Træning og problemer - første marathon

Anonyms billede

Hej alle - dette bliver mit første indlæg.

Jeg har fået tilmeldt mig berlin-marathon og er igang med at træne til denne, ikke noget specielt, blot løb. I april kunne jeg med hårdt arbejde klare 5 km. og nu løb jeg for nyligt 10 km for anden gang uden problemer - var ikke engang forpustet.

Dog har de sidste tre ture været hårde - har med møje og besvær kæmpet mig igennem 7 km de to første ture og tredje gang var bare hård. Nu har jeg så løbet fjerde gang efter de 10 km (endnu engang 7 km, men i godt tempo) og der er et gentagende problem som jeg ikke før har oplevet. Det føles som om at jeg ikke får nok luft ind. Jeg tager halvdybe vejrtrækninger og skifter med at suge ind og puste ud ved hver fjerde skridt. Ind gennem næsen ud gennem munden. Men det føles som om at mine lunger ikke bliver fyldt - og har det flere gange under turen som om jeg skal gabe, og skal også gabe nogle gange. Har prøvet at løsne arme og skuldre men det hjælper ikke rigtigt.

Nogen forslag?

#1

brjs billede
Hej Jammen er du ikke bare begyndt at løbe hurtigere... bevist eller ubevist? Der er pokker til forskel på at gå fra f.eks. 70 til 90% af puls-reserven. Er du for ivrig efter resultater...så din krop ikke får hvilet nok..mellem pasene? Alle oplever dårlige dage, hvor intet fungerer. Hvordan med luften under interval-træning?

#2

Sørens billede
Hej Carl Selvom det kan være godt at fokusere på sit åndedræt, så tror jeg måske, du tænker for meget over det. Jeg ville ikke kunne forestille mig at løbe og udelukkende trække vejret ind gennem næsen. Så tror jeg hurtig, jeg ville få iltmangel... Og hvert fjerde skridt. Hmm, tænk hvis kroppen har behov for mere ilt end den kan få ved at du trækker vejret ved hvert fjerde skridt :confused: Jeg tror, du skal prøve at løbe uden at tænke på din vejrtrækning. Så styrer kroppen selv behovet. Varmen kan også spille en rolle. Jeg synes hurtigere jeg bliver forpustet i varmen.

#3

Anonyms billede
@ brj - Jeg løber ikke interval, og tror ikke jeg er begyndt at løbe hurtige. Det er ikke nogen lille ændring i vejrtrækningen - men er noget der er kommet ret pludseligt. @ søren - Der er nok lidt for meget fokus på det, men det føles nu også ubehageligt når man ikke synes at der kommer helt nok luft ind. Jeg tænker på at starte til crossfit for at få trænet lidt udholdenhed og nogle andre muskelgrupper - og så måske også bygge en bedre kondi op.

#4

Tor Rønnows billede
Berlin marathon 2012 ? For hvis du kun kan løbe omkring 10 km nu, så forekommer det hverken realistisk eller klogt endsige at forsøge at løbe Berlin marathon i år. Jeg vil foreslå dig at sælge dit startnummer mens du stadig kan få penge for det... om en måned bliver numrene givet væk gratis... vh. Tor

#5

Anonyms billede
[QUOTE=Torr;5096]Berlin marathon 2012 ? For hvis du kun kan løbe omkring 10 km nu, så forekommer det hverken realistisk eller klogt endsige at forsøge at løbe Berlin marathon i år. Jeg vil foreslå dig at sælge dit startnummer mens du stadig kan få penge for det... om en måned bliver numrene givet væk gratis... vh. Tor[/QUOTE] Jeg har sat mig for at gennemføre - og det skal jeg nok kunne klare. Kan jeg klare et par halv marathoner i august og sept skal jeg nok også kunne gennemfører en hel i slut sept. Men jeg havde nu håbet på lidt opbakning og ikke en negativ kommentar herinde fra. Marathonet skal bare gennemføres, især for at bevise overfor mig selv at jeg kan sætte mig det for og så klare det. Men tak for "rådet"

#6

Sørens billede
Hej igen Tor løber mindst et marathon om ugen, så han ved, hvad han taler om, og jeg tror bestemt, hans råd var velment. Hvis du har sat dig for at gennemføre, skal du selvfølgelig prøve - du får en oplevelse ud af det og som du siger, skal du jo bare gennemføre. Med hensyn til mit råd om ikke at fokusere så meget på dit åndedræt, så mente jeg blot, at du netop ved ikke at sætte det i så firkantede rammer, vil komme til at trække vejret dybere, så du netop opnår mere ilt under dit løb. Men det kan bestemt være godt at træne differentieret, så det er da en god idé. Held og lykke med projektet :;-)

#7

Nordboens billede
Vi plejer at kunne sige rigtig mange ting til hinanden her på forum - og også de ting som måske ikke helt er det man helst vil høre....... For meningen med at sende inlæg er er jo at vi hører hvad andre (og nogen gange mere erfarne) løbere kan råde os til. Og fra min erfaring så er der altid en god grund til at lytte..... Jeg synes ikke du skal blive vred over Tors kommentar. Han er altså rigtig rigtig erfaren lige netop på det der marathon punkt......Tag den til dig, tænk over dit løb og hvad du selv synes du kan og hvor du gerne vil hen - i sidste ende er det jo dig der bestemmer. Det vil da være utrolig flot hvis du gennemfører som du havde planlagt - og skulle det ikke gå som du vil, ja så er der da heldigvis mange andre løb i fremtiden.

#8

Cecilia Arendals billede
Jeg kan anbefale bogen "Marathon fra start til slut" af Sam Murphy (den må lånes på biblioteket), især afsnittet med råd om at gennemføre på trods af at de lange ture ikke har været det, der nåede at fylde mest i træningen. Den træningsform bogen foreslår, når det er så kort tid du har, kan måske også give dig redskaber til at få styr på dit åndedræt. Fordi alle kan med viljen til det gennemføre et marathon, hvis du ikke skades før eller undervejs. Men det er ikke sikkert det bliver en oplevelse, der gør at man bare må løbe et igen. Det kunne være fint at du orkede at skrive hvordan det gik når du har løbet. Mange sommerhilsner Cecilia

#9

docos billede
[QUOTE=listentojohan;5092]Hej alle - dette bliver mit første indlæg. Jeg har fået tilmeldt mig berlin-marathon og er igang med at træne til denne, ikke noget specielt, blot løb. I april kunne jeg med hårdt arbejde klare 5 km. og nu løb jeg for nyligt 10 km for anden gang uden problemer - var ikke engang forpustet. Dog har de sidste tre ture været hårde - har med møje og besvær kæmpet mig igennem 7 km de to første ture og tredje gang var bare hård. Nu har jeg så løbet fjerde gang efter de 10 km (endnu engang 7 km, men i godt tempo) og der er et gentagende problem som jeg ikke før har oplevet. Det føles som om at jeg ikke får nok luft ind. Jeg tager halvdybe vejrtrækninger og skifter med at suge ind og puste ud ved hver fjerde skridt. Ind gennem næsen ud gennem munden. Men det føles som om at mine lunger ikke bliver fyldt - og har det flere gange under turen som om jeg skal gabe, og skal også gabe nogle gange. Har prøvet at løsne arme og skuldre men det hjælper ikke rigtigt. Nogen forslag?[/QUOTE] Mit forslag er "tålmodighed og tillid". Vores kroppe kan blive meget stærke, men de skal have den nødvendige tid til at blive stærke. Vi bliver nødt til at væbne os med tålmodighed. Når det kommer til vejrtrækning, så besidder vi et helt apparat, der har til formål at styre ilt, kuldioxid og ph-niveauerne i blodet, og det apparat skal nok sørge for at styre vores vejrtrækning. Jeg vælger selv at udvise tillid til det apparat og tænker ikke på min vejrtrækning, når jeg løber, og hvis jeg får en meget ubehagelig åndenød, så er det fordi jeg presser mig selv alt for meget. Med træning og tålmodighed så kommer jeg nok til at flytte den grænse. Iøvrigt så er vores vejrtrækning også afhængigt af vores hjertes pumpeevne. Selvom vi kan få uendeligt meget ilt i vores lunger, så vil det ikke have nogen betydning, hvis vores hjertes pumpeevne ikke kan følge med. Ilten skal jo transporteres med blodet ud til organerne og musklerne. Hjertet er også en muskel, og den bliver også større og stærkere med træning. Den skal bare lige have tid til det.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15647:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up