Hightech løbesko?

#1

BrianNNs billede
Det er ikke ligefrem første gang, jeg er stødt på en henvisning til den schweiziske undersøgelse, der viste en overraskende sammenhæng imellem prisen på løbesko og skadesfrekvens - nemlig at de dyre sko ikke forebygger skader, de kan tværtimod gøre det værre. Hvad man så end skal mene om det? Jeg er i hvert fald enig i, man ikke bare kan købe et par dyre sko og forvente de kan forebygge skader, uanset hvordan man løber - løbeteknikken må være den primære faktor, man bør fokusere på i sin træning... Har læst artiklen. Det undrer mig lidt, dit indlæg ikke har startet en debat... Løber du selv i high-tech løbesko i den dyre ende af prisskalaen? Jeg løber i Asics Gel-Nimbus. Jeg har dog ikke været ramt af en løberelateret skade i ca. 3-4 år, på trods af en høj træningsmængde... LL

#2

Lars Nielsens billede
Det undrer også mig lidt at indlægget ikke har skabt mere debat. Jeg undlod med vilje selv at kommentere det i mit oprindelige indlæg. Jeg droppede selv de dyre hightech sko for ca. fem år siden og har i grove træk været skadesfri siden. Inden da var jeg skadet et par gange hvert år og flere gange i flere måneder af gangen. Skaderne har oftest været i akillessenerne, men også skader som løberknæ, og skinnebensbetændelse har været på programet. De seneste ca. fem år har jeg udelukkende løbet i billige, flade, minimalistiske sko, hovedsageligt af typen Puma H-street og har samtidig været i stand til at øge træningsmængde og intensitet og, ikke mindst, forbedre mine tider markant.

#3

Allans billede
Med hensyn til debatten, synes jeg nu nok, at Lars kunne have skrevet et lille oplæg til debat fremfor bare et link ;) Men der kan selvfølgelig være en god pointe i at starte helt neutralt. Jeg har lidt vanskeligt ved at tage stilling. På den ene side er der ingen tvivl om, at de store skoproducenter har en interesse i at producere nye sko med nye "funktioner" hele tiden. Mange af os er jo godtroende løbere med angst for skader. På den anden side er det vel også påvist at f.eks. for stor pronation er et problem for løbestilen og giver skader af forskellig slags. Dermed bliver en antipronationssko nødvendig osv. osv. Er fysioterapeuter og fodspecialister bare hoppet med på skoproducenternes vogn, eller har de ikke en pointe i at uhensigtsmæssige fodstillinger kan afhjælpes med bestemte sko? Din egen erfaring, Lars, er bemærkelsesværdig...

#4

Lars Nielsens billede
Min egen, helt subjektive holdning, er at fødder i de seneste årtier er blevet sygeliggjorte. Hvis du spørger en fysioterapeut eller, måske især, en skosælger, vil du finde "bygningsfejl" på næsten alle fødder. Det virker, for mig, lidt underligt hvis evolutionen efter et par milioner års barfods-gang/løb har fået fejlkonstrueret foden så meget at den ikke fungerer uden teknisk hjælp. Jeg tror (og det er igen min subjektive holdning) at den mekaniske kontrol, gennem skoen, gør fødder og ben dovne, så de muskler der naturligt skulle støtte os i vores gang eller løb, bliver for svage - hvilket så igen øger behovet for mekanisk støtte i en ond cirkel. Mit eget eksempel er måske bemærkelsesværdigt og absolut ikke noget bevis for noget som helst. Det kan være rent held. Jeg er dog langt fra den eneste der har haft de samme positive erfaringer. Problemet (hvis man nu skal være djævelens advokat) er at det måske kun er de positive erfaringer der kommer frem!?

#5

Sørens billede
Jeg tror, du har helt ret i teorien om den onde cirkel. Der er ingen tvivl om, at muskler, sener, fødder osv. tilpasser sig den situation de øves til. Det er velkendt f.eks. i forhold til det at skifte fra grus til asfalt og omvendt. Det samme gælder naturligvis også skoen. Men spørgsmålet er, hvad fodens evolution egentlig er tilpasset. Er det ikke blot løb over kortere distancer? Er det naturligt for mennesket at skulle løbe mere end højst 10 km. ad gangen. Hvis ikke, så er det vel naturligt nok at der efter længere distancer opstår risiko for skader, og at det derfor bliver nødvendigt med forskellige former for korrektioner i skoen - simpelthen fordi foden grundlæggende ikke er bygget til at løbe langt. :confused:

#6

anders1727s billede
Følger med stor interesse med i debatten, og sidder lidt mellem 2 stole, nok mest fordi jeg er begyndt at løbe i ECCO BIOM, som på den ene side er blandt de absolut dyreste sko på marked, men samtidig er lavet som en natural running sko, hvor man netop ikke bliver støttet op mere en absolut højst nødvendigt. Jeg kommer selv fra en Kayano som til nød kunne holde mig, men med den nye frie fornemmelse uden al støtten, fungerer det hele meget bedre, og min pronation driller egentlig ikke synderligt... Hele snakken om hvorfor der bliver lavet så mange specialsåler der støtter osv er for mig temmelig relevant og meget logisk, for en specialsål koster typisk fra 500 kroner og opad, og det er sgu mange penge ekstra at ligge i kassen hver gang man sælger et par sko.. Om det er etisk korrekt at gøre sådan? Ikke i min verden men.....

#7

Laaauges billede
Skifter lige emnet hurtigt :D Hvor købte du ECCO BIOM ?

#8

Steens billede
[QUOTE=LarsN;1943][url]http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1170253/The-painful-truth-trainers-Are-expensive-running-shoes-waste-money.html[/url][/QUOTE] Jeg kan lige nævne, at artiklen er et uddrag af Christopher McDougalls vældig underholdende bog [I]Born to Run[/I]. Den er hermed - varmt - anbefalet. [URL="http://www.amazon.co.uk/Born-Run-ultra-running-super-athlete-tribe/dp/1861978235/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1242717205&sr=8-1"]Amazon link.[/URL] Her er to andre artikler som kommer frem til samme konklusion som McDougalls: [url]http://www.sportsci.org/jour/0103/mw.htm[/url] [url]http://www.quickswood.com/my_weblog/2006/08/athletic_footwe.html[/url] Jeg løber selv i tynde sko og med forfodslanding, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det er den bedste og mest skånsomme måde at løbe på.

#9

kbis billede
Læs mere om ECCO's BIOM sko her: [url]http://www.thebiomproject.com/[/url]

#10

BrianNNs billede
Stødte lige på denne artikel, der omhandler en ny undersøgelse vedr. dette emne: [URL="http://www.theprovince.com/news/ground+running+carefully/1900647/story.html"]http://www.theprovince.com/news/ground+running+carefully/1900647/story.html[/URL] Det kan være, nogle af jer vil finde den interessant.

#11

Sørens billede
Ligner meget trådens første artikel. Spændende og overbevisende læsning. Men ikke nemt, når konklusionen er, at det er meget individuelt om man har eller ikke har glæde af moderne løbesko. Lyt til dine fødder, står der vel nærmest -888-

#12

alfalunds billede
[QUOTE=Søren;2928]Ligner meget trådens første artikel. Spændende og overbevisende læsning. Men ikke nemt, når konklusionen er, at det er meget individuelt om man har eller ikke har glæde af moderne løbesko. Lyt til dine fødder, står der vel nærmest -888-[/QUOTE] ...og det er jo sund fornuft at lytte til sine fødder + resten af kroppen. verden er fuld af eksperter og når det kommer til motion kan der virkelig skabes nogle behov man end ikke havde drømt om, så man må jo prøve sig frem efter nysgerrighed og budget - med forsigtighed går det næppe helt galt. jeg er først begyndt at løbe for 6½ år siden, hvor jeg endelig fik investeret i et par pronationssko. efterhånden som jeg har fået spolet kilometer på og løbet flere halve og en enkelt hel maraton, er min løbefysiologi blevet markant bedre. efter at have løbet i neutrale trailsko et par sæsoner, løber jeg nu også i neutrale sko på hårdt underlag, helt uden problemer. så ingen tvivl om at fødderne kan trænes op og at denne proces kan forceres med biom, forfodsløb, pose, chi og hvad det nu hedder altsammen. men altså: det vigtigste sker ikke i fødderne, men i den anden ende: brug hovedet :-)

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15493:

Claus Primdahls billede
Har løbet 75 marathonløb samt over 20 ultra løb.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk