Hvad kan jeg gøre som ny løber?

Kohns billede

Hej Henrik! Jeg er en nyfødt løber(startede i sidste uge) og har løbet 3 ture indtil videre. Jeg har ofret penge på løbetøj og gode "pronations" sko hos en løbe forretning som virkelig havde styr på alt det med udstyr. Så har jeg investeret i en Ipod Touch med Nike+(håber du kender det) som tracker mine løb.

Lidt info om mig: Jeg er 21 og vejer 75kg og 181cm høj. Jeg har ikke dyrket nogen form for sport de sidste 3år. Før spillede jeg fodbold 2-3gange om ugen og i vinter perioderne spillet håndbold og lidt badminton også mens jeg havde indendørs fodbold. Jeg fik så dog en skade da jeg var mindre i mit højreknæ(orksmundslattersyge hvis jeg husker rigtig)
Så begyndt jeg at stå på skateboard i en periode og det gik lige med mit knæ, men så mistede jeg lysten til det efter noget tid. Så jeg stoppede rimelig brat og stortset bare siddet foran en computer og dyrkede -cyberathleticsports der Tongue Nå ja og så har jeg også røget siden jeg var 15år, så stoppede brat op i torsdags og vil ikke røre en smøg mere i mit liv, for at jeg kan komme til at nå et godt mål inden for løb(ser mig selv løbe hel maraton, 24timers eller extreme løb om nogen år forhåbentligt)

Nu vil jeg så til at løbe og vil også virkelig frem med det. Jeg har sat et mål, til næste sommer vil jeg løbe halv maraton i Århus, hvilket jeg går og tænker på, er dette muligt? Jeg tror selv det er, men ved ikke hvad for en slags trænings program jeg skal følge. Jeg har et beginner program på mit nike+ hvor den siger jeg skal løbe 6dage om ugen 1km den første uge per dag og 1.25km den næste uge osv osv hvor det skiftende mellem 15min gå og 1min løb og blah blah. Men hvis jeg følger det interval så kommer jeg op på de 2-3kilometer. Så er det program noget du kan anbefalde, har erfaring med?
Jeg sys løb 6gange om ugen kan blive lidt vildt med mine studier ved siden, så havde forestilt mig lidt noget 2-3gange men så sys jeg de 1-2kilometer er for lidt gained, eller er det bedst at tage den stille og rolig for en bedre effekt i starten?

Og så tænkte jeg om skulle investere i et pulsur? har jeg også læst lidt om derude på webbet!

Og så ved jeg ikke om jeg skal tage den her med Sergio, men skal jeg overveje en kostplan også? Eller først senere hen?

Håber ikke det er alt for kaotisk alt det jeg har skrevet og viklet sammen!

På forhånd tak
Kohn, FreakRunner

#1

Henrik Lund Jensens billede
Hej Kohn Tak for dine spørgsmål - og tillykke med dit nye løberliv:sko: Jeg kigger på din baggrund - og kommer med et udførligt forslag til træningsprogram i morgen, tirsdag. Med venlig hilsen Henrik

#2

Kohns billede
Superb Glæder mig allerede Henrik! =D

#3

Kohns billede
Ville bare høre om hvordan det går med dit svar, skema og alt det der Henrik. Du sagde nemlig det ville være klar Tirsdag jo =)

#4

Henrik Lund Jensens billede
Hej Kohn Så har jeg kigget på din baggrund og kan nu lave et trænings-oplæg:sko:. Der sker ofte det, at en ryger tager et drastisk skridt, når tobakkken lægges på hylden. Så skal der ske noget med formen. Ny energi! Og det er jo herligt med gå-på-mod. MEN, take care! Det her er træning, og der gælder nogle helt særlige principper. Skal du løbe en halvmaraton næste sommer i Århus, har du godt et halvt år til at træne dig op i, og det kan sagtens lykkes med omtanke og et godt sammensat træningsprogram. Jeg vil anbefale, at du træner konstant 3 pr. uge i perioden frem til april, hvorefter du kan sætte pensummet op til 4 gange/uge (evt. den ene gang som et løb lø/sø). Du skal huske, at træningsmængden (tid x intensitet) ikke skal øges med mere end 10 % pr, uge, for det giver en stærkt øget risiko for skader. Begynd med 3-4 kilometer pr. gang (du kan måle ruter op via vores site & Endomondo). Tænk ikke så meget på tempoet, det skal bare være stille og roligt, du må også gerne gå en gang imellem. Det er 10-12 km pr. uge. Når du skal øge lidt efter 2-3 uger, lægger på stille og roligt 10 % på, til 11-13 km, og sådan fortsætter du, indtil du er oppe på 5-6 km pr. gang. Så vender kroppen sig til træningen, og led og muskler (og især sener) bliver stærkere og kan klare belastningen, uden at der kommer skader. Efter nogle uger lægger du så lidt mere tempo på, f.eks. løber du friskt/hurtigt den ene gang om ugen. Her kommer pulsen ind som en faktor. Når du skal løbe med effekt, skal du op 75 % af den maksimale iltoptagelse. Det regner du ud på flg. måde: Din maksimale puls (220 minus din alder) minus din hvilepuls (tag den om morgenen i sengen) = X. Dette tal finder du 75 % af og lægger hvilepulsen til. Dermed får du din optimale arbejdspuls. Dette kan aflæses vældig smart via et pulsur. Når du er kommet i gang med lidt mere tempoløb, kan du melde dig til et motionsløb på f.eks. 5 km (der findes en masse tilbud i Århus-området). Så får du en fornemmelse af din præstationsform på tid:::-). Vend tilbage, når du er kommet så langt, så guider jeg dig videre.... Husk lige at give mig datoerne på dine spørgsmål, så jeg kan finde det igen. Pøj-pøj med "dit nye liv"....Det vil du ikke fortryde.....LL Henrik Lund Jensen

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15602:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up