Rygning og løb

Sørens billede

I forlængelse af en anden tråd kom jeg til at tænke på, hvad det egentlig betyder for ens løb, hvis man ryger. Jeg har aldrig røget selv, men er der andre af jer, som har røget eller stadig gør det? Og hvad betyder det for ens løb?

#1

BrianNNs billede
Jeg har heldigvis heller aldrig røget, har aldrig rigtig kunnet se hvordan det at suge røg ned i sine lunger skulle kunne betragtes som en nydelse... :) Og der er vist heller ingen der kan være uenige i, det er en meget usund vane... Røgen ødelægger jo lungerne, så jeg kan ikke forestille mig rygning kan have andet end en negativ indflydelse på løbetræning - eller enhver anden form for fysisk træning, for den sags skyld. Det kan kun være dårligt for vejrtrækningen. Det passer også meget godt med hvad jeg kan observere hos rygerne i min omgangskreds; bare prøv at lytte til deres overfladiske og besværede vejrtrækning, når de udfører ganske almindelige (og ikke specielt anstrengende) opgaver som f.eks. at gå op ad trappen eller at cykle en kortere tur på et par km i normalt tempo (ikke træningstempo). Men det kunne da være interessant at høre fra løbere med personlig erfaring...

#2

per seestedts billede
jeg er selv ryger, har røget i 35 år. en dårlig vane i stil med fed mad, spiritus etc, etc, til gengæld har jeg oplevet glæden ved løb igennem flere år,LL & ja, jeg kunne sikkert løbe hurtigere hvis jeg ikke røg. men da jeg personligt ikke "løber efter noget", har ligget stabilt på 5.30-5.45/km, fortsætter jeg med at holde fysikken ved lige, som den primære grund til løberiet. så hvis tid/km en dag får betydning - vil det "nemmeste" vel være at droppe smøgerne.

#3

Sørens billede
Hej Per Egentlig en positiv historie at rygning og løb ikke nødvendigvis er to modsætninger. Som ikke-ryger og løber kan man nogle gange have tendens til at være fordømmende og bedrevidende. En tid på 5.30-5.45 er jo ganske fin - især fordi du jo må være ældre en 35 år :-)

#4

Bedouinas billede
Ligesom Per havde jeg røget i 35 år, da jeg holdt op. Mens jeg røg dyrkede jeg ikke nogen decideret form for motion, selvom jeg var meget aktiv med en dengang stor have, og jeg også cyklede til og fra arbejde. Da jeg holdt op med at ryge, kunne jeg hurtigt mærke det på min vejrtrækning. Desværre kunne jeg også mærke det på min appetit, og jeg begyndte hurtigt at tage på. :----( Derfor begyndte jeg først at power-walke, men så holdt det hold op, og derfor begyndte jeg at løbe LL Hvis jeg ikke var holdt op med at ryge, er det helt sikkert, at jeg heller ikke var begyndt at løbe - det ville jeg simpelthlen ikke have haft luft nok til. :syg2: Bedouina

#5

per seestedts billede
jeg fylder 51 om 13 dage.

#6

Victorbs billede
Jeg har løbet siden jeg var 11 år, og har løbet mellem- og langdistanceløb i Sparta atletik... Efter jeg er kommet på gymnasiet er jeg begyndt at ryge mere, og løbe mindre. Jeg har bemærket at rygning mindsker min lyst til at løbe, og det bliver sværere og sværere at få løbeskoene på. For under 5 måneder siden trænede jeg ca. 5-6 gange om ugen og det er nu dalet til ca. 2-3 gange om ugen... Jeg kan mærke tydelig forskel, nu er det sværere at trække vejret, og man hoster mere når man er ude at løbe. Desuden bliver musklerne trænet mindre, da lungerne ikke kan trække nok ilt ud i blodet og din præstation bliver mindsket.. Så trist er det :)

#7

Sofies billede
Hej Victorb Det lyder som en trist historie, men hvad søren er det, der får dig til at ryge mere, når du åbenbart selv kan mærke den negative udvikling :confused: Selvfølgelig ændre ens liv sig, og løb kan fylde mere eller mindre i nogle perioder. Du har selvfølgelig en del flere lektier i gymnasiet end du er vant til, måske også lidt flere fester osv., men det lyder på dig som om, du egentlig hellere ville løbe lidt mere og ryge lidt mindre...

#8

Anonyms billede

hej har været storryger (20 -30 stk) .Heldigvis slut nu smiley.Løb en cuba test før jeg stoppet 2640 meter ,og løb så en igen en mrd efter mit rygestop 3100 meter ,skal siges at den sidste test var på en løbe bane.Min trænning har været den samme før og efter rygestoppet , 6-7 km løb en gang om ugen - 2 gange boksetrænning af 1.5 time .

Hilsen en ikke ryger wink.

#9

Anonyms billede

Jeg har røget i ca 10 år. Og jeg vil såååååå gerne stoppe, men jeg er en vatnnisse hvad rygestop angår - jeg falder i igen efter 2 dage. 

Grunden til at jeg vil stoppe er, at jeg vil gerne løbe mere, og længere, og kroppen kan sagtens, men mine lunger føles som de vil sprænges. - Og det er den grimme sandhed.

 

Rapekt til alle jer, som har klaret et rygestop.  

#10

Anonyms billede
Læs bogen: "endelig ikke-ryger", har ikke røget siden jeg læste den!

#11

Anonyms billede
Endelig ikke-ryger har også hjulpet mig. Gik fra 5.10 til 4.45min/km 14 dage efter mit rygestop uden at ændre træningsmængden.

#12

Anonyms billede
Jeg ryger ca 7 cigaretter om dagen og går til spinning samt løber og styrketræner i fitness world. Det motivere mig at dyrke motion fordi jeg ryger, så det mindsker ikke min motivation til motion nærmere tværtimod :0))

#13

Anonyms billede

Uh, de fandens smøger! Jeg har røget i maaange år - og gør det stadig. Jeg er kvinde og 42 og trak i et par løbesko for allerførste gang i april sidste år (havde 1 1/2 års 'jubilæum' som løber i søndags Wink ) Jeg ryger 20-30 om dagen og vil virkelig gerne lægge dem på hylden - primært pga sundhed selvfølgelig, men også fordi jeg gerne vil løbe hurtigere og længere. Har løbet 5 km på 23.06, 10 på 49,42 og 14 km som det længste, og det er jo sådan set ikke helt elendigt - men tænk, hvor meget bedre det kunne blive uden røg... Vil til Powerade i september næste år, og der skal det virkelig gerne være som ikke-ryger! HAR læst "endelig ikke-ryger", den gjorde intet andet end at få mig til at ryge mere...
 

#14

Anonyms billede

Ryger 5-10 cigaretter om dagen, har gjort det i 20 år.

Er 36 år træner meget. Er nok en lille smulle belastet af rygningen, men løber ok og da jeg ikke skal vinde noget nyder jeg mine cigeratter.

løber 5km:     19min

      10km:     39min

       21km: 1,27min.

Og et enkelt marathon i 3,28min, arbejder dog kraftigt mod en bedre tid til cph marathon 2014.

Måske et rygestop ville hjælpe på tiden..:-))

 

 

 

#15

Anonyms billede
Jeg vil kontakte dig snarest

#16

Nicholas Feltsens billede

Rygningen gør bl.a. at Kulmonooxiden (CO) optager ilts (O2) plads i blodet - dette medfører: Mindre energi til musklerne, hvilket medfører en dårligere præstation og igen en dårligere form.

Det bedste man kan gøre for sit helbred er, at lade være med at ryge Smile

http://lobevejleder.dk

vh Nicholas

#17

Anonyms billede
Har røget siden jeg var 15 år, er nu gået på efterløn, og meldte mig ind i en løbeklub i foråret. I starten kunne jeg ikke løbe 5 min. uden at skulle holde pause, men nu 9 måneder efter, løber jeg en 5km. under 25 min. 10km. under 52 min. og en 15 km. på omkring 1t 23 min. Jeg ryger stadig 10 - 20 cigaretter om dagen.

#18

Anonyms billede

Jeg har læst at der er meget at hente ved at stoppe med ryge i forbindelse med udholdenhedsidræt, da rygnning øger modstanden i luftvejene og at kulilte desuden optager pladsen fra ilten. Se mere her: http://helsenu.dk/nytarsfortsaet-sadan-stopper-du-med-ryge/

Et der nogen der har kan henvise til et studie som viser hvor meget en præstatione vil blive forbedret.

Mvh

Lars

#19

Anonyms billede
Rygning har klart en betydning. (Er selv ryger). Det er gennem forskning klart bevist at rygningen nedsætter præstationen via iltoptagelsen. Endda helt op til 10-15 %. Hvis du prøver at Google emnet, vil du finde nogle rigtig spændende artikler. Skrevet både af løbeexperter og sundhedsfagligt personale.

#20

Anonyms billede

Spaenende samtale - forst og fremmest (Engelsk keyboard) - Haaber i kan tyde mine AA ae og O

Til #14 - wow det er sku nogle flotte tider osse taget din alder i betragtning (36)  - til sammenligning lob jeg 10km da jeg var 16 aar paa 36 minutter, men det var da jeg var 16 og i superform og spillede fodbold i Brondby paa et hojt niveau osv, men irrelevant. 

Jeg er 40 - fra 18-39 har jeg vaeret stor ryger og ude af form det meste af tiden - over 40 om dagen i mange aar. 

Reflektion:

I 2008 mistede jeg min lejlighed og gik i raseri mode - og startede med at lave motion helt nede fra niveauet - gaa 2 minutter lob 1 minut x3 - 3 gange om ugen. 7 maaneder senere d 28 december lob jeg 10 km som stor ryger. Da jeg forst havde traenet mig op til at ku lobe 30 minutter i traek begyndte jeg osse at lobe 5 gange om ugen, men nogen gange blev det kun til - det er det der sker. Min vejrtraekning havde det meget fint, jeg folte jeg ku lobe meget haardere end det jeg gjore, men mine muskler var udmattede og syrede til ofte og ku ik praestere det mit hjerte gerne ville. Der var selvfolgelig altid dage der var undtagelser, men jeg blev vant til at det vil smerte lige meget hvad tempo jeg lob i - jeg syntes endda nogen gange det var som om at hvis jeg saenkede tempoet gjore det mere ondt i skankerne :) og jeg var mega elendig/langsom. Min lobe rute var maalt op pracist 1km saa jeg ku afmaale mine omgangs tider og se mine forbedringer. Der var forbedringer men det var mere i slutningen inden jeg lob de 10 km fordi da havde jeg tabt ca 20 kilo. Det kommer til at vaere smertefuldt hver dag som lober hvis man ryger meget.

Til Rygerne:

Blodet kan ikke optage ilten optimalt pga et stof i cigaretterne - det er det der har en effekt paa hvor meget du kan praestere i forhold til hvad dit hjerte og hjerne egentligt gerne vil - hvis man stopper med at ryge gaar der meget kort tid - 5-6 uger mener jeg - saa er det problem afklaret - prov at google det. En ting til - jeg bor hos min mor efter 3 aar i Australien - min mor var stor ryger 69 aar fik konstateret KOL - Jeg kobte os nogle E-cigaretter - min mor forbedrede sin lunge kapacitet med 12% saa har en samlet kapacitet paa 72% vilket er udemaerket - hun gjore det paa meget kort tid 1 maaned ca. Jeg var ved at blive kvalt - taendte en cigaret en efter en - vi stoppede begge med at ryge og damper nu - ogsaa kore smoren - med at der osse er usunde stoffer i e-cigs osv osv - Baade mig og min mor er i kaempe bedring i forhold til rygning - ingen af os trods storrygeriet igennem mange aar har lyst til at starte igen. Jeg anbefaler at er du ryger og syntes du det er svaert at stoppe med at ryge saa prov at dampe - det er tonsvis sundere i procenter - det kan jeg sige bare ved at maerke efter paa min egen krop - det er vanen der er den haarde at skille sig af med og jeg talte med en psykolog engang der fortalte mig at videnskaben siger 2 aar er det som de angiver af tid til at skille sig af med en vane - det er langt tid!!! - men jeg er skeptisk omkring dette - fordi du kan godt vende dig til at lobe efter 2 maaneders lob - jeg tror det hele er nok meget individuelt.

 

Jeg er startet med at lobe igen - jeeez det er jo vigtigt det her - smerterne er anderledes end da jeg rog - men jeg er paa et lavt niveau jeg har nogle kilo jeg skal have raslet af, men jeg lober hurtigere end da jeg rog og var i form - jeg glaeder mig til om et halvt aar for at see hvor jeg saa staar. 10 km kan traenes op paa 7 maaneder maaskee 6 maaneder og som ryger hvis det er et fokus i dit liv - det vigtigtste i dit liv - (Motivation - Vilje - Maal) prov det i 2 maaneder og beslut derefter hvad du vil - det let hvis du prioriterer det som det vigtigtste i dit liv.

Til Alle Ikke Rygere:

Generalt - Hvorfor kan i ikke lade rygerne vaere i fred - tro det eller lad vaere - rygere ryger ikke for at genere dig - det ikke let at stoppe med at ryge - ligesom det ikke er let at stoppe med at spise slik, men det er ikke iorden at moppe mennesker - fordi hvis der ikke er plads til mig er der heller ikke plads til dig - sagt med andre ord vi har alle den samme vaerdi - lige meget hvem vi er. Hvis man bare ku give folk 30 dage i brummen for at moppe/mobbe jeez hvordan staver man til det. Jeg er ikke ude efter ikke rygerne her - jeg vil bare siige det er ikke konstruktivt at moppe ikke rygere - hvis man gerne vil fortaelle dem hvor meget bedre man er som et menneske der ikke ryger. Rygernes nerver haenger ude paa tojet med alt det farlige der er ved cigaretterne - saa de ved godt selv at det er farligt uden at jer ikke rygere fortaeller dem det. I denne traad som er forholdsvis gammel er folk ret forstaaende syntes jeg, men jeg sku lige fortaelle de evt haanere at det sku ikke iorden at vaere efter nogen.

 

Til jer alle - fred og glaede og runners high vaere med jer hele tiden :)

Cheers

Jesaustralia

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15643:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up