Cph Marathon 24. maj 2009

Anette Lund Madsens billede

I år havde Københavns Marathon 30 års jubilæum, og man må sige, at deltagerantallet er steget betydeligt, siden de startede med 800 deltagere. Det er blevet almindeligt, at selv almindelige motionister løber marathon, og løbet er da også blevet fordoblet i løbet af de sidste fem år, fra 5000 løbere til idag med 10.744. Der var to, der skulle igang med at løbe deres 30. Copenhagen Marathon. Imponerende.

Før løbet 

Copenhagen Marathon arrangeres af Sparta Atletik og Motion, og man kan tilmelde sig både hos www.copenhagenmarathon.com eller hos www.sparta.dk. Hvis man tilmelder sig inden 4. maj koster det 560 kr, herefter er prisen 600kr. Man kan tilmelde sig online (mod et gebyr på 10 kr) eller via netbank og på posthus. Efter den 20. maj kan man tilmelde sig på Sportsudstillingen eller på selve dagen fra klokken 8 - det sidste frarådes dog.

Der er et hav af informationer på hjemmesiden, som løbende opdateres med de sidste nyheder.

Cirka 14 dage før løbet, udsendes startkort, som man skal medbringe og fremvise for at få sit startnummer, chip m.m. Man kan vælge at afhente det på Sportsudstillingen, på Gunnar Nu Hansens Plads 11, Københvn Ø., som har åbent torsdag fra 14-20, fredag fra 12-20 og lørdag fra 10-20. Jeg var der om fredagen 20 minutter efter åbningstid, og da var der masser af mennesker, men det gik dog alligevel hurtigt med at få udleveret sin startpakke, som indeholdt startnummer, chip og masser af løbsmateriale om andre løb i både Danmark og Udland. Samtidig fik man også udleveret sin t-shirt.

Udstillingen var et rent slaraffenland for løbere. Masser af stande med sportstøj, løbesko, sportsdrikke, pulsure m.m. Man kunne få foretaget løbestilsanalyse og få massage. Der var fartholdere til stede, som man kunne stille spørgsmål og tale med. Der var masser af løbsmateriale til andre løb, som man kunne samle og tage med hjem til videre studier.

Hvis man bor i Københavnsområdet, kunne man også afhente et S-togs klistermærke og klistre det på sit startnummer, og på den måde kunne man køre gratis med S-tog på hele løbsdagen.

Det var også muligt at tilmelde sig SMS Service, så ens venner og familie kunne følge én på ruten. Jeg har dog hørt, at dette ikke fungerede særlig godt.

Der var opstillet telte, så man havde mulighed for at klæde om. Der var også bagageopbevaring. UDEN OPSYN. Der var hverken kontrol ved aflevering eller afhentning. Jeg kom med toget, så jeg valgte at klæde om og indlevere min babage til opbevaring på Købehavns Banegård.

I startområdet var der kaos. Jeg var der ½ time før, og det var mig komplet umuligt at bane mig vej ned til de fartholdere, hvor jeg hørte til. Vester Voldgade, hvorfra starten går, er en smal gade, og foruden løbere var der masser af tilskuere, som stod og fyldte op, så man ikke kunne komme frem. Det var svært at høre i højttalerne, hvad der blev sagt, men jeg kunne dog høre nok til at høre, at der kun blev speaket på dansk, hvilket kan undre mig meget, da der blev sagt, at der var omkring 1200 udenlandske løbere.

Kronprins Frederik startede løbet.

3
Under løbet 

Der var skilte for hver km, og der var 1200 officials ude til at hjælpe. De fleste var meget smilende og kom med muntre tilråb og var flinke til at heppe. Der var masser af publikum ude at heppe, og de blev der, selvom det var regnvejr og surt. Mange havde regnfrakker og paraplyer, så de var altså forbedredt. Dejligt publikum som fortjener at få fem løbesko. Undervejs var der også forskellige orkestre, der spillede - bl.a. det sædvanlige samba-orkester i målområdet - som var med til at sætte stemningen i vejret.

Der var otte fartholdegrupper til at sikre, at man kunne holde et konstant tempo under løbet. Disse blev skiftet ud undervejs for at sikre, at tempoet ikke skulle gå ned. Meget muntre og motiverende løbere.

Ruten var flad og kun på asfalt. Med ganske få ændringer var det den samme rute fra de foregående år. Man starter ved Rådhuspladsen, løber forbi Nørreport Station, ud på Nørrebro, rundt Fælledparken, Strandboulevarden, Kastellet, Langelinie, Nyhavn og kommer til målområdet. Denne strækning gennemløbes igen efter, at man først har været rundt Kalvebod Brygge, Dybbølsbro, Enghaven, Vesterbrogade og tilbage til Dybbølsbro og Kalvebod Brygge. Denne midterste strækning var yderst kedelig. I det hele taget er det meget kedeligt at skulle gennemløbe en strækning to gange.

Ruten skulle være bilfri - det holdt dog ikke helt. Der var også en del skarpe sving. Et par steder endda 180 grader sving, som må have gjort det meget vanskeligt for de hurtige løbere.

"Væskedepoter på ruten findes for hver 4. km med både vand og Powerade energidrik. Der er frugt på fire udvalgte steder." Citat slut. Det forholdt sig lidt anderledes i den virkelige verden. Ved depotet ved 26 km var der udsolgt af både powerade og frugt. De næste to depoter var kun væskedepoter og her var der ved 30 km også kun vand. Og frugt fik man først da man var fremme ved 39 km!

3
Efter løbet 

Straks efter man kom i mål fik man hængt en medalje om halsen og damerne fik også overrakt en rød rose. Derefter kom der officials, der gav én varmetæppe på, nogle udleverede vand, powerade, youghurt og müslibar. Og så begyndte mareridtet. Det var et sandt kaos at komme ud. Igen p.g.a. de tilskuere, som absolut skulle være i målområdet for at se deres pårørende komme ind. Jeg måtte spørge flere gange for at finde ud af, hvad jeg skulle gøre med chippen. Det viste sig, at den skulle i en beholder helt henne ved udgangen. Jeg måtte selv tage den af. Der var boder med frugt og også med brød og varm chokolade. Og alkoholfri fadøl.

Der var opstillet telte til bad. Jeg kiggede ind i et af dem, og det bestod af bænke, og bagerst i teltet var der måske 15 brusere. Det var et stort rum og så meget primitivt ud. Der var selvfølgelig et telt til henholdsvis mænd og kvinder, men da de så ens ud i størrelse, må der have været godt med kø hos mændene. Jeg valgte at gå tilbage til Banegården, hente min bagage og købe mig et bad for 15 kr i et stort ru, hvor der også var toilet. Masser af varmt vand og privatliv.

Der var præmier til de tre hurtigste mænd og kvinder. Samt til de tre hurtigste i hver klasse. Den største præmie var på fem tusinde kroner. 5.000,- Jeg har valgt at skrive det både i tal og bogstaver, så man ikke tror, at jeg har glemt noget.

Efter at man var sluppet ud af målområdet var det også muligt at få massage.

3
Løbets helhed 

Der var flere fotografer ude på ruten, og det skulle være muligt at bestille billeder på www.marathon-photos.com og resultatlisten og diplom skulle kunne fås på www.copenhagenmarathon.com

Sparta har som mål, at Copenhagen Marathon skal være det største i Skandinavien, og man regner med en fordobling, altså 20.000 løbere, allerede i år 2012. Ja, men så skal de nok begynde at kigge sig om efter nye start- og målområder, for de nuværende er absolut ikke gearet til at rumme flere løbere.

Løbet er professionelt arrangeret. Og dog. Jeg finder det meget mærkeligt med de dumme fejl, der er. Bagage uden opsyn - håber ikke at tyvene læser dette. Man må dog kunne forlange at løbe uden at skulle spekulere på, om bagagen er der, når man kommer tilbage. Af de 1200 officials, de påstår at bruge, kunne man vel have brugt nogle af de pigebørn, der stod ude på ruten og bare skvadrede med hinanden, til at at se efter bagagen.

Toiletter. Man reklamerer med 60 toiletter. Jeg forstår ikke engang, at man vil være bekendt at offentliggøre antallet. 60 toiletter til 10.447 løbere.

"Efter en time skal du have energi i form af sportsdrik, geler, frugt ". Citat fra deres løbsavis. Ja, men det ved vi jo allesammen. Desto værre er det, at der var en sådan mangel på energidrik og frugt på den sidste halvdel af ruten. Det er for dårligt af en så professionel klub som Sparta at byde løberne dette.

3

#1

Jette Gs billede
Hejsa Jeg har læst et par af jeres anmeldelser før, og jeg synes som regel at de er gode og grundige. Men jeg bliver lidt stødt over at du siger: "Af de 1200 officials, de påstår at bruge, kunne man vel have brugt nogle af de pigebørn, der stod ude på ruten og bare skvadrede med hinanden, til at at se efter bagagen." Én ting er at du antyder at Sparta er fulde af løgn, noget andet er, at de pågældende piger jo også har sat søndagen af til at hjælpe, og nok har lov til at hyggesnakke lidt hvis de står ret op og ned og viser vej, eller hvad de nu var sat til, i 6 stive timer i al slags vejr. Hvis der er 1200 officials er de jo også fundet langt udenfor Spartas egne rækker. Det er flot, at de kan skrabe så mange sammen. Der er mange ting man kan gøre anderledes, og nogle der kan gøres bedre. Men det er nok mest konstruktivt at holde kritikken venlig. :) Venlig hilsen Jette, Spartaner og selv official på dagen. Fik hyggesnakket en del. ;)

#2

Hillary steps billede
Glimrende anmeldelse.........jeg er enig hele vejen

#3

Halvorsens billede
Jeg i det store hele enig med Anette, og kravene må altså være noget anderledes til et af de største løb i Danmark, og nok det flest har som årets største mål - og uden tvivl årets dyrest løb. Derfor er småting som manglende kontrol ved bagagen et mysterium for mig - og noget der kunne løses med 10 hjælpere. Og man kunne starte med at gøre som der står på hjemmesiden: at det kun er løbere der har adgang til området. En anden ting jeg heller ikke forstår er hvorfor numre skal hentes på den såkaldte expo. Enig, det er fint nok for os der bor i området, men jeg løb sammen med en der kom fra Fyn - skulle han lige havde taget over dagen før for at hente sit nummer? Nu var han nød til at få andre til at hente det, og så løbe rundt søndag morgen inden start for at få fat i det. For 550 kr skulle der da være råd til porto :) Det kan da ikke være svært at sende det til fx alle der bor uden for postnr 4000. Når dette er sagt, så havde jeg - på trods af vejet - en dejlig dag. Og Sparta skal ikke have skylden for vejret :) Og Jette: Tak for hjælpen - jeg ved hvad "lønnen" er for at stå der i regnvejret den halve søndag.

#4

Anette Lund Madsens billede
Hej Jette. Du har helt ret :) Jeg beklager meget, at jeg har sået tvivl om Spartas troværdighed, og jeg kan forsikre alle, at det var helt utilsigtet. Ved nærlæsning af min tekst, kan jeg godt se, at "de 1200 officials, de påstår at bruge" kan skabe tvivl. Jeg beklager brugen af ordet "påstod". :----( Jeg er absolut ikke i tvivl om, at der var 1200 officials ude. Faktisk var de placeret så tæt på ruten, at jeg på et tidspunkt løb og filosoferede over, hvor unødvendigt, det var med så mange og kom til den konklusion, at det var nok med fire! To til at cykle foran og vise vej, og to til at cykle bagerst og lukke efter den sidste løber! Så stort og tæt var feltet. :-)) Nå, spøg til side. Jeg hører til de, der må kæmpe sig igennem den sidste del af et marathon, og hvor det betyder utrolig meget med et par klap eller opmuntrende tilråb. Når jeg så kommer forbi et par teenagepige-officials, der SIDDER, i den græsstribe, der adskiller vejens kørebane, og griner og pjatter, mens jeg - og mange andre - kommer gående/løbende er trætte, våde og kunne falde døde om, uden at det blev bemærket. Ja, så kommer der altså et surt opstød fra mig.:syg2: Det er nok også for kedeligt for unge piger at stå så længe ude på ruten - måske er de også for generte til at komme med tilråb til løberne! Derfor kunne de jo nok bruges til andre ting. F.eks. til bagagen :rolleyes: Og så vil jeg da gerne gentage, hvad jeg skrev om de 1200 officials: "De fleste var meget smilende og kom med muntre tilråb og var flinke til at heppe." venlig hilsen Anette Lund Madsen

#5

morgenmands billede
God anmeldelse, jer er også helt enig med Anette. Jeg kom heldigvis i rigtig god tid og fik en fin start hos fartholderne til 3.30, men så blev der lige pludselig trangt, det hele føltes som en skuben og masen og flere steder gik vi næsten i stå, efter ca. 16 km kom der igen luft til at kunne løbe sit eget tempo. :-)) Jeg havde heller ikke bagage og skulle bare kæmpe mig igennem og over til hovedbanegården. Det var ikke nemt :----( kold og frysende på grund af det overraskende våde vejr, er det ikke sjovt, ikke at kunne komme ud igen en horde af ventende venner og familie til diverse løbere. Løbet kan vel næppe bære mere end maks 10.000 løbere, ellers skal ruten, start og mål laves om.:-P Til sidst en stor tak til alle de frivillige og tilskuerne, de bar løbet op til en super oplevelse :;-) Morgenmand

#6

Jette Gs billede
[QUOTE=Anette Lund Madsen;2296]Hej Jette. Du har helt ret :) Jeg beklager meget, at jeg har sået tvivl om Spartas troværdighed, og jeg kan forsikre alle, at det var helt utilsigtet. Ved nærlæsning af min tekst, kan jeg godt se, at "de 1200 officials, de påstår at bruge" kan skabe tvivl. Jeg beklager brugen af ordet "påstod". :----( Jeg er absolut ikke i tvivl om, at der var 1200 officials ude. Faktisk var de placeret så tæt på ruten, at jeg på et tidspunkt løb og filosoferede over, hvor unødvendigt, det var med så mange og kom til den konklusion, at det var nok med fire! To til at cykle foran og vise vej, og to til at cykle bagerst og lukke efter den sidste løber! Så stort og tæt var feltet. :-)) Nå, spøg til side. Jeg hører til de, der må kæmpe sig igennem den sidste del af et marathon, og hvor det betyder utrolig meget med et par klap eller opmuntrende tilråb. Når jeg så kommer forbi et par teenagepige-officials, der SIDDER, i den græsstribe, der adskiller vejens kørebane, og griner og pjatter, mens jeg - og mange andre - kommer gående/løbende er trætte, våde og kunne falde døde om, uden at det blev bemærket. Ja, så kommer der altså et surt opstød fra mig.:syg2: Det er nok også for kedeligt for unge piger at stå så længe ude på ruten - måske er de også for generte til at komme med tilråb til løberne! Derfor kunne de jo nok bruges til andre ting. F.eks. til bagagen :rolleyes: Og så vil jeg da gerne gentage, hvad jeg skrev om de 1200 officials: "De fleste var meget smilende og kom med muntre tilråb og var flinke til at heppe." venlig hilsen Anette Lund Madsen[/QUOTE] Okay, så er jeg glad igen. ;) Du er næppe heller sluppet forbi mig i målområdet uden at være blevet heppet grundigt på. Jeg har stadig tynd, øm hud i hænderne af at klappe alle ind over stregen. :-))

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15377:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk