Stilstudie: Afrika vinder igen

Jacobs billede

Jeg sad og studerede nogle af de billeder, jeg tog ved gårsdagens VM i halvmaraton i København. Og faktisk kan man få noget ud af at kigge nærmere på et fastfrosset øjeblik, selvom løb jo handler om fart og fremdrift. (Se billedet, der ledsager dette indlæg.)

Dels viser billedet med al tydelighed, at der er forskel på benenes fysiske udformning. De sorte løbere har tynde, lige ben, mens især spanieren og japaneren har mere "kegleformede" ben med tykke lår. Svenskeren er lidt mere afrikansk i sin kropsbygning og minder i øvrigt i sin positur meget om løberen helt i hvidt. Men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en fordel for de sorte løbere, at de ikke har sådan et sæt "træstammer" placeret lige under hoften. Vi europæere må så trøste os med, at vi nok er bedre til vægtløftning og cykling...

En anden ting, der er påfaldende, er at se, hvor oprejst hele Danmarks løbehåb Abdi Ulad er. Det er lige før, at han læner sig tilbage med overkroppen! Dermed adskiller han sig fra sine konkurrenter, der alle har en eller anden grad af fremadlænethed. Det kan være et individuelt træk ved Ulad, og jeg skal ikke gøre mig klog på, om det nødvendigvis er den bedste kropsposition. Nogle vil sige, at det strider mod teorien om, at tyngdekraften skal bidrage til farten. Men man må konstatere, at den unge fyr ser forbavsende ubesværet ud i sit løb.

Ja, og så er symbolikken i billedet jo tydelig: I en gruppe på seks mand er det de to sorte løbere, der fører an. Podiepladserne i både mændenes og kvindernes løb blev i den grad også domineret af afrikanere. Abdi Ulad har op til VM selv sagt, at afrikanernes succes hænger sammen med ekstraordinær hård træning. Men man kan ikke se bort fra, at de samtidig har nogle fysiologiske fordele.

 

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Karoline Viums billede
  Jeg er en pige på blot 15 år, der elsker og løbe og har løbet 2 halvmarathon på ½ år. Jeg ser nu frem til en masse andre landistanceløb i danmarks natur.
 • pt65s billede
  Her vil jeg, forsøge at beskrive mit forsøg på at blive løber..
 • Ole Ellings billede
  Min blog omhandler, hvordan man kan kombinere interessen for natur og løb. Jeg elsker at køre ud til store naturområder for at løbe lange ture, og i min blog vil jeg kommer ind på flere gode bud på...
 • Alex Hansens billede
  Her på min blog vil jeg dele mine oplevelser og forhåbentlig møde en masse dejlige menesker der kan gi et skulderklap eller et spark eller måske bare et godt råd.
 • Stine Lykke Olsens billede
  Her vil jeg skrive løst og fast om min løbetræning, der dels foregår i Århus 1900, dels med cross-løb i skovene omkring Århus. Giv gerne feedback og er der andre cross-fans må I gerne kigge forbi!

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15215:

Mario Barbosas billede
I like long runs , intend to do an Ultra run soon

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk