Gamle bjergløb lader sig ikke kue

Jacobs billede

Det er ret så krævende at gennemføre de løb, der er med på Danskebjerge.dk's liste over danske bjergløb. Men det er måske en endnu større udfordring at arrangere disse events. År efter år skal der ordnes tilmeldinger fra deltagere, indhentes tilladelser hos myndigheder, skaffes mad og vand, sørges for tidstagning, vises vej ude på ruten og meget andet. Man må virkelig tage hatten af for de mennesker, der klarer alt dét igen og igen. Og motiverer andre til også at give en hånd med.

Da jeg for ti år siden lavede den første liste med bjergløb, havde jeg nok regnet med, at en del af løbene ville høre op igen efter nogen tid. Men der er altså en hård kerne af arrangementer, der ikke svækkes med alderen. Blandt de motionsløb, der har været med fra starten, er:

·   Aabenraa Bjergmarathon

·   Aalborg Brutal Marathon

·   Alpeløbet

·   Helvede i Nord

·   Himmelbjergløbet

·   Molsløbet

·   Skvæt Skovløb

·   Tour de Munkebjerg

Det, der er særligt imponerende ved disse events, er, at de jo ikke længere kan drage fordel af "nyhedens interesse". De har eksisteret så længe, at de motionister, der liiige skulle prøve at bestige Skovbakkevej i Aalborg, bakken op til Himmelbjergets top eller serpentinersvingene ved Munkebjerg, for længst har været der. Folk kom, så og sejrede - "been there, done that". En logisk følge af dette fænomen ville være, at når "nyhedens interesse" var aftaget, så styrtdykkede deltagerantallet, og arrangørerne mistede modet.

 
Men det er altså ikke sket for de nævnte løb.
 
En anden potentiel modstander er de mange højdemeter, som ruterne har. En bjergløb er et løb, man næppe slår personlige rekorder i. For bakker stjæler sekunder. Og hvis en løber ene og alene er drevet af lysten til at komme hurtigere og hurtigere ud over stepperne, er det ikke umiddelbart et bjergløb, vedkommende skal stille op i. Man kunne også forestille sig, at begyndere fravælger disse svære løb. Når man i forvejen knap nok kan løbe 5 kilometer uden at få åndenød og sidestik, er det vel fristende at gå efter så flade ruter som muligt.
 
Eller hvad?
 
Faktum er, at bjergløbene klarer sig ret godt. På trods af alle vanskeligheder.
 
Jeg tror, at det - ud over nogle vedholdende arrangører - handler om to ting: Tradition og ruter med karakter.
 
Traditioner er mindst lige så stærke som "nyhedens interesse". Traditionen er den kraft, der får motionister til at sige: Det skal jeg sgu bare. Selv i et år, hvor man ikke lige har fået brugt løbeskoene så meget, som man plejer - selv da kan et bestemt, velkendt løb på en bestemt, velkendt søndag trække en krop op af en sofa. Internt hos den arrangerende forening kan traditionen også være med til at motivere: Det traditionsrige løb bliver et omdrejningspunkt for en social aktivitet, der måske oven i købet giver lidt kroner i klubkassen.
 
Faktor 2 er den interessante rute. Man husker et bjergløb. Man husker, at når man har drejet til venstre ved hytten og derefter løbet et par hundrede meter hen forbi skovsøen - SÅ kommer bakken. Den store bakke, hvor man virkelig får testet formen. Og hvor man kan sammenligne sig med løbemakkeren. Måske er det på den store bakke, at man denne gang giver ham baghjul? Eller henter han dig på ned-ad-bakke-stykket? Kuperede ruter har variationer og usikkerhedsmomenter på en anden måde end flade ruter. Og de kræver disponering af løbet - i modsætning til det ubakkede terræn, hvor man ofte kan klare sig igennem på fartpilot, og hvor det ikke gør den store forskel, om man løber i København, Odense eller et tredje sted.
 
Har du prøvet nogen af de "gamle" bjergløb på Danskebjerge.dk's liste? Ellers vil jeg da anbefale det. De er med stor sandsynlighed godt organiseret - ellers ville de ikke have holdt i så mange år. Og hvis det alligevel kikser for dig i 2018, så får du efter alt at dømme en ny chance på et senere tidspunkt. De ældste bjergløb er pokkers sejlivede.
 
/Jacob

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Martin71s billede
  Projekt 2011 går ud på at løbe 5 km på 17.30 min. og samtidigt få trænet rigtig meget cykling og svømning.
 • Annette Fredskov Jensens billede
  Her kan du følge mit projekt. Jeg vil løbe et marathon om dagen i et år, start den 15. juli 2012. På min hjemmeside www.annettefredskov.dk kan du dagligt læse, hvordan det går.
 • Kim Pedersens billede
  Følg Kim som nystartet løber frem til september hvor han løber sit første halvmarathon
 • KaTrineSs billede
  Jeg har sat mig for at ville gemmenføre et løb på 10 km lige inden eller i starten af næste sommerferie. Jeg har ingen idé om mit mål er urealistisk eller om det faktisk er opnåeligt. Jeg ved heller...
 • Peter Østergaards billede
  Tja, man kan vel kalde mig den løbende svømmer, eller den svømmende løber. Jeg kører et forsøg med mig selv, det omhandler de +/- Jeg oplever ved og svømme ved siden af min løbetræning, Målet er...

Log ind

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 13613:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør