Er det compartment-syndrom?

jesperegs billede

Hej Fys'er

Jeg har mange gange læst jeres brevkasse, og synes at I i mange sammenhænge har svaret kvalificeret på de stillede spørgsmål i brevkassen. Nu er det så tid til selv at få opklaret et spørgsmål.

Lidt historie:

Jeg har det seneste været plaget af mange forskellige skavanker, som på forskellig vis har sat begrænsningerne for mit løb:

Iskias-problemer, diskus-problemer, skinnebensbetændelse og låsning i fodroden der gav smerter dybt i læggen (som jag). Alt dette har jeg fået styr på her over vinteren og der er ingen symptomer der tyder på andet. I januar-februar måned løb jeg mellem 30-50 km om ugen, men oplevede ofte små imflammationer, en antydning af skinnebensbetændelse og en meget hård lægmuskel. Derfor besluttede jeg mig for 4 ugers total løbepause. Det hjalp og gjorde mig fuldstændig smertefri.

Jeg blev anbefalet (Løberen - Vejle) at starte op med et helt almindeligt begynderprogram. Så det har i tre uger stået på maks 30 min gå-løb i langsomt tempo, maks 3 gange ugentligt. Også det har været uden smerter og uden tegn på tidligere problemer. Derfor har jeg dristet mig til et par supplerende ture, een tur med gå og løb i højere tempo, og een tur med langsomt løb - tempo løb i 2/1 minuts intervaller.

Nu kommer jeg så til problemet:

Jeg oplever en stigende spænding i min venstre læg. Som om højre del af den bageste lægmuskel er spændt og hård. Min venstre læg er ca. 2 cm større i omkreds end den højre (og har i øvrigt været det længe - blev gjort opmærksom på det for et år siden). Jeg oplever det ikke som imflammation, men som at mærke på muskler der har løbet et ½-marathon.

Men kan det virkelig passe at de to 30 min løbeture kan medføre spænding i lægmusklen. Kan mit muskelvæv være så svækket efter det lange skadesforløb? Eller kan det være noget helt andet. Feks. Compartment-syndrom? Og hvis, hvordan får jeg undersøgt det?

 

mvh

Jesper

 

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Jesper

Tak for din besked

Der er rigtig mange problemstillinger der kan give dig dine smerter/spændinger i læggen. Som oftest er det problemstillinger fra foden, ryggen eller problemer med cirkulationen.

Dine to små løbeture, burde ikke give dig så store problemer som du oplever, så noget er jo galt.

Omkring compartmentsyndrom, så synes jeg ikke at dine smerter ligner et sådan problem, men måden du får det undersøgt rent lægeligt er en trykmåling af musklerne i dit underben. Compartmentsyndrom opstår somregel pga for hurtigt progression i træningsmængden, hvor musklen bindevævet ikke vokser hurtigt nok ift musklens størrelse, og så opstår der et meget ubehageligt stort tryk i musklen.

Det jeg vil anbefale dig er at opsøge en Osteopat der også kan fortælle dig om du har compartmentsyndrom, eller i så fald, hvad er det så der driller dig. I dit område kan jeg anbefale Mads Brønd, der er på klinik i Billund.han er rigtig dygtig

Klinik for Fysioterapi
Kløvervej 10
7190 Billund

7535 3090

MVH

Jesper

 

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15371:

Nethe Kruses billede
Begynder

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk