Derfor skal løbere ikke bo ved havet

Jacobs billede
Er træningsturene begyndt at kede dig? Så er det måske fordi du bor det forkerte sted.
 
I Danmark er der mange byer, der ligger ved kysterne. Herligt med nærhed til havet, javist. Men for en motionist, der ynder at træne ude i landskabet, er det ikke optimalt. Havet "æder" nemlig det landskab, der ellers kunne rumme en masse veje til at løbe på. Bor du derimod inde i landet, er der mange flere ruter at vælge imellem.
 
Måske ikke noget, som så mange tænker over. Men min lille sammenligning af vejnettet rundt om to sjællandske byer taler sit tydelige sprog.
 
Ringsted ligger midt på Sjælland, med en snes kilometer til nærmeste kyst. Hvis man laver to cirkler rundt om byen - én med en radius på 3 kilometer og én med en radius på 6 kilometer - så krydses hhv. 16 og 27 veje. Gør man det samme for Korsør, som ligger ud til Storebælt, er tallene 5 og 10. Der er altså cirka tre gange så mange veje at boltre sig på omkring Ringsted som omkring Korsør. Eller sagt på en anden måde: Løbere, der bor i Korsør, vil over tid betræde den samme asfalt langt oftere end løbere fra Ringsted, fordi der er langt færre variationsmuligheder, når man skal vælge rute i Korsør. (Se billedet, der ledsager dette indlæg, eller læs mere om emnet her.)
 
Det er muligt - som én har nævnt for mig, efter at jeg lancerede min pointe første gang -, at der er lidt flere stier ude ved kysterne end indlands. Det må en dyberegående undersøgelse vise, men i hvert fald i vinterhalvåret, hvor asfalten er at foretrække frem for mudrede stier, vil forskellen i rutevariationen være markant. Især over tid naturligvis.
 
Når jeg selv er flyttet til et nyt sted, har det i starten været spændende at udforske det omgivende terræn. Men efter et par år er der strækninger, jeg bliver lige lovlig fortrolig med. Nogle motionister holder øjensynligt af denne form for genkendelighed (det fremgår bl.a. af de gennemførte træningsruter, som folk lægger op på Facebook!), men sådan har jeg det ikke selv. Jeg værdsætter afvekslingen. Og nyder, at man kan tilrettelægge sin rute, som man har lyst. Den frihed er der mest af inde i landet.
 
Et af de steder i Danmark, hvor afvekslingsmulighederne er færrest, er i Skagen på Jyllands nordspids. Hvis du vil afsted på en asfalttur, er du nødt til at løbe hele 17 kilometer ud ad den eneste vej til og fra byen, før du får en chance for at variere træningsruten. Derfor vil jeg ikke anbefale en motionist at slå sig ned i Skagen - selvom byen jo har så mange andre egenskaber, man kan sætte pris på
 
En god udsigt - en havudsigt muligvis endda - vil nok altid være et plus, når danskerne skal vælge ny bolig. Men med tanke på, hvor mange af os der prioriterer at dyrke motion ude i naturen, så burde hensynet til det omgivende vejnet måske vægtes højere, end det bliver.

/Jacob, Danskebjerge.dk

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • nivass billede
  Mobile Sales Force Automation (mSFA) is a mobile solution, easy to use tool for all your sales opportunities. Enquiries from all channels (direct, website, field sales, phone calls emails and...
 • Cecilia Arendals billede
  Jeg vil forsøge at beskrive den svære vej tilbage til de lange løb med en achillessenebetændelse i bagagen- Bloggen skal bruges til at fastholde at jeg igen i 2010 løber marathon og er skadesfri....
 • Danni Callesens billede
  Jeg løber Jylland rundt for Julemærkehjemmene i september 2011. Turen går langs kysten og er på 1000 km. Følg mig her på bloggen.
 • Henriettes billede
  Er nybegynder, eller faktisk overhovedet ikke startet endnu, men har længe ønsket mig at komme igang med at løbe (Det ser så sundt og fornuftigt ud ;) så med oprettelsen af denne blog håber jeg at...
 • Jørgen Meier Sørensens billede
  En stor oplevelse med Stockholm maraton den 28.5. Vi var 10 (mandlige) løbere fra Morud (ved Odense) og alle kom fint igennem. Det har sin charme, at vi kommer flere af sted - nogle at dele løb og...

Log ind

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 13322:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Fra shoppen