Svær rute? Kig på vindertiden

Jacobs billede

Et af de store samtaleemner før og efter et løb er, hvor udfordrende ruten er. Men hvordan vurderer man en rutes sværhedsgrad? Er der nogen bedre metode end mavefornemmelsen?

Ja, det vil jeg klart mene, at der er.

En dejligt kontant tilgang er at se på antallet af højdemeter. Det er bl.a. den metode, som ligger til grund for Danskebjerge.dk's liste over danske bjergløb. For at komme med på listen skal løbenes ruter have et betydeligt antal højdemeter, og de er dernæst rangeret efter højdemeter. Denne opgørelsesform er ret objektiv, i det omfang man kan skaffe data om højdemeterne.

Men man kan også forsøge sig med en helt tredje metode. Den går ud på at sammenligne tider. Altså eksempelvis at se på, hvor hurtigt vinderen har løbet. Hvis vedkommende har løbet markant langsommere, end hvad man ville have forventet på en flad rute, så er det en kraftig indikation af, at ruten er meget vanskelig.

Her er vindertiderne fra nogle udvalgte løb fra 2014:

- 1864-Løbet, halvmaraton: 1:22:42 = 15,31 km/t

- Aalborg Brutal Marathon, maraton: 2:47:59 = 15,07 km/t

- Klinteløbet, 10 km: 0:47:13 = 12,71 km/t

- Glarbo Highland Trail, 21 km: 2:12:45 = 9,49 km/t

Fælles for løbene er, at de har kuperede ruter, og at de starter og slutter nogenlunde samme sted. Vinderne var løbere, der har et niveau svarende til at kunne løbe en flad 10'er på mellem 32 og 36 minutter (konstateret via Google-søgning), dvs. med 16,7-18,8 km/t i snit.

Og hvad viser alt dette så? Ja, det er jo til dels forskellige distancer, så direkte sammenlignelighed er der ikke. Men jeg synes alligevel, at man kan pege på et par interessante pointer ud fra tallene:

- Tempoet i Glarbo Highland Trail er ca. 60% langsommere end i 1864-Løbet. Distancerne er lige lange, så det er en markant difference. Ud over at Highland Trail har flere højdemeter, er der den forskel, at nedstigningerne er meget stejle på Highland Trail-ruten - det koster rigtig meget på tiden.

- Tempoet i Klinteløbet er ca. 19% langsommere end i Aalborg Brutal Marathon. Klinteløbets rute er ellers meget kortere end ruten i Aalborg Brutal Marathon (under en fjerdedel). Men hvor der i Aalborg primært løbes på asfalt, så er underlaget ved Møns Klint drilsk, især på den stenede strækning langs kysten.

- Tempoet i 1864-Løbet og Aalborg Brutal Marathon ligger tæt. Det passer med, at koncentrationen af højdemeter er nogenlunde identisk på de to ruter. (At der i Aalborg løbes hurtigere trods den længere samlede distance, kan til dels forklares med styrkeforskellen mellem de to vindere.)

Man vil antageligt kunne bruge den her beskrevne metode til endnu mere nøjagtige sammenligninger af løbs sværhedsgrader, hvis man kan skabe nogle kontrollerede rammer for empirien. Man kunne eksempelvis lade den samme løber - eller flere løbere med næsten ens præstationsniveau - gennemføre løbene og sikre sig, at de var i nogenlunde lige god form på de forskellige løbstidspunkter.

Det vil godt nok være en metode, som involverer en menneskelig faktor, og dette er ofte problematisk i sammenhænge, hvor man tilstræber objektivitet. Men løbere, der vinder større motionsløb, er som regel meget stabile i deres præstationer, så jeg er ikke så bekymret.

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Niclas Pedersens billede
  Emnet for min blog er, hvordan motion har været med til at ændre mit liv, efter at jeg i mange år led af kraftig overvægt. Men langsomt fik jeg vendt hele min livsstil på hovedet.
 • Tim Jørgensens billede
  Her får du alt det seneste om motion, løb, diverse træningsformer og servicefirmaer, så er du ikke i tvivl næste gang, du skal have lavet noget på huset eller skal i form:...
 • Fremads billede
  Jeg kæmper hver dag for at få en sundere hverdag med motion og god og nærende kost. På bloggen vil jeg skrive om mine kostvaner, sportslige aktiviteter og mine erfaringer med diverse sportstøj og...
 • Stine Lykke Olsens billede
  Her vil jeg skrive løst og fast om min løbetræning, der dels foregår i Århus 1900, dels med cross-løb i skovene omkring Århus. Giv gerne feedback og er der andre cross-fans må I gerne kigge forbi!
 • Henriettes billede
  Er nybegynder, eller faktisk overhovedet ikke startet endnu, men har længe ønsket mig at komme igang med at løbe (Det ser så sundt og fornuftigt ud ;) så med oprettelsen af denne blog håber jeg at...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15350:

David Kuntz Etzerodts billede
Frisk fyr, på 40 +år, som må erkende løb er det der fungere bedst som sportsgren for mig. Elsker...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk