Copenhagen Marathon 2010 - et internationalt løb

Henrik Lund Jensens billede

Af Henrik Lund Jensen

 

Søndag morgen vågner jeg op i en lille lejlighed i Malmös udkant. Jeg er på besøg hos Jesper Olsen, verdensløberen. Vi har snakket livligt det meste af aftenen og natten og været på nettet for at følge Jespers kollega Lars Christoffersen, som er ude i verden for at løbe 48-timers løb i Sûrgeres i Frankrig. Vi skal med Øresundstoget til København for overvære Danmarks største maratonløb, Nordens næststørste løb på den klassiske distance. Uha, toget er vældig forsinket. Flere af passagerne er tilmeldte deltagere i løbet, kan vi se på deres outfit. De tripper rundt og ser ganske nervøse ud. Men vi når det akkurat. Ruller ind på Hovedbanegården og små-jogger ned mod starten ved Islands Brygge. Jesper skal ud på ruten og følge en kammerat. Vi siger farvel.

 

Flot syn

Motionslobs udsendte finder en god plads på Langebro. Med udsigt til starten ovre ved Bryggen. Nyt startsted, en god idé. Hilser på Martin chefen for www.motionslob.dk, der har travlt bag kameraet. Og nu kommer de, løberne. Et flot, flot felt. De hurtige, de halvhurtige, supermotionisterne, joggerne. Tidsballoner og de trofaste fartholdere. Desværre er broen ikke lukket, og der er mange biler på broen. Lidt uheldigt, for de larmer og oser. Det betyder, at der ikke er så meget Schwung over det hele, for der burde være helt åbent på broen - og fred og ro, så man kan høre løbernes åndedræt og skosålernes klap-klap mod asfalten. Feltet er to-tre kilometer langt, og man kan følge løberne hele vejen fra bryggen og op over broen.

 

God stemning

Knap nok har feltet passeret broen, før de førende kommer forbi. Forrest Steen Walter fra Sparta i forrygende stil. Han forsøger at klare EM-kravet, men hans hare er uheldig og forstuver foden, så han desværre ikke kan fortsætte. Derefter kommer Mikkel Kleis, AGF-eren, også i fin stil. Første kvinde er den tidligere sydafrikaner Colleen de Reuck, der nu stiller op for USA. Hun har været fire gange til OL og har bl.a. også vundet Berlin Marathon. Annemette Aagaard, Steen Walters kæreste i øvrigt er også fint med, hun forsøger også at klare kravet til EM.

Stemningen er fin her ved havnen. Bannere, flag, klappølser, fløjter og skralder. Mon ikke det hele har fået en ekstra tand opad i dette års løb. Man bemærker de mange udenlandske tilskuere, der hepper på deres landsmænd/kvinder. Feltet er imponerende stort, omkring 13.000 er tilmeldt, heraf et par tusinde studenter-gratister og mange ansatte hos hovedsponsoren, der også stiller uden at vedlægge et gebyr. Et kunstigt oppustet deltagertal, ganske vist, men alligevel flot. 

 

Mange smil

Hyggeligt at stå ved siden af løbebanen. Hilser på mange, jeg kender. Smiler, joker og pepper den enkelte op. Anders Madsen fra Ølstykke sætter rekord i antal gennemførte løb, også kendisser som "strømer" Per Larsen, "Guldroeren" Eskild Ebbesen og eksbokseren Jimmy Bredahl. Hvem af dem, der kommer igennem, ved jeg først ved granskning af resultatlisten. Får en sludder med nogle "fans", der venter og venter på netop deres løber. Her efter 15 kilometer er anstrengelserne så småt ved at sætte sig i kroppen. Koncentration, vilje og mod aflæses i ansigterne. Enkelte står af og jogger over broen, modløse og trætte. Langt de fleste fortsætter sydpå for senere at vende tilbage langs vandkanten.

 

Flot sceneri

Der er nu et eller andet med løb og vand. Også ved hovedstadens løb, hvor deltagerne over mange kilometer og lange stræk kan spejle sig i bølgernes krusning. På denne ganske blæsende dag er vandet også med til at køle det hele lidt ned, men først og fremmest er det malerisk, især at se deltagerne fra den modsatte side af havnen. Det gør jeg fra bryggen, hvor start- og målområdet er sat op.

 

Stemning

Storskærm med live-interviews, mellemtider via tracking-systemer og speakning er med til at skabe en ganske international atmosfære. Rigtig mange tilskuere har stillet sig op langs opløbet, og der heppes, råbes, klappes og hujes, når løberne kommer mod mål. Først Mikkel Kleis, der ude på ruetn har overhalet en modløs Steen Walter. Den 30-årige AGF`er heppes i mål af sin kæreste/kone Kathrine, tidligere vinder af Copenhagen Marathon (2006), der venter sammen med parrets barn. Sådan. Og så kommer de ind, svedende og trætte. Oplivede eller skuffede. Elite- og konkurrenceløberne, supermotionisterne, der gerne vil under de tre timer. Det er et herligt skue, noget man aldrig bliver træt af. Når man selv har prøvet, er det hyggeligt, sjovt og livsbekræftende at heppe på og at være tilskuer.

 

Copenhagen Marathon har fået en ekstra dimension tilføjet. Det er blevet stort og internationalt. Kritikpunkter bliver debatteret på diverse fora. Men det kan ikke fjerne helhedsindtrykket af et løb, der har fundet sin plads blandt de største i Nordeuropa. Lidt stolt har man som dansker lov til at være på løbets vegne. Godt gået - og vi glæder os til 2011.   
 

Klik på et billede for at se dem i stort format.

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • RA
  RAs billede
  Løbshistorik og beretninger fra forskellige løb
 • Tim Hansens billede
  Min blog vil handle om de ting som sker omkring mig og i mit hoved. Både når jeg løber motionsløb men også når jeg træner runde om i Furesø Kommune.
 • Christian Solholms billede
  Lidt ligesom at man skal holde sig selv i ørene og disciplinen i top. Så er det lidt det samme, når det kommer til at drive virksomhed. Skal man være selvstændig eller iværksætter, skal disciplinen...
 • Stine Lykke Olsens billede
  Her vil jeg skrive løst og fast om min løbetræning, der dels foregår i Århus 1900, dels med cross-løb i skovene omkring Århus. Giv gerne feedback og er der andre cross-fans må I gerne kigge forbi!
 • Martin Johansens billede
  Trænings dagbog, oprettet for at holde mig selv til løbeilden.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk