Ondt i lægmuskel

Nordboens billede

Jeg løb bakkeløb i tirsdags på løbebånd - pga vejret løber jeg intervaller og bakker på bånd 1 gang om ugen (enten eller), 1 gang alm løb evt. fartleg, og 1 langt løb i weekenden (bånd eller ude alt efter vejret). Træner efter 20 ugers program til halvmarathon. Har løbet seriøst siden juli sidste år 3 gange om ugen.

Efter "bakkerne" fortsatte jeg ca 10 min alm løb og satte så fart ned til gangtempo for at drikke. Da jeg satte fart op igen til at løbe videre , fik jeg pludselig ondt dybt inde i venstre lægmuskel og turde ikke fortsætte med at løbe. Det gør ikke ondt når jeg går eller noget andet, men når jeg prøver at løbe (på stuegulvet) for at se om det gør ondt - så kan jeg stadig mærke en "dumb" smerte ind i muskelen. Har aldrig haft nogen former for skader eller smerter før.

Skal jeg løbe det væk eller hvile eller varmepuder eller....??? Føler mig ikke skadet men tør ikke løbe (sprang løb over i går - det sker ellers ikke) og er naturligvis nervøs for at udvikle noget seriøst.

Hilsen,
Nordboen

#1

Jesper Birkedals billede

hej nordbo

beklager at der er lige er gået nogen dage før mit svar kommer.
Med dybe lægsmerter skal man altid lige være på vagt for blodpropper, bliv ikke skræmt over at jeg skriver det, det er bare for at være på den sikre side. Blodpropper i benet sidder ofte dybt og kan komme efter langeflyrejser, længere tids sengeleje pga sygdom eller operation, mange timer om dagen siddende.
Det gør typisk meget ondt at strække på læggen, og her mener jeg meget ondt, så vær lige opmærksom hvis symptomerne fortsætter.

Nå det så er sagt, så tror jeg umiddelbart ikke at det er det du har, men altid være på den sikre side.
Derimod så tror jeg at du har et problem i foden,. Hvis du har læst nogle andre af mine indlæg, så er fodroden et hyppigt sted for overbelastninger i foden. Fodens knogler kan låse, især en knogle der hedder naviculare gør det hyppigt, nogen gange som en reaktion på for hurtigt optrapning af kilometer, intervaller og terrænløb. På denne knogle sidder en muskel fast, den løber lige under den indvendige knyst, og løber herefter dybt ind bag lægmusklen, hvis knogler er låst i foden, så gør det typisk ondt i musklen dybt i læggen. Du kan prøve at trykke dig selv lige under den indvendige knyst, og på indersiden af skinnebenet, hvis du er øm der, så kan det være knogler der er låst fast.
Hvis det er det, så kan den meget hurtigt behandles på plads igen, men test lige sig selv først.

Hvis symptomerne bliver ved, og din læg bliver mere og mere øm, så skal du lige smutte en tur forbi din læge.

Så i første omgang test lige dig selv under knysten og på indersiden af skinnebenet, helt nede ved anklen, om du er øm i forhold til den gode side, og så meld tilbage

Venlig hilsen
Jesper Birkedal

#2

Nordboens billede

Bedre sent end aldrig...... så det er helt ok!
Jeg tror nu heller ikke at der er tale om blodprop - så ondt gør det slet ikke. Jeg er sygeplejerske og tror jeg ville være opmærksom på hvis det blev så slemt.
I mellemtiden sprang jeg et løbepas over (torsdag sidste uge), men fik fniller i weekenden og tog ud for at se hvordan det ville være at løbe. I begyndelsen var jeg lidt øm men det blev ikke værre så jeg løb alle mine 14 km uden faktisk at mærke mere ret meget. Føltes ikke forkert at løbe, egentlig da jeg blev godt varm mærkede jeg ikke noget andet end almindelig træthed eller lidt diffus ømhed.

Bagefter har jeg ikke mærket noget værre og jeg går jo ikke rundt og har ondt i muskelen hele tiden. Jeg tror endda at det er blevet noget bedre, i går onsdag løb jeg forsigtigt intervalløb uden forværring.

Jeg har vist noget pronation på højre fod, det sagde de i forretningen da jeg lavede løbetest ved køb af nye sko for nogle måneder siden - men ikke så meget at jeg skulle have sko til det. Jeg fik at vide at hvis jeg fik ondt i skinneben eller ryg kunne jeg få nogle specielle stykker indlæg foran i skoen. Faktisk har jeg ind i mellem ondt under højre forfod (på venstre side) - det har måske noget at gøre med de knogler du nævner selv om jeg er øm på ydersiden af muskelen. Vil du anbefale at gå til butikken og få indlæg?
Venlig Hilsen,
Nordboen

#3

Jesper Birkedals billede

Hej Nordbo

Det lyder jo som om det går meget godt. Hvis jeg var dig, så ville jeg lige snuppe nogle flere løbepas over de næste par uger, og se hvordan din fod og din læg reagerer.
Det er sikkert omkring de ovennævnte knogler at der er et problem. Specielt i det led hvor du pronerer, der sidder en muskel fast på det led, som løber dybt oppe i læggen på dig. Det kan man skal være opmærksom på med indlæg, er at man ikke kommer til at forskyde noget mekanisk i foden, som ikke har brug for det. Jeg har hver eneste uge, patienter hvor jeg beder dem om at tage deres indlæg ud simpelthen fordi det er dem der skaber problemet, måske ikke i foden, men i ryggen, så vær varsom med indlæg. I mine øjne så får ALT for mange lavet indlæg uden grund, det er nærmest blevet standard i visse butikker at man får et sæt (Nye sko og indlæg)
Summa summarum, så prøv nogle flere ture inden du tager næste skridt. og meld gerne tilbage, hvis du vil have flere råd.

Venlig Hilsen
Jesper Birkedal

#4

Nordboens billede

Hej,
Bare en lille opfølgning på hele historien....

Holdt i modsætning til anbefalinger total helt løbepause i 9 dage, og var i dag ude på 6 forsigtige km som forløb uden nogen form for smerte eller ubehag i muskelen. Den har nok været overbelastet fra overdrevet bakkeløb. Så nu er jeg helt forsigtigt i gang igen og ville bare takke for svar.

Fik dog lille indlæg under højre forfod - og det er faktisk en helt fantastisk god følelse.

Venlig Hilsen,
Nordboen

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15431:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk