Maratonstjerne fylder rundt

Henrik Lund Jensens billede

Dorthe Skovshoved Rasmussen fylder 50 år den 27.1.

Rekordløber

Dorthe Rasmussen er blandt de allerbedste danske mellem- og langdistanceløbere gennem tiderne. Hun tilhører den gyldne generation fra 80-erne og stillede op for Glostrup Idræts Club og for IF Sparta i en elitekarriere, der omfattede 23 sæsoner. Det blev til i alt 13 junior- og ungdomsmesterskaber og 36 danske seniormesterskaber på en række distancer fra 800 meter til maratonløb i perioden 1973 til 1995. Karrieren på topniveau sluttede med sejren i Copenhagen Marathon i den stadigt gældende løbsrekord på 2.35,48.

Dorthe Rasmussen satte en lang række danske ungdoms-, junior- og seniorrekorder på distancerne 1.000 meter, 1.500 meter, 2.000 meter, 3.000 meter, 10 km, 15 km, 20 km, ½ maraton og maraton. Rekord-tiderne på de fem sidstnævnte distancer blev sat i perioden 1982 – 1991, og de holder alle endnu. På den klassiske maratondistance forbedrede hun rekorden i alt 7 gange til de nugældende 2.29,34 i London Marathon 1989.

Dorthe Rasmussen opnåede en række internationale topplaceringer. Efter junior-EM guld i 1977 på 1.500 meter blev det til en 5. plads ved VM i landevejsløb over 10 km i 1983, placeringer som nummer 4 i både Chicago Marathon og London Marathon og nummer 5 i New York City Marathon. På grund af Dansk Athletik Forbunds konservative og stive udtagelsesregler omkring maratonløb, der krævede deltagelse i udvalgte løb, blev Dorthe Rasmussen trods sit høje niveau ikke udtaget til de første verdensmesterskaber i 1983 i Helsinki. Få måneder før VM satte hun verdensrekord på 25 km i Paderborn (Tyskland), og hun løb i Chicago i oktober på en tid, der ville have givet en 4. plads til VM. Ved OL i 1984 i Los Angeles blev det til en 13. plads på maraton, mens hun røg ud efter indledende heat på 10.000 meter i Barcelona i 1992. En stor triumf var det året efter, at hun med en flot 10 km at kunne føre det danske hold til sølv i Stafet-VM i landevejsløb på Madeira.

Dorthe Rasmussen er uddannet husholdnings- og ernæringsøkonom fra Suhrs Seminarium og har udgivet bogen ”Mad for sportsfolk” (1989) og stod for den danske bearbejdelse af bogen ”Løbebog for kvinder” (1986). Rekordløberen var i en årrække en flittig og meget vellidt superhjælper på det travle løbskontor i Sparta, hvor hun også var bestyrelsesmedlem. Hun har også været engageret i sportsartikelfirmaet Ron Hill i en længere periode. Senere har hun taget en uddannelse som meritlærer. I 1996 valgte Dorthe Rasmussen under stor mediebevågenhed som den første danske eliteidrætsudøver at gøre sit privatliv som lesbisk til et offentligt anliggende. Dorthe Rasmussen er fortsat aktiv løber og bor med sin samlever i Lyngby sammen med deres to børn.

Henrik Lund Jensen

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Tåsinge Løbets billede
  Så er der åbent for tilmelding til løbet den 20. marts 2016 !! Kig ind på hjemmeside og tilmeldingsside og få informationer - det er en god start på sæsonen!
 • Bodils billede
  Drømmen er at løbe et marathon.
 • Anja Marie Hansens billede
  Fra at syntes løb er for de mennesker som er super seje, sunde og fit...til at løb også er for mig!
 • Jyt's billede
  Det kan jeg så ikke . . . .men jeg kan løbe 100 meter :-) … og det er da en start
 • Melindas billede
  Jeg vil skrive om mine oplevelser omkring træning, mad og min hverdag. Jeg styrketræner dels, men løber også meget og derfor vil mine indlæg være lidt en blanding af alt dette. Jeg håber nogle kan...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14837:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om Under Amour HOVR Machina

Læs mere om Nordic Adventure Film Festival her

Bliv medlem af løberne.dk