Maratonstjerne fylder rundt

Henrik Lund Jensens billede

Dorthe Skovshoved Rasmussen fylder 50 år den 27.1.

Rekordløber

Dorthe Rasmussen er blandt de allerbedste danske mellem- og langdistanceløbere gennem tiderne. Hun tilhører den gyldne generation fra 80-erne og stillede op for Glostrup Idræts Club og for IF Sparta i en elitekarriere, der omfattede 23 sæsoner. Det blev til i alt 13 junior- og ungdomsmesterskaber og 36 danske seniormesterskaber på en række distancer fra 800 meter til maratonløb i perioden 1973 til 1995. Karrieren på topniveau sluttede med sejren i Copenhagen Marathon i den stadigt gældende løbsrekord på 2.35,48.

Dorthe Rasmussen satte en lang række danske ungdoms-, junior- og seniorrekorder på distancerne 1.000 meter, 1.500 meter, 2.000 meter, 3.000 meter, 10 km, 15 km, 20 km, ½ maraton og maraton. Rekord-tiderne på de fem sidstnævnte distancer blev sat i perioden 1982 – 1991, og de holder alle endnu. På den klassiske maratondistance forbedrede hun rekorden i alt 7 gange til de nugældende 2.29,34 i London Marathon 1989.

Dorthe Rasmussen opnåede en række internationale topplaceringer. Efter junior-EM guld i 1977 på 1.500 meter blev det til en 5. plads ved VM i landevejsløb over 10 km i 1983, placeringer som nummer 4 i både Chicago Marathon og London Marathon og nummer 5 i New York City Marathon. På grund af Dansk Athletik Forbunds konservative og stive udtagelsesregler omkring maratonløb, der krævede deltagelse i udvalgte løb, blev Dorthe Rasmussen trods sit høje niveau ikke udtaget til de første verdensmesterskaber i 1983 i Helsinki. Få måneder før VM satte hun verdensrekord på 25 km i Paderborn (Tyskland), og hun løb i Chicago i oktober på en tid, der ville have givet en 4. plads til VM. Ved OL i 1984 i Los Angeles blev det til en 13. plads på maraton, mens hun røg ud efter indledende heat på 10.000 meter i Barcelona i 1992. En stor triumf var det året efter, at hun med en flot 10 km at kunne føre det danske hold til sølv i Stafet-VM i landevejsløb på Madeira.

Dorthe Rasmussen er uddannet husholdnings- og ernæringsøkonom fra Suhrs Seminarium og har udgivet bogen ”Mad for sportsfolk” (1989) og stod for den danske bearbejdelse af bogen ”Løbebog for kvinder” (1986). Rekordløberen var i en årrække en flittig og meget vellidt superhjælper på det travle løbskontor i Sparta, hvor hun også var bestyrelsesmedlem. Hun har også været engageret i sportsartikelfirmaet Ron Hill i en længere periode. Senere har hun taget en uddannelse som meritlærer. I 1996 valgte Dorthe Rasmussen under stor mediebevågenhed som den første danske eliteidrætsudøver at gøre sit privatliv som lesbisk til et offentligt anliggende. Dorthe Rasmussen er fortsat aktiv løber og bor med sin samlever i Lyngby sammen med deres to børn.

Henrik Lund Jensen

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Stine Lykke Olsens billede
  Her vil jeg skrive løst og fast om min løbetræning, der dels foregår i Århus 1900, dels med cross-løb i skovene omkring Århus. Giv gerne feedback og er der andre cross-fans må I gerne kigge forbi!
 • Mor_til_4s billede
  Min blog begyndte som en bolg om træningen fra 5 km til en halv marthon. Men mit liv tog en helt anden drejning, da jeg den 19 nov 2011 brækkede ryggen + flækkede et ribben + nogle bøjet ribben, da...
 • Vanposts billede
  Det handler, sjovt nok, om løb, liv og "legetøj".
 • Kaj Thomsens billede
  Stort arrangement i Agger, i Nationalpark Thy, 19- 21 august 2011. Foruden tre løb er der havkajaksejlads, kajaksurfing, mountainbike, vindsurf, svømning optimistjolle, beachvolley Se www.aggerathlon...
 • Mads Merrilds billede
  Så er der kommet gang i benene igen og det går for fuld damp, jeg regner med at skulle løbe Korup ½ marathon d1/4 2012 og måske Vejle Ådal igen i år

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14682:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om Under Amour HOVR Machina

Læs mere om Garmin Forerunner

Bliv medlem af løberne.dk