Blodig rute venter ved Sønderborg

Jacobs billede

Det er uden tvivl Danmarks mest historiske bakke, der skal bestiges, når startskuddet lyder i Sønderborg den 25. maj.

Løbet hedder 1864-løbet, og det navn fortæller, hvad det handler om: Eventen skal sætte fokus på dengang, da den danske hær tørnede sammen med en preussisk-østrigsk i netop dette område.

Mest kendt i den sammenhæng er Dybbøl Banke, hvor skanserne blev stormet i april 1864. Og derfor er bakketoppen med på ruten, uanset om du vælger 6 km eller kvart- eller halvmaratondistancen.

Ifølge løbets hjemmeside er stigningen 2,3 kilometer lang og byder på 62 højdemeter. En ganske strabadserende strækning for en løber. Men inden man som deltager får alt for meget selvmedlidenhed, skal man tænke på de soldater, der for 150 år siden kæmpede for deres liv på dette sted. Mest berømt er 8. Brigade, der blev sendt afsted i et drabeligt modangreb, kort efter at skanserne var faldet. Brigaden fik kæmpet sig op til Dybbøl Mølle og bidrog trods store tab til, at andre danske soldater nåede at flygte ned ad bakken i modsat retning.

(Se også kortet, hvor 1864-løbets kvartmaratonrute (lyserød linje) er forsøgt tegnet ind på et gammelt militært kort, der viser den danske hærs positioner og skanser umiddelbart før stormen på Dybbøl.)

Ud over selve stigningen op til Dybbøl Mølle indeholder ruten et besøg på Sønderborg Slot og Historiecenter Dybbøl Banke. Man kommer desuden forbi et vaskeægte lazaret, ligesom man i Sønderborgs gader kan støde ind i bevæbnede soldater i 1800-tals uniformer.

1864-løbet blev afviklet første gang tilbage i 2011. Men årets udgave er alligevel noget særligt, fordi det er 150-året for krigen. Så arrangørerne håber på ekstra mange deltagere, samtidig med at der er skruet op for markedsføringen i Tyskland.

Undertegnede er selv tilmeldt årets løb og glæder sig til at mærke historiens vingesus!

#1

Jacobs billede

Min oplevelse af løbet, nu hvor det er overstået:

http://iloapp.danskebjerge.dk/blog/blogsbjerg?Home&post=193

/Jacob

Om bloggen

Jacobs billede
Her får du nyheder og tips om bjergløb og bakketræning i det danske landskab. Skribent er Jacob T. Johansen, der bestyrer Danskebjerge.dk, Danmarks største site om bakker. Andre emner relateret til det danske landskab kan også blive taget op.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Noris Sveistrups billede
  Når jeg løber, føler jeg mig som en fri fugl og jeg elsker den følelse af frihed, og glæde i mit hjerte. Det er ubeskrivelige følelser, der fylder mig med lykke og gør mine dage bedre.
 • Mathiass billede
  Min blok vil handle om løb og det der påvirker mit løb og mangel på samme ;). Jeg vil skrive om min træning og hvilke fremskridt jeg gør(forhåbentlig). Hvor målet er at forbedre min rekord på...
 • Franks billede
  lidt beskrivelse af mine forberedelser til en halv ironman i juni 2012. Så er forberedelserne i fuld gang. Deltog i tistrup minitri hvilket var meget sjovt... og jo hårdt, men klarede mig igennem på...
 • Peter Nielsens billede
  Jeg vil prøve om jeg kan skrive lidt om mine løb, og trænings pas her på siden, måske lidt om hvorda jeg har haft det under løbeturen - godt eller skidt. ;)
 • Ulla Lassens billede
  I min blog vil jeg komme ind på de mange fordele, der er ved at komme tættere på naturen. Dette er både gennem løb og gåture i naturskønne områder, men det er også i form af at vælge flere naturlige...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk