Havbundsløbet 9. juni 2010

Anette Lund Madsens billede

Havbundsløbet har eksisteret i en lille halv snes år, og udgår fra Mandø, som er en lille ø i Vadehavet med cirka 60 indbyggere. Øen er kun tilgængelig ved ebbe – to gange i døgnet – hvor den er forbundet med Vester Vedsted i Jylland ved hjælp af Mandø Ebbevej (som vi løb på) eller ”Låningsvejen” som blev færdiggjort i 1978.

Før løbet 

Løbet finder man i diverse løbskalendere. I en af dem står der ” On-line tilmelding forventes klar i januar 2010 Tilmelding senest kl. 17.30 på løbsdagen. Maks. deltagerantal 320” Man er så selv nødt til at holde øje med hjemmesiden www.ribetrim.dk for at finde ud af, hvornår tilmeldingen starter, for der står ingen dato nogen steder. På hjemmesiden står der, at tilmeldingsfristen er den 18. maj! Lidt morsomt for allerede den 23. januar var løbet udsolgt!
Man tilmelder sig via www.run2u.dk og indbetaler beløbet på kr. 125,- samme steds. Hjemmesiden er udmærket og indeholder alle relevante oplysninger – altså bortset fra, hvornår tilmelding starter.

Den 17. marts udsendes en mail, hvori man får at vide, at p.g.a. nybyggeri på Ungdomshøjskolen er det ikke muligt at tilbyde løberne bade og omklædningsfaciliteter i år, og man må selv tage sine forholdsregler efter disse ændringer. Det er OK at man skal møde omklædt, men efter dette løb er der virkelig behov for bad og omklædning, så jeg synes nok, at man kunne have prøvet at finde alternativer.

Startnumrene afhentes i Ungdomshøjskolen i V. Vedsted. Nummeret ligger i en bærepose, der er påtrykt ens løbenummer. Heri kan man så putte sine ejendele, når man kommer til Mandø, og de bliver kørt tilbage til målområdet, hvor de bliver lagt ud i nummerorden på græsset.

Vi var cirka 320 løbere, der i 3 vogne trukket af traktorer, de såkaldte Mandøbusser, blev kørt fra V. Vedsted (ca. 5 km fra Ribe) til Mandø. Der var ikke plads til alle inde i vognene, så mange måtte sidde øverst oppe og kunne selvfølgelig nyde udsigten – til gengæld var det en kold fornøjelse. Turen tog ca. 40 minutter, og så blev vi endda kørt en lille ekstra tur på Mandø, så man rigtig kunne nyde den flotte natur, der er på Mandø. Alting var grønt og frodigt, og der er rigtig mange får, der græsser derovre på mere eller mindre indhegnede områder, og ofte krydser de vejen, så ”trafikken” må holde tilbage. Til sidst standsede vi ved Brugsen og Mandø Center, hvor der var adskillige toiletter, vi kunne benytte.

Under løbet 

Løbet blev sat i gang klokken 19. Det første stykke vej løb vi på asfalt, inden det gik over til grusvej
Efter tre km passerer vi det sidste dige på Mandø, og derefter er der 2 km til vi forlader grusvejen og løber ud på den egentlige havbund. Her findes også det ene skilt på ruten. Derefter er der så ca. 4 km til fastlandet. Og det er her de egentlige strabadser begynder.

Sandet er mere eller mindre blødt, nogle steder meget mudret. Der er små sten. Store sten. Fælles for begge er, at de er glatte. Der er blødt sand, Fast sand. Slimet grøn tang. Og vand. Masser af vand. Det meste af ruten i Vadehavet løb vi i 5-20 cm vand, nogle få steder mere, så vi løb i vand til anklerne eller mere. Underligt nok, løber man slalom og forsøger at undgå at ramme vandpytterne, og det til trods for, at ens sko længe har været våde. Det er først den sidste km, at man er totalt ligeglad, for her står alligevel vand over det hele.

Vi løber på Mandø Ebbevej, som er afmærket med grene/træer, så der er ingen mulighed for at fare vild! Og der er selvfølgelig heller ingen tilskuere – der står dog en masse og hujer og klapper, da vi kommer op fra vandet og op på diget. Lige inden vi kommer op, står der fotografer og tager billeder af samtlige løbere.

De sidste to km af løbet foregår på fastlandet, og der sættes ekstra fart på, så man kan komme tilbage til Ungdomshøjskolen i V. Vedsted og få de våde sko af. Der løbes ikke med chip, så tiderne noteres bare ned.

Efter løbet 

Som før nævnt var det desværre ikke muligt i år at få et ellers hårdt tiltrængt bad. Der var dog en håndvask på et toilet, så man lige kunne skylle fødderne! Og ellers samledes vi på de grønne plæner foran Ungdomshøjskolen. Her kunne man få et stykke agurk og en flaske vand. Og der var også mulighed for at købe øl og vand. Mange havde medbragt mad, som de sad og spiste på græsset. Rigtig hyggeligt.

Løbenummeret tog man af og lagde i de dertil indrettede kurve, og så var der først præmieuddeling til hurtigste mand og kvinde i hver sin klasse. Og bagefter var der et hav af lodtrækningspræmier. Jeg tog af sted før det var færdigt, men jeg tror ikke, at der var mange, der gik tomhændede derfra.

Man kunne få skrevet diplom ud med det samme, hvis man ikke selv ville gøre det derhjemme.

Løbets helhed 

Der er en del skønhedsfejl, hvoraf det manglende bad i år selvfølgelig trækker ned. Også at man ikke ved, hvornår tilmeldingen starter. Og det ville have været rart med lidt bedre forplejning efter løbet. Det er måske endda for meget at give løbet 3 løbesko – men det får det altså. På grund af herlighedsværdien!

Løbet er et lokalt løb med en begrænsning på 320 løbere. Desværre. For alle burde have mulighed for at løbe dette unikke løb! Begrænsningen på deltagerantallet skyldes sikkert, at det er hvad man kan fragte over i Mandøbusserne, men jeg tror egentlig heller ikke, at man er interesseret i at udvide løbet med flere deltagere, for ellers kunne man jo bare udvide det til en hel uge! Men det ville selvfølgelig igen betyde, at den hjertevarme og hyggelige stemning, der er, ville forsvinde. Men igen kunne jeg unde mange flere at få lov at prøve at løbe dette pragtfulde løb!

Billeder

#1

Henrik Olsens billede

Løb i år over havbunden for 6. gang, og det er blevet et fast punkt i min løbekalender. Ud over at havbunden viste sig fra sin mest udfordrende side, så var der flere ting, jeg bed mærke i: Det største plus var, at der i år var en kanon stemning på diget inden de sidste 2 km. Det største minus var depotet efter løbet. Det plejer at være meget bedre forsynet.
Ellers er der jo bare at konstatere, at Havbundsløbet er et super anderledes løb skåret helt ind til kernen; ingen km-mærker, intet midtvejsdepot - ingen sponsorer!
Et løb, der efterhånden har vundet omtale i det ganske land.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14681:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om Under Amour HOVR Machina

Læs mere om Garmin Forerunner

Bliv medlem af løberne.dk