Klausie-løbet by night 2010

Søren H. Mikkelsens billede

Det mørke jylland!
Denne kendte frase kunne passende bruges om Klausie-løbet by night 2010. Det var med stor spænding at jeg torsdag aften, den 11 marts 2010, drog til Torsted i vestjylland, for at løbe natløb. Det blev en spændende, sjov og udfordrende oplevelse.
104 løbere havde valgt at bruge denne kolde forårsaften til at løbe rundt i skoven omkring Torsted i totalt mørke. Nogen løb helt uden lys, mens andre valgte en mere forsigtig løsning, med pandelamper m.v. Deltagerantallet var ifølge arrangørerne lidt skuffende, da der var over 200 tilmeldte sidste år. Måske har den lange vinter, og de dermed plørede stier og grusveje, skræmt nogle fra dette års udgave af løbet. Denne aften var dog forholdsvis from med små plusgrader og næsten ingen vind.

Før løbet 

Klausie-løbet har sin egen hjemmeside http://www.klausie-loeb.dk Hjemmesiden er meget informativ og overskuelig. Der er kun 1 rute (10 km) på denne vinterudgave af løbet. Løbet afvikles også om sommeren med 2 ruter på 4 km og 10 km.
Tilmelding sker via hjemmesiden eller som eftertilmelding. Det fungerer upåklageligt. Forudbestilte startnumre afhentes i startområdet. Der løbes ikke med chip. Tidtagningen styres manuelt ved at officials sidder i målområdet og noterer startnummeret, når løberne kommer i mål gennem en målsluse.
Prisen på 80 kr. (ingen gebyr) er passende i forhold til løbets kvalitet. Der blev udleveret en refleksvest til alle deltagerne ved afhentning af startnummeret. Det er en god ide til dette natløb, selvom man ikke møder mange biler på ruten.
Parkering foregik hurtig og smertefrit tæt ved startstedet. Her var også mulighed for omklædning i et baglokale.
Generelt var der en god service overalt og rigtig mange hjælpere i forhold til deltagerantallet.
10 minutter før startskudet gik til første gruppe, var der en fin lille opvarmningsseance.

Under løbet 

Ruten startede ved Torsted forsamlingshus. Første gruppe, dem uden lys, blev sendt afsted kl. 19.30 og sidste gruppe startede kl. 19.40. Denne gruppe havde lov til at bruge lys. Der var stor forskel på udstyret blandt deltagerne. Enkelte løbere havde det helt store lysshow med, mens de fleste brugte en lille pandelampe med begrænset lys. Undertegnede havde lånt en pandelampe af en kammerat, men den var slet ikke kraftig nok til det mørke jylland, så det meste af turen blev løbet med spænding. Hvert skridt blev nøje studeret og vurderet, og alligevel var det umuligt at gennemføre løbet uden at træde forkert, eller i nogle af de mange vand- og snehuller, som var overalt på stierne og grusvejene. Arrangørerne havde endda fordelt 20 tons sand på ruten. Lynhurtigt fandt jeg ud af, at tiden ikke var det vigtigste. Det var vigtigere at fuldføre uden skader. Ruten var markeret med små cykellygter, hvilket var meget hyggeligt. Enkelte steder var der også levende poster, som guidede løberne i de rigtige retninger. Pulsen var høj på helt turen, ikke mindst pga. det kuperede terræn. Man startede på et kort stykke asfalt, hvorefter turen gik ind i det mørke og ukendte terræn i skoven. Det sidste stykke foregik igen på asfalt. Der var et depot halvvejs på ruten, hvilket var OK. Mit GPS-ur stoppede på 9,59 km, så ruten er ikke helt 10 km, hvilket arrangøren forklarede ved, at startstedet ikke er det samme, som benyttes om sommeren.

Efter løbet 

Der var rigtig god plads i målområdet, ikke mindst pga. det lave deltagerantal. Efter at have tømt skoene for vand og slam, kunne man nyde vand, suppe, brød, kaffe og kage i forsamlingshuset. Det var rigtig dejlig at få lidt varme i kroppen, samtidig med at man kunne studere diplomet og resultatlisten, som hurtigt blev fordelt på bordene.
Der var enkelte lodtrækningspræmier, som var udtrukket på startnumrene. Til gengæld var der ingen præmier til vinderne, hvilket skal ses i lyset af, at dette løb mest er et oplevelsesløb, med tankerne på et ekstremløb. Der var mulighed for omklædning efter løbet, men ikke bad.
Resultatlisten kan findes på hjemmesiden http://www.klausie-loeb.dk

Løbets helhed 

Klausie-løbet by night 2010 er et sjovt lille motionsløb, som har den specialitet, at det afvikles i mørke. Løbet fungerer generelt rigtig godt. Atmosfæren er hyggelig og der er en god, nærmest familiær stemning overalt. Der var ikke mange skønhedsfejl i forbindelse med løbet, dog synes jeg at man bør skrive den rigtige distance på indbydelsen, eller måske lave et tillæg til ruten, så det bliver en 10 km rute. Endvidere ville det være dejlig med mulighed for bad, når man kommer langvejs fra.
Ideen med at give alle en refleksvest, endda med reklame for løbet, samt den gode forplejning trækker op i den samlede vurdering.
Ruten er ikke for løbere med svage ankler eller rygproblemer, men det bliver der heller ikke lagt skjul på. Hvis man vil prøve et specielt natløb i det mørke jylland, kan løbet varmt anbefales, men pas på helbredet.
På reklamesedlen står der, at det er vestjyllands smukkeste motionsløb, men det ved jeg ikke, for jeg aner ikke hvor jeg har været. Derfor kunne være sjovt at se ruten i dagslys.

#1

Søren Damgaard Jensens billede

Hvis man overvejer at løbe Klausie-løbet by night, skal man absolut unde sig selv den oplevelse, det er, at løbe i totalt mørke. Løbere, der lyser op som en tregearet Puch, får slet ikke oplevelsen af nattemørket og det nattesyn, der indfinder sig efter nogle kilometer. I mørket begynder man faktisk at "se" med fødderne, og får en helt anden fornemmelse for underlaget og landskabet, der langsomt begynder at tage form efterhånden som synet skærpes.

Når man har løbet turen uden anden lys end månen og stjernerne og oplevet hvor smuk en oplevelse, det kan være, har man bestemt ikke lyst til at gå over til light-udgaven. Prøv selv, det er et rigtig godt løb!

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14680:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om Under Amour HOVR Machina

Læs mere om Garmin Forerunner

Bliv medlem af løberne.dk