefter var der opvarmning, som rigtig mange deltog i. 

4
Under løbet 

Marathonløberne blev sendt af sted klokken 10:15, halvmarathonløberne klokken 12:00 og kvartmarathonløberne klokken 12:20. Der var én lang rute for hver af de tre løb.

Det var ikke muligt at løbe forkert. Minestrimler, pile og 150 veloplagte, smilende hjælpere, hvoraf mange havde et opmuntrende ord til løberne, sørgede for, at ingen løb forkert. Udover hjælperne var der også samarittere flere steder undervejs.

Der var depoter for hver femte km med vand, energidrik, æble og banan.

For hver km var der km-skilte, der talte nedad, hvilket for mig virker mentalt opløftende.

Bortset fra begyndelsen og slutningen, hvor vi løb på asfalt, cirka en km hver vej, foregik hele løbet på skov eller grusstier. Visse steder var ruten meget kuperet. Nogle få steder var der stadig mudret efter den megen regn, men man havde smidt flis eller sten på særligt udsatte steder. Stenene gjorde det vanskeligt at løbe.

Skovlandskabet er varieret og med smuk natur. Alle bakkerne er et resultat af istidens ravage. Man kommer forbi et flot dødishul, nemlig Avnsø. Så går det videre af den gamle kongevej mod Skjoldenæsholm – golfbane, gårdsøen og slot. Smukt.

Vi blev lovet at skulle over Sjællands højeste punkt, Gyldenløveshøj. Vi har løbet mere end 30 km, inden vi når hertil. Over to kilometer går det opad fra 70 meter og til 126 meter over havets overflade, inden vi kommer til turens fysiske højdepunkt, Gyldenløveshøj. En stigning, der virkelig trækker tænder ud. Det er ikke et løb, man bør vælge til sit første halv eller hel marathon, og det er heller ikke et løb, hvor man skal forvente at sætte PR.

 

4
Efter løbet 

I mål fik man straks hængt en "medalje" om halsen. Og hvilken kuriositet! Medaljen er en 1,5-cm tyk træplade i medaljestørrelse, savet af en gren og med Skovløberens navn, logo og årstal indgraveret. Sjovt påfund.

Der var præmier til de tre hurtigste på hver distance for både damer og herrer. Præmierne blev overrakt efterhånden som vinderne kom i mål. Derudover var der blomster og et gavekort til en sportsforretning til sidste mand i mål.

I mål kunne man få vand, energidrik, æble, banan, boller, chokolade. Og det var muligt at få massage, hvis man havde forudbestilt det.

Allerede om aftenen var det muligt at se sin tid og udskrive diplom. Enten på løbets hjemmeside eller hos www.ultimate.dk , som stod for tidtagningen. 

4
Løbets helhed 

Jeg ville gerne have løbet Skovløberen første gang, så jeg havde kunnet sammenligne fra før til nu, for jeg tror, at som årene er gået, har man lært af evt. fejl og udviklet løbet til meget nær det perfekte.

Skovløberen har mange nye tiltag, og jeg kan varmt anbefale, at man tilmelder sig deres nyhedsbrev, som udkommer flere gange årligt, så man kan følge med. I år har man f.eks. lagt ruterne til Skovløberen 2011 op som events på hjemmesiden endomondo.com, og dermed gjort det muligt at følge nogle af løberne via GPS under løbet samt meget andet, som endomondo kan bruges til.

Man fokuserer også meget på miljøet og har gjort løbet CO2 neutralt - jeg henviser til hjemmesiden, hvor man under nyhedsbreve kan læse hvordan. Hertil kommer, at Skovløberen medvirker til træplantning i Lejre kommune.

Løbsarrangørere var heldige. Jeg tror ikke, at de var færdige med at pakke sammen, da regnen kom. Straks efter løbet var jeg parat til at give det 5 løbesko, men jeg må erkende, at det holder ikke. På grund af rutens beskaffenhed i tilfælde af regn. Havde løbet fundet sted i en af regnperioderne, havde det ikke været et løb, men snarere et cross eller en gang mandehørm, hvor det tilsyneladende gælder om at vælte sig i mudder. Ruten er kun god nok til tørvejr, og derfor kan jeg kun give det 4 løbesko. 

Skovløberen afholdes næste gang den 2. september 2012.

4

#1

Kevin Vilhelmsens billede

Hej Anette

 

Jeg løb dette fortrinlige løb i 09 og 10, og også den gang var det super. Det er helt sikkert til 5, og det er der rigtig mange løb der er.

Du skriver at grunden til at du ikke giver det 5 er risikoen for regn, så eks. Copenhangen får så ikke 5 fordi der er risiko for hedebølge ?

Hvis du absolut vil bedømme løb så gør det lige ud fra nogle kriterier der er relevante.

 

VH Kevin 

#2

Anette Lund Madsens billede

Hej Kevin.

Ja, det er dejligt, at der findes så mange gode løb rundt i Danmark.

Efter min mening er det meget relevant at bedømme netop dette løb i forhold til vejret den pågældende dag. Havde det været en af perioderne med voldsom regn, havde ruten været totalt ufremkommelig, og det havde man ikke kunne byde løberne - med mindre man havde døbt det om til "Skovløbercross" eller "x-treme Skovmandehørm". Det første gang jeg har haft vejret med i mine bedømmelser, men netop denne rute med til tider små, smalle og stejle skovstier medvirkede til, at jeg havde vejrforholdet med. Ruten havde været både farlig og ufremkommellig i regnvejr.  Det kan overhovedet ikke sammenlignes med en gang hedebølge - med mindre, at det er så varmt, at asfalten smelter - vil det ikke påvirke ruten.

Jeg har rettet lidt i anmeldelsen, så det i højere grad fremgår, at der er tale om en bedømmelse af rutens beskaffenhed i tilfælde af regn end det er en bedømmelse af selve vejret. Det sidste er selvfølgelig ikke relevant. Men skal man løbe Skovløberen i regnvejr er det bestemt relevant på forhånd at vide, at ruten vil være særligt krævende.

Men lad mig høre, hvad I andre mener?

venlig hilsen

Anette

#3

Bramming IF Motions billede

Hej !

 

Jeg synes det er en fin anmeldelse, og med høje karakterer laugh

Skal et løb have 5 sko, bør der være noget helt ekstraordinært, noget man ikke kunne forvente af løbet - d.v.s. et mindre løb, efter min mening, bedre kan overraske end et stort løb som fx KBH Marathon, hvor man må forvente det meste fungerer !

.....men 5 sko, så skal der virkelig "sparkes røv" wink

#4

Kevin Odenses billede

Uanset hvad vi måtte mene om karaterene er det altså ikke relevant at bedømme et løb ud fra et kriterie der ikke findes, alstså at det kunne regne og dermed blive et problem, det må være den megen regn  her i sommer der gør sig gældende.

 

Storebælt naturmarathon ligger også meget høj i score, t og det ville helt sikkert også få probelmer hvis det silede ned, da  meget af ruten ville kunne være et stort pløre, sjovt nok var det ikke et kriterie der. Og det skal det heller ikke være, før det har regnet og ruten ikke kunne løbes.

Hvis ikke jag havde løbet skodsborg i 4 1/2 time uafbrudt regn ville jeg mene at det også fik problemer hvis det regnede, men det gjorde det stort set ikke. Og løbere der tilmelder sig et løb i en skov, alle 42 km er jo i skoven, ved jo hvad de går ind til, men at det skulle være kriterie for at bedømme løbet EFTER afholdelse at det kunne have regnet, det er og bliver urimeligt, og noget vrøvl.

#5

Anette Lund Madsens billede

@ Poul

Ja, det var høje karakterer, og så kan vi selvfølgelig begynde at diskutere, hvornår et løb sparker r.. og har fortjent 5 sko.  Jeg synes, at når et løb udvikler sig fra år til år og hele tiden prøver at forbedre løbet, ja, så sparker det r.. I Skovløberen har man f.eks. gjort noget ekstra for miljøet.

@ Kevin Odense

Jeg HAR løbet Storebælt Naturmarathon, og det kan slet ikke sammenlignes. Den første halvdel, ja jeg vil sige minimum de første 25 km løbes udelukkende på asfalt.  Man har endog sløjfet stykket ved stranden (som man løb det første år) med de mange sten – sikkert fordi man fornuftigt nok har skønnet, at det var for farligt for løberne. Ja, der løbes på stier ved stranden, men sand opsuger vand. Det er ikke engang 5 km, der bliver løbet på skovstier til Naturmarathon, og der er stort set fladt.

Ved Skovløberen løbes der stort set kun på skovveje- og stier, ca 38 km. Og ruten er meget kuperet, prøv at se deres højdeprofil, som går fra cirka 60 til 125 meter over havet.  Det havde ikke regnet tre dage før løbet, og det skal arrangørerne være glade for. Visse steder var ruten alligevel fedtet.  De værste steder var dækket med flis og på en enkelt strækning (50-100 meter vil jeg tro) var der sten, og det var ikke små perlesten men sten af størrelse med en kartoffel. Et enkelt sted på ruten var farlig: det gik nedad en bakke, der var fedtet og for enden af bakken, skulle man svinge skarpt til venstre.  I regnvejr ville der ikke kun være ét enkelt farligt sted, men mange. Netop fordi ruten kan være meget farlig i regnvejr, synes jeg, det var relevant at have det med i min anmeldelse, af hensyn til kommende løbere, for så er det ikke et motionsløb mere, men et crossløb!

Jeg tror også, at løbsarrangørerne udmærket er klar over, hvordan ruten er i regnvejr, i hvert fald skriver de på deres hjemmeside: ” Alle deltager på eget ansvar. Skulle man blive forhindret i at deltage eller i tilfælde af aflysning af løbet pga. force majeure, har deltagerne ikke krav på tilbagebetaling af tilmeldingsgebyret.”

Mudder eller ej – det må være op til den enkelte, om vedkommende vil løbe løbet i regnvejr eller ej.  Men kan jeg med min anmeldelse medvirke til at redde en ankel el. lign. fordi jeg har gjort opmærksom på en farlig rute, ja, så er jeg godt tilfreds.

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk