Er maratonløb sundt?

Henrik Lund Jensens billede

Fra pol.dk

Maratonløb er skidt for hjertet

Forskere og motionseksperter strides om maratonløbets gode og dårlige sider.

Af Ole Wejse Svarrer

Når du udsætter kroppen for de 42 kilometer og 195 meter, som er længden på et maratonløb, sætter du hjertet under et voldsomt pres. Presset er voldsommere end forskerne ellers har troet.

Det er konklusionen bag et svensk forskningsforsøg, som er foretaget på Karolinska Instituttet i Stockholm, skriver Børsen FødevareSunndhed.

Forskerne fandt ud af, at der er træthed i hjertet i mere end en uge efter, at løberne er kommet i mål. Tidligere har man troet, at trætheden i hjertet kun varede 24 timer, men forsøget fra Sverige viser, at vinduet er åbent meget længere.

Bedst at nøjes med at træne

»Et maratonløb er hverken sundt for hjertet, musklerne eller for knoglestrukturen. Det allersundeste vil være at træne op til et maraton uden at løbe et«, siger Henning Langberg til Børsen.

Forskningsresultaterne får en blandet modtagelse af danske motionseksperter. Medlem af Forebyggelseskommisionen professor Bente Klarlund fra Rigshospitalet mener ikke, at man kan løbe for meget.

Løb tre i stedet for ét

»Hvis man ser på det historisk, så gik folk i primitive samfund rigtig meget, og de løftede rigtig mange kilo og var stadig sunde«, siger hun til Børsen.

Hendes holdning bliver delt af læge Jerk W. Langer, der dog mener, at det er bedre at løbe tre maratonløb om året i roligt tempo i stedet for at stille op i ét og så give sig 100 procent i dét løb.

»Det er en enorm belastning for muskler, sener og led. I stedet vil jeg anbefale, at folk løber flere maraton om året ved en lavere intensitet«, siger han, der selv stiller op i 45 maratonløb i år.

»Det er ikke sundt«

Til gengæld mener ekspert i human ernæring, Per Brændgaard Mikkelsen, at ekstremsport ikke er sundt. Han kalder det »målmanisk«

»Løbere har ret mange overbelastningsproblemer både på det fysiske plan, og så er det psykologisk set et usundt forhold til motion. Ekstrem sport er præstationsorienteret og »målmanisk«, og det er ikke sundt«, siger han til Børsen FødevareSundhed.

#1

færdigmedfyrres billede
I følge den amerikanske læge Al Sears, der som ung var stævne læge ved marathonløb, så har marathonløbere 50% større chance for at dø af hjertestop end gennemsnits amrekaneren!:-00

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Karin Møllers billede
  Bloggen handler om at elske at løbe,langvarige skader,nedture over ikke at kunne løbe, kampen for at kunne løbe igen.
 • Preben Wassmanns billede
  Vi anbefaler tilskud fra Forever Living produktserie, og vil gerne være til stede og støtte i vejledning med vore anbefalinger under Himmelbjegløbet den 25. oktober og stiller løbende op og viser vor...
 • Tim Jørgensens billede
  Her får du alt det seneste om motion, løb, diverse træningsformer og servicefirmaer, så er du ikke i tvivl næste gang, du skal have lavet noget på huset eller skal i form:...
 • Bdicte75s billede
  På engang rolig og fyldt med en fantastisk ren energi og forøget overskud - Sådan føler jeg når jeg har løbet. Så hvorfor er det så, så svært at komme afsted? hvorfor kan den ene dag tage den anden...
 • KaTrineSs billede
  Jeg har sat mig for at ville gemmenføre et løb på 10 km lige inden eller i starten af næste sommerferie. Jeg har ingen idé om mit mål er urealistisk eller om det faktisk er opnåeligt. Jeg ved heller...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14680:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om Under Amour HOVR Machina

Læs mere om Garmin Forerunner

Bliv medlem af løberne.dk