1864-løbet 2012

Søren Thilst Grandes billede

Løbet havde sin debut sidste år, hvor jeg havde planer om at prøve det, men udskød det til i år. Hvilket jeg på ingen måde fortrød, for sikke et pinsevejr det blev i år. Næsten for varmt med 25-26 graders varme og fuld sol, men betagende smukt med nogle udsigts- kig- og panoramaer over byen, bakkerne, fjorden, broerne og slottet.

 

Før løbet 

Det er et løb i historiske omgivelser: Dybbøl Skanse og Dybbøl Mølle, og en visit gennem salene i Sønderborg Slot (dog i gå-tempo). Det har jeg aldrig prøvet før! Med "kustoder" udklædt som soldater fra 1864-krigen, hvor Danmark tabte til prøjsernes baglader geværer. Og så ligger Sønderborg naturskønt med vand til begge sider af byen med en fjord, der snor sig gennem byen som om vi var ved Seinens bred i Paris eller måske snarere Amsterdam, for havne- promenaden giver mindelser om kanaler og Nyhavn i København.

Tre distancer kunne vælges, 6,2km, 10,8km og 21,8km samt to børneløb, desværre var kun sidstnævnte kategori inddelt i aldersklasser.

Ruterne var godt udtænkt med flotte view i de skønne natur omgivelser, og fysiske udfordringer manglede løbet bestemt ikke. På den lange rute skulle man bl.a løbe op gennem en stignings serpentiner kaldet "Lille Alpe'Duez", og to gange opad for at runde højtbeliggende Dybbøl Mølle samt andre fysiske lege i skanseområdet, bl.a tæt langs en rapsmark, hvor varmen stod flimrende fra de opstigende vinde fra klinterne, som vi kunne kigge nedad. Så var det man fik lyst til at gå, men kæmpede sig videre gennem varmebølgerne, som svingede mellem 20-30 grader, og kun de flotte naturscenarier holdt lysten oppe til at løbe videre, for hvad ventede rundt næste hjørne. Heldigvis var ruten også lagt langs strand- og havne promenaden, hvor det luftede en del. Man fik helt lyst til en svalende dukkert, men den slags måtte vente til efter løbet...

Udlevering af startnumre fungerede fint. Der var ca 1650 tilmeldte løbere, men masser af plads i start- og mål området, som foregik ved vandet ved siden af Universitet (Alsion/Syddansk Uni). Jeg kom fra Nordsjælland, men nåede at afhente startnummer dagen før i ro og mag, så der ikke opstod stress næste dags formiddag.

En god, rolig og afslappet stemning herskede på selve løbsdagen, hvor der var boder af forskellig observans for både store og små, bl.a havde Danfoss en eksperimenterende byggestand i lego stil for børnene, så man fik helt lyst til selv at prøve at designe mini biler til at køre nedad en slidske med tidtagning. Der var levende musik på en scene, hvorfra især Simon & Garfunkel sange kunne høres, og ikke mindst var der et underholdningsindslag med en opvarmningssoldat "Helmuth" i 1864 soldater antræk, som eksercerede/hersede med deltagerne for at få dem til at hoppe og svinge m.m. Vi kunne bare gå til den, for når han kunne i sit varme "kluns", så havde vi andre ingen undskyldninger. Han var sjov og skrap i bedste kommandér stil. Der blev løst op, ikke mindst for latter musklerne.

Løbet blev skudt igang med rigtig krudt fyret af med 1864-gevær op i luften, men inden da var der to børneløb som skulle afvikles. Så fik børnene publikum på fra alle øvrige deltagere. Det var en fornøjelse at se de små poder konkurrere mod hinanden godt pacet af entusiastiske forældre, hvoraf mange håbefulde og måske ambitiøse løb side om side med deres afkom. Det er måske sådan nye talenter bliver opdaget? 

5
Under løbet 

Så var det bare om at komme afsted. Først over Chr X's Bro, som i dagens anledning holdt sig lukket i tidsrummet 11-12, så man skulle helst ikke løbe langsommere end 7 min/km på hhv 10 og 21 km ruterne. Derefter gennem den gamle bydels krogede og bakkede brostens gader, langs Strandpromenaden og Lystbådehavnen, og så skulle vi "lege" løbeturister gennem Sønderborg Slot, hvor første væskedepot var placeret i slotsgården. Langs havnefronten og ind gennem kaserne området, hvor der blev gjort honnør mange steder langs ruten af 1864-klædte soldater, som måske måtte døje mere i varmen end løbsdeltagerne?

Ved havnen blev der spillet hornmusik måske i march-tempo, ihvertfald skabte det god stemning og energi til at komme videre. Tilbage over broen (Chr.X's), og så var der dømt opstigning, ikke til paradis, men snarere til helvedet, for nu skulle vi op, hvor skanseslagene havde fundet sted i 1864. Nu skulle fårene skilles fra bukkene, og 21km og 10km deltagerne havde forinden mødt hinanden og løb nu side om side. Det blev tæt, men heldigvis var der plads nok på ruten, og efterhånden som stigningen nærmede sig 2 km, tyndede tætheden ud, som når man trækker en kat i halen. Desværre blev skansestierne smalle, så det var svært at holde kadancen og tempoet faldt, men så kunne man nyde naturudsigten oppe fra toppen. Kunsten var at give sig tid og økonomisere med kræfterne i varmen, så det kom nok meget belejligt.

Nedad igen gik det, og vi rundede startstedet en gang til langs vandet, hvor det luftede lidt, for så at løbe opad en anden vej mod Dybbøl Mølle og Skanserne. Godt tænkt, at man ikke bare skulle løbe samme rute to gange op til toppen. De sidste 2 km nedad mod mål gik i flyvende fart, for der var blevet holdt igen grundet varmen i bakkerne, så nu skulle den have hele kniven. Det blev en virkelig god løbsoplevelse, som jeg kun kan anbefale alle at prøve kræfter med.

En lille anke må være, at jeg savnede km-markeringer på ruten, og måske at løbet ikke havde inddelt deltagerne i aldersklasser, men ud over det - en fantastisk løberute!

 

4
Efter løbet 

Alt fungerede fint efter løbet. Man afleverede sin chip mod at få udleveret en lille madpose m burgerbolle og 1 stk frugt samt 1 flaske vand pr deltager. Måske havde det været rart med lidt mere frugt og vand efter løbet, men ude på ruten var der rigeligt af begge dele, og depoter var der udlagt ved ca hver 4.-5. km, hvilket var godt i varmen.

Tøj- og værdi opbevaring var også nemt, og køer ved toiletterne oplevede jeg ikke, måske det sædvanlige i forb.m kvinders tissetrang. Og så var der ellers dømt afslapning i solen til musik underholdning m.m, mens vi slog os ned på "flodbrinken" langs fjorden og så på lystsejlere, som nu kunne komme igennem, hvor broklappen igen var sat i drift efter løbet. Jo der var meget at kigge på... 

5
Løbets helhed 

Et meget fint løb, med en fantastisk rute, der havde det hele: Smuk natur & fysisk udfordring samt måske nok så vigtigt: Vi kom tættere historisk set på de danskes ulyksalige oplevelser ovenikøbet med oplysningsplancher opsat et sted langs ruten, hvor der fortaltes om tabstal for både de danske og tyske soldater m.m. Krig er grumt og bør ikke finde sted - kunne man ikke i stedet arrangere en løbskonkurrence i forb.m stridigheder og indbyrdes tvist? Det vil jeg foretrække!

Eneste mangler: Som sagt km-markeringer langs løberuten, alders inddeling (ikke så vigtig), og så måske DAF-opmåling, så ruternes længder kommer til at hedde: 21,1 og 10,5 (halv- og kvart maraton eller evt halvmar og 10,0 km?)

4

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15350:

David Kuntz Etzerodts billede
Frisk fyr, på 40 +år, som må erkende løb er det der fungere bedst som sportsgren for mig. Elsker...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk