Derfor skal løbere ikke bo ved havet

Jacobs billede
Er træningsturene begyndt at kede dig? Så er det måske fordi du bor det forkerte sted.
 
I Danmark er der mange byer, der ligger ved kysterne. Herligt med nærhed til havet, javist. Men for en motionist, der ynder at træne ude i landskabet, er det ikke optimalt. Havet "æder" nemlig det landskab, der ellers kunne rumme en masse veje til at løbe på. Bor du derimod inde i landet, er der mange flere ruter at vælge imellem.
 
Måske ikke noget, som så mange tænker over. Men min lille sammenligning af vejnettet rundt om to sjællandske byer taler sit tydelige sprog.
 
Ringsted ligger midt på Sjælland, med en snes kilometer til nærmeste kyst. Hvis man laver to cirkler rundt om byen - én med en radius på 3 kilometer og én med en radius på 6 kilometer - så krydses hhv. 16 og 27 veje. Gør man det samme for Korsør, som ligger ud til Storebælt, er tallene 5 og 10. Der er altså cirka tre gange så mange veje at boltre sig på omkring Ringsted som omkring Korsør. Eller sagt på en anden måde: Løbere, der bor i Korsør, vil over tid betræde den samme asfalt langt oftere end løbere fra Ringsted, fordi der er langt færre variationsmuligheder, når man skal vælge rute i Korsør. (Se billedet, der ledsager dette indlæg, eller læs mere om emnet her.)
 
Det er muligt - som én har nævnt for mig, efter at jeg lancerede min pointe første gang -, at der er lidt flere stier ude ved kysterne end indlands. Det må en dyberegående undersøgelse vise, men i hvert fald i vinterhalvåret, hvor asfalten er at foretrække frem for mudrede stier, vil forskellen i rutevariationen være markant. Især over tid naturligvis.
 
Når jeg selv er flyttet til et nyt sted, har det i starten været spændende at udforske det omgivende terræn. Men efter et par år er der strækninger, jeg bliver lige lovlig fortrolig med. Nogle motionister holder øjensynligt af denne form for genkendelighed (det fremgår bl.a. af de gennemførte træningsruter, som folk lægger op på Facebook!), men sådan har jeg det ikke selv. Jeg værdsætter afvekslingen. Og nyder, at man kan tilrettelægge sin rute, som man har lyst. Den frihed er der mest af inde i landet.
 
Et af de steder i Danmark, hvor afvekslingsmulighederne er færrest, er i Skagen på Jyllands nordspids. Hvis du vil afsted på en asfalttur, er du nødt til at løbe hele 17 kilometer ud ad den eneste vej til og fra byen, før du får en chance for at variere træningsruten. Derfor vil jeg ikke anbefale en motionist at slå sig ned i Skagen - selvom byen jo har så mange andre egenskaber, man kan sætte pris på
 
En god udsigt - en havudsigt muligvis endda - vil nok altid være et plus, når danskerne skal vælge ny bolig. Men med tanke på, hvor mange af os der prioriterer at dyrke motion ude i naturen, så burde hensynet til det omgivende vejnet måske vægtes højere, end det bliver.

/Jacob, Danskebjerge.dk

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Lars Fabriciuss billede
  Jeg har været igennem et vægttab på 40 kg på blot 10 måneder, jeg har brugt løb rigtig meget, og her er Silkeborg den bedste by at løbe rundt i :) Men nu er jeg ved at træne op til marathon til maj,...
 • Tasserjass billede
  I denne blog vil jeg give nogle små historier på hvordan det går med mine løbetur efter en slem slem basket skade og alt for mange nedture gennem årene. Derfor også prøve at beskrive hvor surt det...
 • Lars Skjoldbys billede
  Velkommen til min blog: Løb med Lars. Her vil jeg fra tid til anden dele ud af mine løbeoplevelser, inspirere dig med tips til hvordan jeg forbedre mit løb, overvejelser i forbindelse med træning og...
 • René Gadeberg Kellers billede
  Her vil jeg prøve at beskrive min vej mod målet, som VAR et marathon inden jeg fyldte 40 år og nu BARE er et marathon. Alle er velkomne til at stille spørgsmål og kommentere på bloggen...
 • Niels Danielsens billede
  Nu nærmere tiden sig, til det flotte løb i Broager. Vi har samlet knap 40 løbere fra Snejbjerg Motion, og vi får en fantastisk dag, med løb, og efterfølgende middag på Gråsten Slotskro.

Log ind

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 13146:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Fra shoppen