Er maratonløb sundt?

Henrik Lund Jensens billede

Fra pol.dk

Maratonløb er skidt for hjertet

Forskere og motionseksperter strides om maratonløbets gode og dårlige sider.

Af Ole Wejse Svarrer

Når du udsætter kroppen for de 42 kilometer og 195 meter, som er længden på et maratonløb, sætter du hjertet under et voldsomt pres. Presset er voldsommere end forskerne ellers har troet.

Det er konklusionen bag et svensk forskningsforsøg, som er foretaget på Karolinska Instituttet i Stockholm, skriver Børsen FødevareSunndhed.

Forskerne fandt ud af, at der er træthed i hjertet i mere end en uge efter, at løberne er kommet i mål. Tidligere har man troet, at trætheden i hjertet kun varede 24 timer, men forsøget fra Sverige viser, at vinduet er åbent meget længere.

Bedst at nøjes med at træne

»Et maratonløb er hverken sundt for hjertet, musklerne eller for knoglestrukturen. Det allersundeste vil være at træne op til et maraton uden at løbe et«, siger Henning Langberg til Børsen.

Forskningsresultaterne får en blandet modtagelse af danske motionseksperter. Medlem af Forebyggelseskommisionen professor Bente Klarlund fra Rigshospitalet mener ikke, at man kan løbe for meget.

Løb tre i stedet for ét

»Hvis man ser på det historisk, så gik folk i primitive samfund rigtig meget, og de løftede rigtig mange kilo og var stadig sunde«, siger hun til Børsen.

Hendes holdning bliver delt af læge Jerk W. Langer, der dog mener, at det er bedre at løbe tre maratonløb om året i roligt tempo i stedet for at stille op i ét og så give sig 100 procent i dét løb.

»Det er en enorm belastning for muskler, sener og led. I stedet vil jeg anbefale, at folk løber flere maraton om året ved en lavere intensitet«, siger han, der selv stiller op i 45 maratonløb i år.

»Det er ikke sundt«

Til gengæld mener ekspert i human ernæring, Per Brændgaard Mikkelsen, at ekstremsport ikke er sundt. Han kalder det »målmanisk«

»Løbere har ret mange overbelastningsproblemer både på det fysiske plan, og så er det psykologisk set et usundt forhold til motion. Ekstrem sport er præstationsorienteret og »målmanisk«, og det er ikke sundt«, siger han til Børsen FødevareSundhed.

#1

færdigmedfyrres billede
I følge den amerikanske læge Al Sears, der som ung var stævne læge ved marathonløb, så har marathonløbere 50% større chance for at dø af hjertestop end gennemsnits amrekaneren!:-00

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Fagerlunds billede
  Min beskrivelse af de motionsløb jeg har deltaget i.
 • Torben Jensens billede
  Jeg skal i gang med at træne til DHL Stafetten i Århus d. 17 August. Jeg er kommet til at melde mig til sammen med nogen kollegaer, så der er ingen vej uden om denne gang. Jeg er sikker på det også...
 • Frederikkes billede
  Total nybegynder. Efter mange halvhjertet forsøg, håber jeg at dette forsøg virkelig kan få mig i gang og ind i en rutine. Vil starte ud med Begynderprogrammet.
 • Lars Friis Farsøes billede
  Kække beretninger fra en ung og relativ ny løber, der kæmper for formfremgang, nye personlige rekorder og et marathon på under 4 timer med et dårligt knæ og en forkærlighed for fest som de værste...
 • Bo Jønssons billede
  Jeg har valgt at kalde min blog 12+12 = 2018. og bag dette ligger der at jeg vil løbe 12 marathon + 12 ½ marathon i 2018. Jeg starter op d.1.Januar 2018 og slutter 31 december 2018

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14837:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om Under Amour HOVR Machina

Læs mere om Nordic Adventure Film Festival her

Bliv medlem af løberne.dk