Sådan finder du en bakke at træne på

Jacobs billede

"Findes det, findes det her", lyder et klassisk reklamemotto for oplysningstjenesten De Gule Sider.

Men selvom der findes rigeligt med bakker i Danmark, kan man ikke uden videre slå dem op.

Og hvad gør man så, hvis man vil bakketræne - og måske er på ferie eller bare er et sted, hvor man ikke kender det omgivende terræn?

Et landkort er godt til mange ting. Men med mindre det er et topografisk kort, vises landskabet jo kun i to dimensioner, altså som en fuldstændig jævn flade. Så - ubrugeligt? Nej, ikke helt.

Et kort kan nemlig hjælpe dig med at finde vand. Og vand er en god start.

I udlandet, hvor der er egentlige bjergområder, kan du søge efter floder. Floder ligger i dale, så enhver vej, der fører væk fra en flod, vil føre opad. Tjek dog først, hvor vejen ender, for mange bjergveje ender blindt, og personligt synes jeg, at det er småkedeligt at måtte løbe ned ad den samme vej, man lige har besteget.

I lille Danmark skal man også følge med strømmen. Her er det blot vandløb, der giver de gode bakkechancer. Eller søer.

Fænomenet er selvfølgelig mere udpræget i det jyske Søhøjland end eksempelvis på det lave Lolland-Falster. Ligeledes vil store åer, der er skabt som tunneldale i istiden, alt andet lige have større skråninger omkring sig, end mere beskedne bække eller grøfter. Men lur mig, om der ikke i selv flade egne venter en lille stigning, når du krydser en bro over et vandløb.

Hvis der hverken er søer eller vandløb i sigte, kan en kyststrækning gøre det. Der er over 7.000 kilometer kyst i Danmark, så det skulle være til at finde.

Da terrænet ved havet i sagens natur ligger i en højde af 0 moh., vil enhver bevægelse ind i landet kaste højdemeter af sig. Et sted, hvor dette er særligt markant, er på Bornholm. Ganske vist ligger øens højeste punkt Rytterknægten inde midt på øen. Men det er ude ved kysterne - og primært dem i den nordlige del af øen -, at terrænforskellene er størst, og hvor der også er nogle meget udfordrende veje og stier.

Og så skal man i øvrigt som dansk motionist glæde sig over, at vi bor i et land med et utal af veje og stier på kryds og tværs. Det betyder, at der er mange måder at variere sine træningsruter på. Og hvis man først har fundet et par gode bakker, er det som regel nemt at komme tilbage ad alternative veje og bestige bakkerne en gang mere.

Og nå ja, så skulle jeg måske lige tilføje, at hvis du ikke orker at rode med landkort eller at udforske landskabet på egen hånd, så kan hjemmesiden Danskebjerge.dk assistere med eftersøgningen... :-)
 

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Annette Fredskov Jensens billede
  Her kan du følge mit projekt. Jeg vil løbe et marathon om dagen i et år, start den 15. juli 2012. På min hjemmeside www.annettefredskov.dk kan du dagligt læse, hvordan det går.
 • Tinas billede
  Her på bloggen vil jeg skrive om oplevelser med familien og om den ny fundne sport
 • Stefan Stamms billede
  Nu skal jeg i bedre form og på samme tid vil jeg vinde nogle væddemål :) det kan jo ende med at betale sig at løbe :)
 • Frederikkes billede
  Total nybegynder. Efter mange halvhjertet forsøg, håber jeg at dette forsøg virkelig kan få mig i gang og ind i en rutine. Vil starte ud med Begynderprogrammet.
 • Torben Allan Mikkelsens billede
  Jeg er idémand og stifter af RigtigeMændErBusinessMænd / RMRBM, som du kan finde på Facebook. Vi er Danmarks måske mindste og måske sjoveste løbeklub. Se mere her og på FB. Rigtige Business Mænd er...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 13988:

Vickis billede
Har løbet de sidste 3-4 år , et par gange om ugen . Trænger til lidt luft-forandring og ønsker at...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør