Julestjerneløb 02.12.2012

Søren Thilst Grandes billede

Et hyggeligt vinterløb finder sted i Hillerød hvert år (den første søndag i december), og i år blev det så afholdt for 32. gang med Langgarverne som arrangør. Man siger ofte at "Man bliver glad i låget af at løbe!", og til dette løb virker deltagerne ekstra glade uanset hvordan vejret arter sig - og hvorfor så det? Nærmere beskrivelse følger herefter...

 

Før løbet 

Tilmeldingproceduren er nem og lige til, bl.a fordi man benytter Events4U, og både hjemmeside og løbsbrochure informerer rigeligt om løbet. Der er tre DAF-opmålte ruter: 5km, 10km og 15 km. Ingen aldersopdeling, og priserne er rimelige: 50kr, 100kr og 120kr.

Adgangs- og parkeringsforholdene er ok, især hvis man ikke forsøger at køre til startstedet, men løber fra Frederiksborg BYSKOLE, hvor startnumrene udleveres. Der er knap 3 km fra skolen til startstedet, og det er faktisk en passende opvarmningstur, og efter løbet kan man så "løbe af" de samme 2½-3 km fra mål tilbage til skolen, hvor der i skolens aula bydes på gløgg, æbleskiver, kaffe, kage, øl og vand  (dog mod betaling)

Omklædning og bad foregår også på skolen, og der tilbydes et klasseværelse til de løbeklubber eller a. større grupper, som måtte ønske det. Her kan man også opbevare sine ting. En del løbeklubber benytter lejligheden til at ønske deres medlemmer en god jul og holder lidt efterfølgende julefrokost/buffet, så der hersker en hel god stemning på skolen efter løbet.

Startforholdene er fine med masser af plads omkring start og mål, som foregår i skoven "Store Dyrehave" i Hillerød. Feltet er tæt og strækker sig langt, men der løbes på fine grusveje.

Opvarmning må man selv finde ud af. Er man mødt frem til løbet uden forhåndsbesøg på Byskolen, må man selv løbe lidt derudaf på de mange skovveje, men undgå at løbe henover tidtagningsmåtterne, når du varmer op før løbsstart!

 

4
Under løbet 

Skiltningen er fin, dog havde man glemt at markere "opvarmningsruten" fra Byskolen til startstedet, så debutanter var lidt vildrådige.

Ruten er fascinerende og anderledes end man plejer at opleve til motions/konkurrence løb, fordi de to lange ruter løber ud til "STJERNEN", dog med en tidsstart forskel på 10 minutter. Herfter fordeler løberne sig fra Stjernen og ud i 6 forskellige "stjerneben" (15 km ruten) og 3 forskellige ben (10 km ruten). Man løber væk fra Stjernen ud til et vendepunkt og returnerer herefter til Stjernen igen, og skal så ud ad næste ben osv. Stjernen ligger højt, så det går ned ad bakke bort fra Stjernen, men på retur løbet til Stjernen går det opad. På denne måde passerer man en masse deltagere, får "øjenkontakt" med dem og kan meget passende ønske dem en glædelig jul. Rigtig hyggeligt! Og man ved hvad man fysisk skal yde, når man møder "julenisserne" ude i enderne af "Stjernebenene". Her får man en lille julehilsen, og så skal der ases tilbage op mod Stjernen. Godt løbskoncept!

 Publikum står og hepper hvergang man passerer Stjernen, hvor også man har lagt et væskedepot som man så passerer adskellige gange.

Underlaget er fint (grus), men dikteres af vejrforholdene. I år var der nyfalden sne på ruten. Efterhånden som stierne blev trampet godt til af ca 700 deltagere, blev underlaget en hel del glat og iset! Så det gjaldt om at være iført et par gode trail/cross sko eller sko m pigge. Sidste år var der mild efterårsstemning til løbet, hvorimod man måtte løbe i ca 5 cm høj sne i 2010 m 2 skridt frem og ét tilbage som at stå på ski med bagglid. Måske er det derfor at vinterløb rummer et ekstra spændingsmoment?!

Sværhedsgraden på løbet stiller krav til fysikken, især naturligvis på 15 km ruten, men herlighedsværdien på løbet ligger i den høje ende, ikke mindst da solen brød frem, og skoven stod frem snepudret og idyllisk. Så får man et lille kick og glemmer hvor meget det kræver af ens fysik på stigningerne.

3
Efter løbet 

Målområder er lidt crowded men løberne kommer drypvis i mål, så køerne er overkommelige, hvor man skal modtage forplejningen. En god ide ville det måske være med lidt varm kakao el.lign. Der var saft og vand, frugt og lidt rawfood stænger skåret ud i meget små stykker, så det må vel siges at være ok (i forhold mange andre løb, hvor der ikke ofres meget på "efterløbs-servicering/forkælelse"). I vinterkulden slår deltagerne sig ikke ned, så man giver sig ikke god tid til forplejningen. De fleste har travlt med at komme hjem, skifte ved bilerne eller løber stille og roligt tilbage til skolen. Rigtig mange tager også bilen tilbage til skolen, men det er lidt "bøvlet", for så skal man faktisk finde parkering tre gange!

Præmieoverrækkelse overværede jeg ikke, så hvori vinderpræmierne bestod fik jeg ikke fat i. Om det fandt sted i skoven eller på skolen må stå hen i det uvisse!? Til gengæld var der masser af lodtrækningspræmier, som man kunne se på en opslået liste over de vindende startnumre. Numrene stod dog hulter til bulter, så det var lidt svært at overskue om man havde vundet. Og som en bonus vandt hver 5. løber over målstregen en pæmie. I "gamle dage" vandt man en Julestjerne potteplante, men det har man outdated (det må siges at være lidt gammeldags!) Alle lodtræknings- og bonuspræmier skulle afhentes på skolen...

Massage blev ikke tilbudt i vinterkulden, men lidt salgsboder med salg af forskelligt udstyr og tøj kommer man aldrig uden om.

Diplomer kan man sandsynligvis selv afhente på nettet, og resultatlisten var klar allerede senere på dagen.

Startnumrene havde indlagt chip bagpå numrene, og det må siges at være en luksus bekvemmelighed, som vi nok ser meget mere af til andre løb i fremtiden...!

 

3
Løbets helhed 

Løbet er en fin lille perle som bør indgå i rækken blandt årets løbeoplevelser, bl.a fordi løbskonceptet adskiller sig fra "den gemene hob" af motionsløb af forskellig observans. På årsbasis kan vi vælge op mod 1000 forskellige løb rundt omkring i landet, så hvordan udvælger man dem? Julestjerneløbet er et fint og sjovt løb med en passende fysisk udfordring, og så virker det meget socialt, fordi man face-to-face passerer sine "medløbere" ude på stjerne-benene op til flere gange.

3

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15350:

David Kuntz Etzerodts billede
Frisk fyr, på 40 +år, som må erkende løb er det der fungere bedst som sportsgren for mig. Elsker...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk