Skade i hælen

BrianNNs billede

Har et spørgsmål til en nyopstået skade i hælen.

Det startede så småt imod slutningen af LSD løbet i lørdags, hvor der opstod en meget let ømhed, der føltes som om den kom fra akillessenen. Den forsvandt igen. Løb endda kortere end jeg plejer på den lange tur, kun 15k (hvor det plejer at være mindst et ½MT).

Søndag løb jeg som sædvanlig et 30 minutters restitutionsløb efterfulgt af et fysisk træningsprogram. På løbeturen opstod der igen en let ømhed, der føltes som om den kom fra akillessenen, men den var stadig ikke en kilde til bekymring, da det kun var en let ømhed der ikke blev forværret af at løbe.

I går mærkede jeg lidt til ømheden i løbet af dagen, men da jeg mærkede nærmere efter kunne jeg mærke at det heldigvis ikke kom fra akillessenen, ømheden var placeret på ydersiden af hælen, lidt ved siden af senen.

Da den forsvandt igen, valgte jeg at gennemføre det planlagte tempoløb, da jeg kom hjem fra arbejde. Løb 10 minutters let løb som opvarmning, uden ømhed. Valgte derfor at løbe 20 minutters tempoløb, men det skulle jeg ikke have gjort. Efter ca. 10 minutter vendte ømheden tilbage; i starten var jeg ikke bekymret, da det kun var en let ømhed, og det virkede som om det ikke ville blive værre, præcis som i søndags – men efter ca. 13 minutters løb var den helt gal, det begyndte at gøre ondt og jeg endte også med at afbryde mit tempoløb før tid, noget jeg aldrig har gjort før. Der er jo forskel på ømhed og egentlig smerte, og frem for alt på noget der kan løbes væk eller i det mindste ikke bliver forværret af at løbe, og skader der bliver forværret af løbet.

I dag har jeg stadig ondt i hælen. Det sidder som sagt på ydersiden, ved siden af akillessenen og lidt under laterale knyst. Det føles som om det sidder på hælbenet, men det er jo en kraftig knogle, så jeg tvivler på det kan være den. Kan det være en irriteret sene tilhæftning eller bursitis?

 

Mvh.

Brian

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Brian

Tak for dit indlæg.

Der er mange årsager til smerter i hælen, mest af alt fordi at nervebanerne til musklerne der hæfter på hælen, og nerverne til selve hælbenet, af mange årsager nemt bliver irriteret i ryggen og bækkenet.

Det eneste sådan halvalvorlige du skal mistænke som løber i dette område er træthedsbrud i hælbenet, det er ikke særlig tit, men det sker. Et sådan brud sker spontant hos folk der belaster hælen meget AKA løbere.

Hvis det er tilfældet med et brud så er det ofte når smerten ikke går væk ved hvile eller behandling, så kan man begynde at mistænke dette,

MEN MEN MEN

det er vi slet ikke endnu. Det jeg som det første vil mistænke er et problem med låste knogler i din fod, et slags hold i foden, tit provokeret af lidt forkerte sko og indlæg, eller også er dit bækken en smule låst.

Begge dele kan give anledning til at det gør ondt i selve hælbenet, for der hvor du beskriver at din smerte ligger, der er faktisk ikke rigtigt nogen strukturer ud over knogle og hud, men knogle smerte gør rigtig ondt direkte på knoglen og ofte ved belastning.

 

Det du kan gøre er at se tiden an give det lidt ro, og ellers opsøge noget behandling, og som ofte før, vil jeg anbefale en osteopat, der kan undersøge dig grundigt og finde årsagen til dine hælsmerter

 

MVH

Jesper Birkedal

#2

BrianNNs billede

Hej Jesper

 

Tak for svar.

 

Var ved lægen i går. Han mente det måtte være en mindre overbelastning i en muskel/sene tilhæftning, men da der ikke er noget der virker løst eller ustabilt ser det ikke ud til der er revet noget i stykker, der ser heller ikke ud til at være noget galt med knoglen.

Han anbefalede derfor lidt ro, da det kun er ømhed mener han desuden jeg uden problemer kan begynde at løbe igen, hvis jeg kan gøre det uden smerter. Tager dog et par hviledage mere, før jeg starter op igen. Har desuden tapet foden op med Kinesiotape.

 

Kan du anbefale en god osteopat i Vordingborg og omegn?

 

BrianNN

#3

BrianNNs billede

Jeg bør lige indskyde at jeg hverken benytter indlæg eller løber i helt nye sko, jeg ikke er vant til at løbe i eller ikke har løbet til – og heller ikke gamle sko, der er slidte og udtrådte.

#4

Jesper Birkedals billede

Hej Brian

Tak for ekstra info, jeg vil stadig sige at du bør få nogen til at se lidt nærmere på din fod, for at finde ud hvad der årsagen til at den gør ondt.

Sig endelig til hvis jeg skal hjælpe dig med at finde en der kan kigge på dig, i dit nabolag

 

Jesper

#5

BrianNNs billede

Hej Jesper

Du må meget gerne hjælpe mig med at finde en behandler i nærheden af Vordingborg.

Tror den læge der undersøgte mig tog fejl i sin diagnose. Hvis det kun er en mindre overbelastning af en sene tilhæftning, burde det være i orden efter to ugers pause, og jeg burde ikke have oplevet det der skete i lørdags (se nedenfor).
Det var ellers blevet bedre, så det kun blev lidt ømt i løbet af dagen, jeg kunne gå normalt på foden og jeg endda var begyndt at vågne op uden ømhed i foden. Lørdag morgen (anden dag på stribe, jeg vågnede uden ømhed i foden) valgte jeg derfor at løbe en kort tur i et let tempo, da lægen jo havde sagt det ville være i orden at gøre dette, når det kunne gøres uden smerter. Mærkede intet til ømheden under opvarmningen, men da jeg begyndte at løbe kunne jeg mærke det – det blev værre ude på ruten, efter 10 min. gjorde det ondt, så jeg valgte at afbryde træningen og gå hjem. I dag er jeg stadig øm i foden.

Prøver også at få tid hos en læge, der ved mere om sportsskader.

Brian

#6

BrianNNs billede

Burde måske også opdatere beskrivelsen af mine symptomer. Ømheden er ikke længere kun lokaliseret i det lille område, jeg tidligere har beskrevet. Nu kan jeg også mærke ømhed under knysten og ud langs ydersiden af foden (et par cm ud), og også lidt når jeg trykker på indersiden af hælbenet – at ømheden har bredt sig lidt mere ud, er dog ikke først sket efter i lørdags, så det er ikke noget der er fremkaldt af løbeturen. Et hold i foden lyder som et god bud.

#7

Jesper Birkedals billede

Hej Brian

Du har helt ret i at en overbelastning burde falde til ro efter max 14 dage, eller ivhertfald give dig en indikation af bedring, når det ikke sker, så er der noget i vejen.

Omkring vordingborg, er der lidt muligheder. Det nærmeste jeg kender til er Næstved. www.osteopaten.dk. Der er en del osteopater på de 3 klinikker der er tilknyttet i Næstved, ellers er der en Osteopat jeg har læst med i Køge området, og så er der undertegnede, men så skal du helt til København.

 

mvh

Jesper Birkedal

#8

BrianNNs billede

Tak, prøver at få en tid.

Har også fået tid hos en anden læge i morgen.

Det er vel bare en henvisning til fysioterapi, jeg skal have lægen til at udskrive?

mvh.

Brian

#9

Jesper Birkedals billede

Hej Brian

held og lykke med behandlingen håber der kommer noget godt ud af det. Og ja det er bare en helt almindelig henvisning du skal bede om.

MVH

Jesper

#10

BrianNNs billede

Dagens lægebesøg var lidt forvirrende – hvordan kan to alment praktiserende læger (der må formodes at have den samme uddannelse), tilknyttet den samme praksis, vurdere den samme skade så forskelligt?

Den første læge (med 3 års anciennitet i almen praksis) mente jo, det ”bare” var en mindre overbelastning af en sene tilhæftning, der hurtigt ville hele igen, og at jeg kunne begynde at løbe igen så snart ømheden var væk – hvilket jo viste sig at være en noget ukorrekt diagnose og prognose.

Den anden læge (med 6 års anciennitet i almen praksis) mener det er en overbelastning af fodens stabiliserende ligamenter, der kan være meget lang tid om at hele – jeg skal ikke blive overrasket, hvis der går yderligere 1-1½ måned, før jeg igen kan løbe, da jeg ellers kan risikere at skade ligamenterne, så foden bliver ustabil og jeg helt må opgive løbetræning. Det er jo en helt anden diagnose og prognose, der forhåbentlig er lige så forkert. Hun udelukkede desuden meget kategorisk at det kunne være et træthedsbrud i hælbenet, da det ikke var en skade hun nogensinde havde hørt om. Men jeg fik da i det mindste en henvisning til fysioterapi. Hun anbefalede en fysioterapeut specialiseret i sportsskader, der vil kunne tilbyde den optimale behandling og desuden vil kunne vejlede mig langt bedre med hensyn til hvornår jeg kan genoptage løbetræningen, hvordan jeg skal tape foden op mm. Jeg vælger nu en osteopat, tror jeg vil prøve i Næstved, der ligger ca. halvvejs imellem min bopæl i Vordingborg og min arbejdsplads i Ringsted.

#11

Jesper Birkedals billede

Hej Brian

Ja hvad skal jeg sige, det overasker mig ikke med diagnostiseringen. Læger har jo et enormt pensum de skal dække, for det er dem der ser ALT som de første, men jeg må indrømme at deres diagnosticering omkring skader i kroppen ikke altid er helt optimal, og nogen gange kan de forvirre folk, og tage modet fra folk, istedet for at lade dem som har med det gøre hver dag, sætte diagnosen. Men det er en længere snak. Jeg håber der er en lidt mere brugbar diagnose at hente hos osteopaten

held og lykke med det

MVH

Jesper

#12

BrianNNs billede

Var hos osteopaten i går. Ømheden i hælen var kun et symptom, ikke den reelle årsag. Han fandt nogle låste knogler/spændinger i bækkenet (venstre side) og i højre lægben (lidt under knæet) – der var også lidt i foden og nederste del af ryggen, men det var småting. Det havde flyttet topbelastningspunktet, så hælen blev overbelastet – at det lige præcis blev den er tilfældigt. Han løsnede op for det, og foden har det allerede langt bedre – kunne allerede mærke det på vej hjem i går, og i morges kunne jeg gå ned ad trappen uden smerter.

Har en tid igen på mandag. Han regner med, foden har det godt nok til at jeg har været ude og teste foden med en løbetur inden næste behandling.

Tak for hjælpen.

Mvh.
Brian

#13

Jesper Birkedals billede

Hej Brian

Fedt at høre at det var så nemt, håber du og andre der læser dette har fået en idé om hvor simpelt tingene kan være, og hvor meget en grundig undersøgelse og præcis diagnose betyder, så tusind tak for din tilbagemelding.

 

Jesper

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15383:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk