Smerter i forfod

helene82s billede

Kære fysioterapeuter

Jeg har altid løbet meget og laver nu triatlon. For nogle år siden fik jeg en patellaluksation og disluksation - og det har medført at jeg har skulle gå med krykker 3X3 måneder over 2 år. Jeg har ingen smerter i knæ og har trænet VMO og glut.med en del op, men VMO er ikke helt på størrelse med det raske knæ. Ved løb for jeg smerter under primært venstre forfod omkring 3. og 4. tå. Jeg har fået lavet indlæg og været til osteopat, men det har ikke hjulpet. Jeg vil høre hvad jeres anbefaling er. 

På forhånd tak

#1

Jesper Birkedals billede
Hej Helene Tak for indlægget, godt at høre at knæet har det fint. Det første jeg tænker er at der ligger samme årsag bag din fodsmerter som forsager knæproblemet. Alle kan i princippet være uheldige at luxere patella, men der flere ting der helt klart øger risikoen. Det jeg tænker på er at du har problemer i bækkenet, du har noget stivhed i bækkenet der får dit hofteled til at rotere udad. Dette øger det indvendige stress på knæet, på menisk, på ledbånd, men især også på patella, patella presses imod midten og har herved nemmere ved at luksere. Vinklen i dit knæ ændres, man taler om det der der kaldes Q vinklen som er vinklen imellem lårbenet og skinnebenet, når man kigger ind forfra på knæet, vinklen er normalt fra 5-10grader. Men med en udadroteret hofte øges vinklen markant. Og det stresser isæt glutmed, for den skal holde på stillingen i bækken og lårbenets stilling i hofteledet, hvis den er svag øges Q vinklen og mere stress af din patella. Omkring din fod, så oplever jeg meget ofte at når hoften tvinges i udadrotatorer så flyttes pronationen fremad i foden, og giver ofte låsninger i de fodrodsknogler der sidder bagved 3-4 tå, sagt på dansk foden bliver stiv i det område. Så jeg tror du stadig har noget liggende i bækkenet, men har trænet dig stabil over hofte bækken, som har givet pote heldigvis, men du mangler stadig noget bevægelse i bækkenet, og derfor afvikler du ikke korrekt hen over din fod, og dette vil et indlæg i min verden ikke hjælpe på, tværtimod nogen gange. Etaper ekstra spørgsmål Har du problemer med synet Låser din nakke, eller er den stiv, Har du tennisalbue Får du ofte ondt i halsen og fornemmelsen af sygdom, som dog ikke bliver til noget. Små symptomer på at der stadig er noget i bækkenet Mvh Jedper

#2

helene82s billede

Hej Jesper 

Mange tak for dit svar. Jeg synes et indlæg hjalp indtil knæet hoppet ud igen for en måneds tid siden. Jeg var da hurtigt klar igen til træning da den ikke lukseret fuldstændig. 

Jeg har generelt en meget stiv nakke og spændinger i øvre ryg, men har altid haft det og tænker det nok er al den træning på især cyklen og løbet. Desuden er min balance dårligere på venstre ben og har en svagere glut.med i venstre side. 

Har aldrig haft symptomer på tennisalbue og ingen fornemmelse af sygdom, dog træthed og kvalme til tider.

#3

Jesper Birkedals billede

Hej igen. Det mit bedste bud på hvorfor der har været problemer omkring din knæskal og glut med. Det er at der er noget der påvirker dit bækken. Så hvis du vil til bunds i det så ville jeg opsøge en osteopat i dit lokalområde, hvis der er en? Ellers kan jeg hjælpe med at finde frem til en. du kan altid kigge på www.danskeosteopater.dk det er ikke alle der står derinde, men ellers kan du bare sige til så skal jeg nok hjælpe mvh Jesper Birkedal

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15383:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk