kan jeg løbe marathon? og i hvilken tid? Samt hvordan skal jeg træne op til det?

rasmusemborgs billede

Hej, jeg er en dreng på 16 år der gerne vil løbe marathon, men er i tvivl om hvilken tid jeg kan gøre det i. Samt hvorvidt der er muligt, da der er nogle der fraråder mig det. 
Løbesiden siger 3:30 (tror jeg ikke på) venner og familie siger 4:00. Mens jeg er bange for det måske vil være for ambitiøst. 

træningsmængde:
Har altid været utroligt aktiv med karate på højt niveau, det seneste år er jeg begyndt at løbe, først løb jeg Samsø Halvmarathon på 2:03 uden optræning eller skader (August).
så begyndte jeg at løbe rigtigt i april med 36km den måned
I maj løb jeg 80km 
i Juni løb jeg mit andet halvmarathon (århus) på tiden 1:40:39 med en forbedring på 23min fra sidste.
Generelt er jeg i super god form, og er født med gode udholdne ben.
Mit kondital er desuden cirka 56

Jeg har heller aldrig været skadet. 

Jeg vil gerne løbe Samsø Marathon d. 24 August, det giver mig 10 uger til at træne i, jeg har to programmer jeg kan vælge mellem, et lavet herinde på 8 uger, samt et andet der er lavet på loebesiden.dk som tager 16 uger, jeg dog kun kan følge i 10 uger. 

Er noget i tvivl om hvilken en jeg skal følge, hvis jeg kunne få nogle råd til, hvordan jeg skal løbe, ville jeg blive rigtig glad. 

Et andet spørgsmål er: Hvis jeg kan løbe marathon, i hvad tid skal jeg så sigte efter? 
under 4:00
under 4:30
under 5:00
andet?
På forhånd tusind tak!
:D

 

#1

Ole Stougaards billede

Hej Rasmus

Det korte og direkte svar på dit spørgsmål er Ja, du kan godt løbe maraton og fysiologisk/teoretisk set, kan du også løbe på 3t30min. Men man ved aldrig hvad der sker efter 30 km på sin første maraton, så jeg vil nok være lidt mere konservativ og så have 4 timer som målsætningen.

Hvis du løber 3 gange om ugen, så løb én lang distancetur (tempo: 4.55-5.15) hver uge, hvor du øger med 1 km per uge. Din anden tur kan være noget tempo- (i alt 6-9 km, tempo: 4.30-4.45) eller intervalløb (i alt 3-5 km, tempo: 4.20-4.30) og den tredje tur endnu en distancetur (tempo: 4.55-5.10), hvor du løber 10-12 km i et jævnt tempo.

Hvis du er begyndt at blive rigtigt glad for at løbe, så vil jeg anbefale dig at du efter din maraton begynder at fokusere på at blive hurtig på 3 km, 5 km og 10 km. Du er en ung løber og det er nu at du skal opbygge hurtighed. Det vil gavne dig meget mere frem for at satse på maratonløb og så aldrig få optimeret dit potentiale 100 %.

Held og lykke med træningen

Ole Stougaard

#2

rasmusemborgs billede

Tak for svaret, jeg har nu fulgt et program fra Løbesiden.dk i 4 uger med en træningsmængde på:

1 uge: 20,2

2 uge: 21,6

3 uge: 23,2

4 uge: 19km

Jeg har ikke oplevet at være øm efter træningen, og har kunne løbe det med et fint overskud.

 

Jeg skal løbe marathon her d.24 august, det giver mig cirka 5 uger at træne i. Når jeg kigger på løbsbeskrivelsen inde på deres side siger de at de næste uger skal bruges på hurtighed, mens dem bagefter skal bruges på udholdenhed. 

Jeg tænker lidt at det måske ville være mere vigtigt for mig at få udholdenheden, derfor ville jeg gerne springe fra uge 4 til uge 9 så de næste ugers træning ville se sådan her ud.

1 uge: 30,5

2 uge: 33 

3 uge: 36

4 uge: 30 km (overvejer jeg at sætte ned til noget lavere så jeg kan nå at restituere inden marathonet.)

5 uge: ikke planlagt, ville overveje at løbe 2x5 km i marathon pace på 5:30 eller noget. inden jeg om lørdagen i den uge skal løbe marathonet

 

Mit spørgsmål er om det lyder som en god ide? Og hvis ikke/ delvist, ville du så have et andet forslag?

Jeg er nemlig bange for, at jeg hvis jeg kun følger programmet frem til uge 8, vil få mig et langt hårdere marathon end, hvis jeg fik rykket lidt rundt. 

 

Din hjælp er meget værdsat, og tak for svaret du gav sidst! 

 

Hvis jeg kan gennemføre marathonet i nogenlunde tid, vil jeg nok som foreslået give mig i kast med hurtighed. Har du nogen ide om hvordan man kan træne det? 

#3

Ole Stougaards billede
hej rasmus det er som udgangsunkt en god beslutning at hoppe ti næste distanceperiode. men løb noget i stil med 23, 25 og 28 kn i de tre uger og så helt let træning i uge op til maratonløbet vh ole

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15601:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up