Første hilsen fra Nicaragua

Lisbeths billede

Hej med jer,

Vi flyttede til Nicaragua i januar 2009.
Min mand arbejder her, og jeg løber, cykler mountainbike, styrketræner lidt, og er chauffør for vores 3 børn på 14, 13 og 6 år.

Jeg er 33 år, og har løbet siden jeg var teenager, med nogle on/off år ind i mellem, men altid kun på hyggeplan, en 5-6 kilometer. Det ændrede sig sidste år, da jeg meldte mig ind i en løbeklub.
Så kom der flere kilometer på, og jeg løb Eremitagen for første gang sidste år ::Smile
Super skønt på trods af det regnede hele vejen Smile

Lige efter Eremitagen tog vi til Nicaragua for første gang for at se landet, og for at prøve at finde et hus.
Løbetøjet var selvfølgelig pakket ned, men der var godt nok langt op til de sædvanlige 10 km når temperaturen siger nogle og 30 grader og luftfugtigheden mest af alt minder om Randers Regnskov. Jeg tror jeg løb 2,5 km på de 14 dage vi var der :syg:

Vi fandt i øvrigt ikke noget hus, så da vi flyttede permanent i Januar boede vi det første tid i en lille lejlighed i hvad man kan kalde Centrum af Managua som er Nicaraguas hovedstad.
Her er i øvrigt ingen vejnavne, så man finder rundt ved hjælp af pejlemærker som sagtens kan være ”syd for den gule mur” efterfulgt af hvilket distrikt man kan finde den i – og så er det bare ærgeligt hvis den i mellemtiden er malet blå...alle ved jo, at den engang var gul :Smile

Jeg startede ud med at løbe på løbebånd i en sportsklub. Lokalet var placeret væk fra hovedbygningen, og bestod af 5 løbebånd foran et stort vinduesparti der vendte ud mod tennisbanerne.
Solen stod ind gennem vinduerne, air con’en kørte for fuld drøn, men nåede aldrig at køle det lille rum ned, og døren stod af samme årsag åben, for så kom der da LIDT luft ind.
Kl. var 7.15 om morgenen, temperaturen sagde 28 grader, og jeg kunne løbe 3 km, og så gik det for alvor ned af bakke med løbetræningen.

At rykke rødderne op, sælge sit hus og bosætte sig i et u-land kræver lidt tilvænning. Når man så samtidig stopper med at løbe, sætter det altså nogle følelser igang - min mand kaldte/kalder mig ironisk for fredsduen :Smile

Det var bestemt ikke en lykkelig tid, men jeg fandt skoene frem igen da vi fandt et hus, og flyttede op i et villakvarter.

Villakvarter er så meget sagt, for dem der bor bagved os nede af skrænten bor i skure, de laver mad på jorden hvor de har et ildsted, og børnene render rundt uden tøj og sko.
Til gengæld har de de største højtalere jeg nogen sinde har set, og de bruger dem flittigt i weekenderne. Er der noget de lokale Nicaraguensere er gode til, så er det at feste!

Det er først for nylig jeg er begyndt at udforske områderne lidt mere. Når man er udenlandsk lyshåret kvinde løber man ikke bare sådan ubemærket rundt, men nu føler jeg mig tryg ved at begynde at udforske nye steder.

Ikke at jeg har dårlige erfaringer - tværtimod er der masser af opbakning fra de lokale:
Man kommer løbende, pustende og stønnende, og højrød i hovedet og sveden springer fra en, og så kommer der en pick-up truck fyldt med arbejdere på ladet, og de hujer og pifter, og så kan man lidt igen... der er intet så godt som ros :Smile

Jeg har en fast interval rute jeg løber.
Vi bor 280 M oppe ,og den vej jeg løber, ender ved et konferencecenter der ligger i 500 meters højde.
Der er 5,3 km derop, og min personlige rekord er indtil videre 34 min. (I Danmark løb jeg 5 km på 27 min)

Bagefter lunter jeg de 5,3 km hjem igen i stille tempo.

Jeg vil gerne finde en lidt mere flad rute, og få nogle flere km på, så det bliver næste mål.

Det må blive nok for nu.
Jeg er ked af det blev lidt langt, men tak til dem der har læst med hele vejen Smile

#1

Kjærvangs billede
Hej Lisbeth + familie. Lyder som et spændende sted at løbe med lokale kørende heppere:::-) Men vejene / stierne er nok ikke som her hjemme, det er med at holde fokus på hvor man løber..... Godt at høre at i er faldet godt til og har fundet lidt mere end et skur. Er der nogen former for løbekonkurrencer derude? Glæder mig til at læse mere fra det vilde liv fra jer. Pas på jer selv - Hilsen Tommy

#2

Jespers billede
Hej Lisbeth & familie Det lyder godt nok som noget af en udfordring, så stærkt af dig at du har taget den op og går til den med krum hals :;-) Glæder mig til at følge dine (jeres) oplevelser her i forum mvh Jesper

#3

Nordboens billede
Jeg bor i Finland pga min mands arbejde, vi har før boet i Ankara og i Oslo. Til hverdag bor vi i Israel (min mand er israeler og jeg har boet der siden 1988). Jeg er 47 og vi har tre børn - 9,11,13 - så du kan tro jeg godt forstår dine følelser og tanker omkring hele det der flytteri og nye skikke. Har løbet fast og ordentligt siden begyndelsen af juli og i øjeblikket lider jeg meget under kulden, ikke fordi den er så slem men den gør at jeg næsten ikke kan få taget mig sammen til at komme ud. Er ellers kommet op på langture på 13-14 km og er meget stolt af mig selv, men meget nervøs for at ødelægge det jeg har opbygget. Derfor er jeg meget glad for at have (tilfældigt) fundet denne site for hvor er det bare alle tiders med denne kommunikation med andre løbere - den har jeg savnet. Finsk er lige så umuligt som kinesisk, så jeg har mange sprog forbistringer. Selv om meget er på svensk så er der egentlig ikke nogle sports sites på svensk (eller oversat til engelsk) og jeg er afhængig af de få ord jeg har brokket sammen på finsk (nærmest ingen). Lidt hjælp får jeg af finnere jeg kender, men de kan jo ikke sidde i timevis og lede efter information for mig. Men har fundet en løbskalender jeg er i stand til at decode og skal nu til mit første løb på søndag, meget spændende. Jeg kan foreslå dig at prøve at kontakte den danske ambassade for kontakt der hvor du er, eller andre ambassader (skandinaviske, engelsk, usa...) for der er tit og ofte forskellige klubber man kan være med i og hvor man kan finde ligesindede - ellers er der for det meste nogender kender nogen.... Eller gennem børnenes skole (international?) Du er meget velkommen til at stille spørgsmål ang hvad som helst, vil kun være glad for at kunne hjælpe.

#4

Lisbeths billede
Hej allesammen, Tak for jeres kommentarer :::-) Har desværre lige holdt en pause på en 12 dages tid uden løb. Først faldt jeg på mountainbiken...OP ad bakke... ::-(( - og så steg temperaturen hernede, regnen kom, fugtigheden steg... - og ja, undskyldninger var der nok af :syg: Men afsted kom jeg endelig i dag :;-) Manden kørte børnene i skole, så jeg kunne løbe allerede kvart over 6 i morges, hvilket hjælper en hel del. Jeg løb opad på min sædvanlige rute, men tænkte jeg nok skulle tage det stille og roligt eftersom det var noget siden jeg sidst var afsted, og har nogle problemer med mit ene knæ. Løb derop på 40 min, så det var ok. Jeg kom helt op, men fik ondt i lysken... den kan godt irritere mig nogle gange, men mest når det har været hårdt underlag jeg har løbet på. Især i Danmark om vinteren fik jeg ondt fordi jeg kom fra skovens bløde underlag gennem hele sommeren og efterår, men så bliver det jo tidligt mørkt og når jeg så skulle skifte til at løbe på asfalt fik jeg ondt i lysken. Nu vil jeg så prøve igen fredag - i morgen står den på styrketræning :::-) Men jeg vil se om ikke jeg kan finde en anden rute der er lidt blødere at løbe på. - og så vil jeg prøve at få mit kamera med, så jeg kan tage et par billeder af alt det grønne jeg løber i :::-) Jeg har spurgt rundt omkring om der var nogen der kendte til løb, men har ikke fundet nogle endnu. De fleste er kombiløb (cykel + løb), hvor løb kun udgør 5 km. Der er en sportsklub der arrangerer noget lignende indimellem. Vi var med i et lige da vi kom hertil, hvor vi skulle cykle 11 km, dykke ned på bunden af en pool og samle nogle pinde op, serve i tennis, score i basket og fodbold, og så til sidst løbe 4 km. Det var faktisk rigtig sjovt, men det er arrangeret af en klub hvor man skal være medlem, og for at blive medlem skal man betale et engangsbeløb på 10.000 DOllARS! :-00 - og så koster det så 100 dollars pr. måned herefter. Vi klarer os derfor fint med naturen.... ::-) Det kunne dog være rigtig rart at finde et halvmarathon LL

#5

Sofies billede
Hej Lisbeth Det kunne være spændende at se nogle billeder derfra, hvis du får kammeraet med. Hvad er temperaturen egentlig, når du siger, det er varmt?

#6

Lisbeths billede
Så kom jeg afsted igen, og var også ude i fredags, og i mandags, så det går faktisk rigtig godt i øjeblikket, og jeg får løbet rigtig godt. I dag udvidede jeg normal ruten lidt, og fik løbet ca. 12-13 km. Jeg ønsker mig et GPS ur til min fødselsdag i december, så jeg kan se hvor langt jeg helt præcist løber. Eneste dum ting jeg lige har pt. er, at jeg får sidestik hvis jeg drikker vand. Hvad gør man så ? I dag løb jeg tidligt, så havde ikke brug for mere vand end en 250 ml.beholder, og skyller så kun munden, for drikker jeg vand kommer sidestikkene med det samme. Men løber jeg senere på dagen er det varmere, og så har jeg brug for vand når jeg løber, men hvordan undgår man sidestik? Og har man brug for noget energi når man begynder at løbe længere end 12-13 km? (juice blandet med vand eller lign?) Til Nordbo: Hvor er jeg glad for dit svar, selvom jeg ikke lige fik svaret første gang. Det er rart med andre i samme båd. Det bliver heldigvis nemmere for hver dag, og jeg kan også mærke at jo nærmere vi kommer jul hvor vi skal hjem, jo gladere er jeg faktisk for at være her, så det ender med jeg kommer til at savne Nicaragua indtil vi skal tilbage i januar :::-) Sofie: Om morgenen er temperaturen som regel 25-27 grader, og i løbet af dagen ender den så gerne på omkring 32 (det er regntid nu, men for bare 3 uger siden lå temperaturen på 34 grader, hvilket er ret unormalt har jeg ladet mig fortælle.) Nu er regnen endelig begyndt at komme, og det sænker heldigvis temperaturen noget, men fugtigheden gør det alligvel føles ret klistret ::-) Mange hilsner Lisbeth

#7

Bedouinas billede
Hej Lisbeth. Flot at du kan løbe under så varme forhold :;-) Interessant læsning. Måske skulle du starte en ny tråd op for hvert indlæg, for ellers bliver din dagbog vist for uoverskuelig. Og så er det også nemmere for os, der gerne vil stille dig spørgsmål :) Bedouina

Om bloggen

Lisbeths billede

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15654:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up