Derfor skal løbere ikke bo ved havet

Jacobs billede
Er træningsturene begyndt at kede dig? Så er det måske fordi du bor det forkerte sted.
 
I Danmark er der mange byer, der ligger ved kysterne. Herligt med nærhed til havet, javist. Men for en motionist, der ynder at træne ude i landskabet, er det ikke optimalt. Havet "æder" nemlig det landskab, der ellers kunne rumme en masse veje til at løbe på. Bor du derimod inde i landet, er der mange flere ruter at vælge imellem.
 
Måske ikke noget, som så mange tænker over. Men min lille sammenligning af vejnettet rundt om to sjællandske byer taler sit tydelige sprog.
 
Ringsted ligger midt på Sjælland, med en snes kilometer til nærmeste kyst. Hvis man laver to cirkler rundt om byen - én med en radius på 3 kilometer og én med en radius på 6 kilometer - så krydses hhv. 16 og 27 veje. Gør man det samme for Korsør, som ligger ud til Storebælt, er tallene 5 og 10. Der er altså cirka tre gange så mange veje at boltre sig på omkring Ringsted som omkring Korsør. Eller sagt på en anden måde: Løbere, der bor i Korsør, vil over tid betræde den samme asfalt langt oftere end løbere fra Ringsted, fordi der er langt færre variationsmuligheder, når man skal vælge rute i Korsør. (Se billedet, der ledsager dette indlæg, eller læs mere om emnet her.)
 
Det er muligt - som én har nævnt for mig, efter at jeg lancerede min pointe første gang -, at der er lidt flere stier ude ved kysterne end indlands. Det må en dyberegående undersøgelse vise, men i hvert fald i vinterhalvåret, hvor asfalten er at foretrække frem for mudrede stier, vil forskellen i rutevariationen være markant. Især over tid naturligvis.
 
Når jeg selv er flyttet til et nyt sted, har det i starten været spændende at udforske det omgivende terræn. Men efter et par år er der strækninger, jeg bliver lige lovlig fortrolig med. Nogle motionister holder øjensynligt af denne form for genkendelighed (det fremgår bl.a. af de gennemførte træningsruter, som folk lægger op på Facebook!), men sådan har jeg det ikke selv. Jeg værdsætter afvekslingen. Og nyder, at man kan tilrettelægge sin rute, som man har lyst. Den frihed er der mest af inde i landet.
 
Et af de steder i Danmark, hvor afvekslingsmulighederne er færrest, er i Skagen på Jyllands nordspids. Hvis du vil afsted på en asfalttur, er du nødt til at løbe hele 17 kilometer ud ad den eneste vej til og fra byen, før du får en chance for at variere træningsruten. Derfor vil jeg ikke anbefale en motionist at slå sig ned i Skagen - selvom byen jo har så mange andre egenskaber, man kan sætte pris på
 
En god udsigt - en havudsigt muligvis endda - vil nok altid være et plus, når danskerne skal vælge ny bolig. Men med tanke på, hvor mange af os der prioriterer at dyrke motion ude i naturen, så burde hensynet til det omgivende vejnet måske vægtes højere, end det bliver.

/Jacob, Danskebjerge.dk

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15321:

Rasmus Jensens billede
Jeg har løbet to halvmaraton, og vil gerne prøve kræfter med maraton.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk