Stilstudie: Afrika vinder igen

Jacobs billede

Jeg sad og studerede nogle af de billeder, jeg tog ved gårsdagens VM i halvmaraton i København. Og faktisk kan man få noget ud af at kigge nærmere på et fastfrosset øjeblik, selvom løb jo handler om fart og fremdrift. (Se billedet, der ledsager dette indlæg.)

Dels viser billedet med al tydelighed, at der er forskel på benenes fysiske udformning. De sorte løbere har tynde, lige ben, mens især spanieren og japaneren har mere "kegleformede" ben med tykke lår. Svenskeren er lidt mere afrikansk i sin kropsbygning og minder i øvrigt i sin positur meget om løberen helt i hvidt. Men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en fordel for de sorte løbere, at de ikke har sådan et sæt "træstammer" placeret lige under hoften. Vi europæere må så trøste os med, at vi nok er bedre til vægtløftning og cykling...

En anden ting, der er påfaldende, er at se, hvor oprejst hele Danmarks løbehåb Abdi Ulad er. Det er lige før, at han læner sig tilbage med overkroppen! Dermed adskiller han sig fra sine konkurrenter, der alle har en eller anden grad af fremadlænethed. Det kan være et individuelt træk ved Ulad, og jeg skal ikke gøre mig klog på, om det nødvendigvis er den bedste kropsposition. Nogle vil sige, at det strider mod teorien om, at tyngdekraften skal bidrage til farten. Men man må konstatere, at den unge fyr ser forbavsende ubesværet ud i sit løb.

Ja, og så er symbolikken i billedet jo tydelig: I en gruppe på seks mand er det de to sorte løbere, der fører an. Podiepladserne i både mændenes og kvindernes løb blev i den grad også domineret af afrikanere. Abdi Ulad har op til VM selv sagt, at afrikanernes succes hænger sammen med ekstraordinær hård træning. Men man kan ikke se bort fra, at de samtidig har nogle fysiologiske fordele.

 

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Lars Skjoldbys billede
  Velkommen til min blog: Løb med Lars. Her vil jeg fra tid til anden dele ud af mine løbeoplevelser, inspirere dig med tips til hvordan jeg forbedre mit løb, overvejelser i forbindelse med træning og...
 • Alex Hansens billede
  Her på min blog vil jeg dele mine oplevelser og forhåbentlig møde en masse dejlige menesker der kan gi et skulderklap eller et spark eller måske bare et godt råd.
 • Annette Fredskov Jensens billede
  Her kan du følge mit projekt. Jeg vil løbe et marathon om dagen i et år, start den 15. juli 2012. På min hjemmeside www.annettefredskov.dk kan du dagligt læse, hvordan det går.
 • Michaels billede
  Her kan I følge mine løbeoplevelser. Jeg håber på at kunne inspirere med mine indlæg. I vil høre om op- og nedture og forhåbentlig fremgang. Jeg håber på at løbe mit 9 marathon i år.
 • Peter Hjortkjær Jørgensens billede
  Her på bloggen vil jeg fortælle om mine løb.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk