Dit spor er truet: Stier og markveje forsvinder

Jacobs billede
Stier og markveje er herlige at løbe på. Men glæden kan være kortvarig. En stor del af dem risikerer nemlig at blive spærret af eller gravet op. Det sker skræmmende ofte.
 
En paradoksal udvikling i en tid, hvor danskerne træner ude i landskabet som aldrig før.
 
Aktuelt er der en sag ved Maglesø på Midtsjælland. Her agter de nye ejere af en ejendom at fjerne en populær sti, der fører fra parkeringspladsen ned til søen. (Se billedet.) Det vil være en klar forringelse af stedets rekreative værdi, ikke mindst for de mange, der holder af at løbe i det skønne bakkeområde.
 
Over halvdelen af markvejene forsvundet
Desværre er der læssevis af andre eksempler på stier og grusveje, der forsvinder. En opgørelse fra Skov og Landskab har vist, at strækninger med markveje er reduceret med op mod 54 procent siden 1950'erne. Min egen fornemmelse er, at tallet nogle steder er endnu højere. Som stikprøve har jeg undersøgt området omkring den lille sjællandske by Almstofte. Se resultatet her:
 
 
Som udgangspunkt er gamle stier og markveje ellers beskyttet af loven. For selvom de fører gennem en privat grund, må grundens ejer ikke fjerne dem uden videre og hellere ikke nedlægge permanent forbud mod, at der gås, løbes eller cykles på dem.
 
Men mange små spor forsvinder alligevel. Der skal ikke så meget til. Landmanden kan f.eks. udvide sin kornmark med et par meter i bredden. Uden at orientere nogen om det. Det hænder jævnligt. Men selv hvis han følger reglerne og inddrager kommunen, som han skal, så er det ingen garanti for, at brugerne af sporet hører om nedlæggelsen. Mange tilladelser gives uden videre, og en dag er din yndlingsløberute måske ødelagt for altid.
 
Jeg kender mange motionister, der bor på landet. De har kun asfaltveje at løbe på. Alle de gamle markveje er borte.
 
Løber, kæmp for dit spor!
Og hvad kan du så som løber gøre ved denne kedelige udvikling?
 
Du kan først og fremmest være på vagt. Hvis du på en løbetur oplever, at den markvej og sti, du havde planlagt at løbe på, ikke længere er tilgængelig, bør du undersøge sagen. Måske er nedlæggelsen i strid med loven, og så skal sporet genetableres. Og selv hvis forløbet har været efter bogen, giver det god mening at signalere over for grundejeren og kommunen, at der faktisk er nogen, der vil savne den pågældende strækning.
 
Du kan også gå ind i projekter som f.eks. ”Spor i landskabet”. Her kan man være med til at etablere nye stier i terrænet. Dog med den væsentlige begrænsning, at grundejeren uden videre kan nedlægge stierne igen. Læs mere om "Spor i landskabet" her:

http://www.spor.dk/vaerktoej/hvad-er-spor

 
Personligt så jeg gerne, at man skærpede loven i forhold til stier og markveje på private grunde. Man kunne f.eks. kræve, at der gik en høringsproces forud for en eventuel nedlæggelse. På den måde kunne man få en bedre belysning af, om den konkrete sti eller markvej bruges af f.eks. løbere, eller om den rent faktisk er gået ud af brug.
 
/Jacob
 

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Kim Pedersens billede
  Følg Kim som nystartet løber frem til september hvor han løber sit første halvmarathon
 • Jørn Künnapuus billede
  Jeg kommer ihvertfald ALDRIG til at ELSKE at løbe. Men sjovt nok så giver jeg mig igang med at træne op til det igen og igen. Denne blog vil hovedsagelig blive brugt som dagbog. Dog vil der nok også...
 • sukils billede
  Et stort ønske om at, overskride mentale grænser. At udfordre mig selv fysisk med ultraløb for at høste frugterne for enden af regnbuen. Læs med, og opleve sjælsomme løb, der forandre mig som...
 • Peter Nielsens billede
  Jeg vil prøve om jeg kan skrive lidt om mine løb, og trænings pas her på siden, måske lidt om hvorda jeg har haft det under løbeturen - godt eller skidt. ;)
 • priyankas billede
  jeg vil her på bloggen skrive om mine oplevelser med løb. Jeg startede mandag den 4-10-2010 med min første træningsdag, jeg løber efter iforms program.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14110:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Samsø Marathon 2019