Fascitis plantaris - og hvad så ???

AWKs billede

Hej,

Sidste efterår gennemførte jeg en halvmarathon uden problemer - desværre var jeg lige optimistisk nok mht restitution og valgt 2 dage efter at  løbe en kort men hurtig tur, hvilket (formentlig) resulterede i at jeg fik svær ømhed svt midt på hælens trædepude. Jeg frygtede det værste, men ifølge min læge var der kun tale om "Fascitis plantaris" som åbenbart er en inflammationstilstand svt hulfodssenen grundet overbelastning ... Jeg holdt helt pause med løb og det gik over. 

Her for 2 mdr siden begyndte jeg så atter at træne op - begyndte meget langsomt jvf et løbeprogram (har max løbet 7 km i streg). Og nu til min egen store overraskelse har jeg desværre fået samme symptomer i den anden fod. 

Mit spørgsmål er nu .... Jeg har tilmeldt mig Berlin Halvmarathon som løber af staben d. 1. april - er det realistisk at nå ?? Og skal jeg blot lægge løb helt på hylden indtil jeg er symptomfri ? Kan jeg gøre noget forebyggende i mellemtiden?

(det skal tilføjes at jeg har sko som passer til min neutrale løbestilling, jeg er ikke overvægtigt, jeg løber primært på løbebånd - men har altid gjort det uden problemer)

På forhånd mange tak for hjælpen - og i øvrigt en super informativ og professionel hjemmeside

 

Mvh Anne

 

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Anne

Mange gange undskyld, tror jeg har overset dig i mængden.

Ganske rigtigs så er facsitis plantaris en betændelsestilstand af svangsenen, og kommer af overbelastning, men jeg tror ikke det er det du har.

Betændelsestilstande om det er i foden, ryggen, halsen, har bestemte karakteristika som altid er tilstede. De kommer stille og roligt, og aldrig akut som du beskriver efter et halvmarathon, hvis den er betændt så kan man ikke gå uden smerter. Forestil dig du har et betændt sår på fingeren lige hen over knoen, det har de fleste prøvet, det dunker i fingeren, den er varm og hævet, plus det gør ondt når du bevæger fingeren, om det så er om morgenen om aftenen, om du står på hovedet eller cykler, ALT gør ondt, dette er karakteristiska for betændelse, hvis dette ikke er tilstede, så er det ikke betændelse i min verden.

MEN HVAD ER DET SÅ.

den hyppigste differentialdiagnose er et hold i foden plus bækkenproblemer.

1) hold i foden. Der ligger to vigtige knogler for fodens pronationsbevægelse lige under svangsenen, disse knogler kan låse som en reaktion på for meget træning, i dit tilfælde løb, sker dette irriterer det tilhæftningen af svangsenen og giver smerter ved løb, men det er ikke betændelse, det er ligesom at have hold i nakken, musklerne spænden op som en reaktion på at et led er låst, folk med hold i nakken har heller ikke betændelse i nakken. Men når det sidder i foden kan det være svært at slippe af med, fordi vi ikke kan holde foden i ro, i det tilfælde, så er det nemmeste at få en behandler til at rykke knoglerne i foden på plads, brug gerne en osteopat. årsagen til holdet i foden kan også være gamle forstuvninger hvis du har haft nogle af dem

2) problemer i bækkenet, her kan du checke mit tidligere svar givet forleden til en med et lignende problem, kort sagt så bliver svangsenen ofte irriteret hvis der er problemer i bækkenet, som kan skyldes, operationer, blindtarm, fjernelse af livmoder, kejsersnit eller mavekirurgi. Tandindgreb, rodbehandlinger eller hive tænder ud kan også sætte gang i problemer, hjernerystelse, slag imod hovedet, slag imod bækkenet, maveproblemer og meget andet, alt dette kan ende med at irritere de nervebaner dybt i bækkenet som svangsenen bruger, og man kan sige knogler, og manger organer i bækkenet bruger de samme nervebaner som svangsenen bruger, så faktisk er de to områder vare to stikkontaker der bruger den samme sikring, så hvis en ting er generet flytter det sig hurtigt til den anden.

 

så lad mig i første omgang høre om du kan svare ja til noget af ovenstående.

Og det er helt klart realistisk at løbe i Berlin, vi skal bare have fundet ud af hvad det er der generer din svangsene, for det er ikke betændelse hvis du spørger mig

 

MVH

Jesper Birkedal

#2

AWKs billede

Hej Jesper,

Det er helt okay - blot glad for kvalificeret respons :)

Efter halvmarathon sidste år kom det ganske rigtig akut - synes dog også at jeg havde ondt når jeg gik nogen tid efter, og jeg havde ondt når jeg vågnede om morgenen osv - så har svært ved at vurderer om hvorvidt der oprigtigt var tale om en betændelsestilstand.

Denne gang har jeg ikke haft nær så ondt - nærmere en diffus ømhed eller en let dunkende følelse når jeg har gået/stået meget f.eks. på job el lign. Det hæmmer mig på ingen måde - men det går heller ikke rigtig væk. På lørdag har jeg ikke løbet i 3 uger. Hvad angår dine bud på hvad problemet så kan skyldes, så har jeg aldrig haft problemer med forstuvninger. Prøvet det ganske få gange 6-8 år tilbage da jeg spillede håndbold - men intet siden da. Hvad angår bækkenet kan jeg "desværre" ikke nikke genkendende til nogle af de årsager som kunne udløse bækkenproblemer. Så hvad gør jeg :) Er jeg bare uden for kategori :) ?

Skal jeg mon blot forsøge at træne igen. Ganske langsomt, f.eks. efter dette program:

http://iform.dk/traeningsplanner/traeningsprogram-loeb-10-km  ?

 

Mvh Anne

 

#3

Jesper Birkedals billede

Hej Anne

Selvom du ikke lige rammer en af de årsager jeg skrev tidligere, så skal du ikke give op, det er bare nogle af de hyppige årsager jeg møder, men der kan være mange andre årsager.

Så jeg vil anbefale at du finder noget kvalificeret behandling, en osteopat som kan hjælpe dig med at finde årsagen til problemet, fordu behøver ikke at følge et eller andet specielt program, der er noget i din krop der ikke fungerer ordentligt siden du har ondt, og kan vi finde det, så skal dine smerter forsvinde, så en osteopat ville være mit bedste råd til dig, og jeg hjælper gerne med at finde en i dit lokal område

 

MVH

Jesper

#4

AWKs billede

Hej Jesper,

Jamen helt sikkert - det er jo ikke meningen at det skal gøre ondt :( ... jeg bor på Østerbro - og ville da være fint at finde en i mit nærområde.   Er du bekendt med om det er billigere hvis jeg har en henvisning med fra min læge ? 
Jeg formoder at jeg fortsat skal holde mig fra at løbe ? Kan jeg mon spinne ?

Mvh Anne

#5

Jesper Birkedals billede

Hej Anne

Siden du bor på østerbro, kan jeg jo tilbyde selv at kigge på dig, da min klinik ligger ved peblinge søen

www.causaklinikken.dk

I forhold til henvisning så hjælper det dig hvis du er medlem af danmark, eller hvis du har en sundhedsforsikring der dækker fysioterapi, det gør de fleste, hvis du ikke er noget af ovenstående, så behøver du faktisk ikke en henvisning fra lægen, for så er der ikke noget støtte at hente for dig desværre, men du er meget velkommen til at ringe herind, eller maile til mig på

jb@causaklinikken.dk

 

MVH

Jesper Birkedal

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15378:

Mogens Nannbergs billede
Kortdistanceløber

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk