smerter i knæ - 5 uger før maraton

Helle Schoubyes billede

Hej
Jeg har trænet op til maraton (22/5-16) siden september. Jeg har løbet fast tre gange om ugen - to kortere ture og en lang hver søndag sammen med Spartas maratontræning. Henover foråret har jeg skåret lidt ned på træningen, fordi jeg oplevede ekstrem træthed på de lange ture. (Jeg har sidenhen erfaret, at jeg har haft akut blodmangel og tager derfor nu jerntilskud). Dvs de sidste to - tre uger op til min "skade" løb jeg måske kun to gange om ugen - en lang og en kort tur. 

Efter fjerde maraton testløb - som var en halvmaraton - for ca tre uger oplevede jeg store smerter i højre knæ. Jeg har før "mærket" knæet når vi har løbet de længere ture, men ikke noget, der ikke kunne løbes væk. Men nu var smerterne store. I løbet af dagen forsvandt de helt, men vendte tilbage næste morgen på vej ned ad trappen. Herefter kunne jeg dårligt gå. Efter et par humpende dage og masser af is på gik smerterne væk, men jeg måtte springe over på 30 km træningsløb søndagen efter. Det var simpelthen for meget. Jeg har siden løbet tre gange. Første gang kun 2 km - før jeg mærkede smerter. Anden gang løb jeg 9, hvor jeg gik indimellem pga smerter, gik ca. 1 km i alt. Herefter blev jeg rådet af en løbekyndig ven til at tage en længere pause. Jeg stoppede helt med at løbe i en uge og har i dag forsøgt at løbe, men mærkede smerte efter 4,5 km og stoppede. 

 

Jeg er meget i tvivl om hvordan jeg skal træne. Jeg har løbet masser af lange ture før dette skete på 20, 21, 22, og 25 km. Jeg vil så gerne løbe det maraton, jeg har endnu ikke købt startnummer. Min ven anbefaler mig helt at stoppe med at løbe frem til ugen før (altså to ugers pause mere) - men jeg er bange for at komme helt ud af form. 

Omvendt er jeg nervøs for at få smerter allerede ved 7-8 km - så virker 42 som uoverskueligt. 

Hvordan kan jeg træne uden at forværre skaden? Og er det forsvarligt at stille op? Kan lige nævne at min læge har mærket på knæet og har ikke konstateret noget særligt. Hun mente måske at slimhinden kunne være mildt irriteret og anbefalede også en pause (3 uger siden nu). 

Håber på et godt råd!

 

 

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Helle

Tak for dit indlæg. Som så mange gange før, må jeg henvise til en osteopat for hurtigtst muligt at få klarhed på om du skal løbe eller ej. 

Jeg har kalenderen pakket med andre i lignende situation som dig. Efter mange træningskilometer i benene, slår kroppen pludselig ud med problemer. Som jeg ser det så er det ofte et resultater af spændinger/skævheder/ubalancer i kroppen som har været tilstede længe før du startede med at træne til marathon. Men alle de gentagelser din krop har fået i form af mange millioner skridt og tonsvis af belastninger på muskler og led, har til slut været for meget for kroppen, ikke en overbelastning, men en belastning over tid, som din krop ikke har kunnet klare. 

 

Det tror jeg på at den kan, hvis den bliver justeret på plads, og det er det en osteopat er rigtig god til, så du forhåbentlig kan løbe dit marathon. 

Nogen gange er der noget i vejen, så man må trække stikket, og hvis det er tilfældet, så er det sådan det er desværre, men LANGT de fleste gange kan kroppen justeres hurtigt på plads. 

mvh

Jesper

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15417:

Jesper B. Jensems billede
Løber lidt af hvert fra 3 km til marathon og lidt trailløb

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk