Åndedræt.

Susanne Brinck Sørensens billede

Hej.

Jeg oplever at, jeg perodisk mister kontrollen over min vejrtrækning. Ofte er det omkring hver 3.-4. km. Det hindre mig i at løbe jævnt, for det tager tempoet ud af løbet. Hvordan forhindre jeg det opstår, når det kun er periodisk?

MVH. Susanne

#1

Henrik Lund Jensens billede

Hej Susanne

Tak for dit spørgsmål, som jeg vil besvare søndag.

Med venlig hilsen

Henrik Lund Jensen

#2

Henrik Lund Jensens billede

Hej Susanne

Der er formentlig tale om en lettere form for hyperventilation, som er et hurtigere og dybere åndedræt. Der sker under denne tilstand en forøget udluftning af kuldioxid CO2, hvilket medfører, at blodets pH stiger, da kuldioxid optræder som en syre (kulsyre) i blodet. Dermed ændres bindingsforholdet for blodets indhold af calcium, således at indholdet af ioniseret calcium falder.

Det nedsatte indhold af kuldioxid i blodet indebærer, at blodtilførslen til hjernen bliver mindre, idet det nedsatte kuldioxidindhold reflektorisk bevirker en sammentrækning af hjernens pulsårer. Alt efter hyperventilationens grad kan det til mathed, svimmelhed eller i værste fald besvimelse.

Under løb er kroppen under fysisk og mentalt stress, hvilket kan medføre denne lettere form for hyperventilation. Det er ubehageligt, og det eneste, du kan gøre, er at prøve at slappe af, trække vejret dybt - OG sætte tempoet ned. Dermed kommer du ud over tilstanden.

Hvis det fortsætter, skal du stoppe løbeturen og gå lidt, indtil du får det bedre. Du kan også tjekke din puls undervejs ved hjælp af et pulsur, og hvis den viser normale tal (stabil puls uden de større udsving), vil du næppe komme i en tilstand, hvor du hyperventilerer.

Du skal også være opmærksom på, at du ikke øger tempoet uhensigtsmæssig meget undervejs, hvilket også kan føre til hyperventilering. Du skriver ikke, om det både opstår under træning og i løb (?).

HVIS du får det flere på hinanden følgende gange under løbeturene, bør du nok tale med en læge med ekspertise på området.

Sandsynligvis er det forholdsvis harmløst problem, og du løser som beskrevet ovenfor. Kontakt mig, hvis problemet fortsætter og giver dig yderligere gener.

Med venlig hilsen

Henrik Lund Jensen

#3

Susanne Brinck Sørensens billede

Tak for svaret.

Problemet opstår kun periodisk under løb, i hvert tilfælde er det kun der jeg oplever det. Træner med puls ur og pulsen er forholdsvis jævn, får ikke pulsstigning, når jeg midster vejret. Det giver bare gener. I dag Hvor jeg løb distance med 66 % af puls reserven, var det ikke et problem, det er først når jeg når op omkring 70 %

Nu har jeg lidt at arbejde med.

Venlig hilsen
Susanne Brinck Sørensen

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15371:

Nethe Kruses billede
Begynder

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk