Boganmeldelse: En provokation

Henrik Lund Jensens billede

af Henrik Lund Jensen

Med en del skepsis begyndte denne anmelder på den hollandske biolog og tv-vært Midas Dekkers bog om kroppens og sportens verden. "Kropskultur" er titlen på det meget omfangsrige værk, der er skrevet i et fortættet, halvakademisk sprog, hvor der står virkelig meget på hver eneste side. For hvad har han egentlig på hjerte, denne nederlandske provokatør, der tidligere har fået udgivet "De kære dyr" og "Al kødets gang - om forgængelighed" her i landet?

Kroppen som metafor

Den menneskelige krop kan analyseres og forstår på mange forskellige måder: biologisk, fysiologisk, historisk, kønsspecifikt. Det er Midas Dekkers ambition af afdække alle disse forhold. Det gør han i et oplagt sprog på en humoristisk og distancerende facon. Helt fra antikkens tid har kroppen interesseret os voldsomt, og ikke mindst i vores århundrede er den kommet vældig i fokus, ikke mindst på grund af fedmekulturen, fitness-bølgen og de mange sundhedsmæssige problematikker, som dominerer i medierne og i mange menneskers hverdag. Kroppen er metaforisk, dvs. et billede på, hvordan vi har det, og hvordan vi opfatter os som mennesker. Det forklarer Dekkers ved at sætte kropsdyrkelse i relation til samfundsforhold og politik gennem historien lige fra det antikke Grækenland.

Præstation

Dekkers tager os med gennem sportens historie. Med præstationsjagt, træningens overdrev og rekordsætning. Han forklarer, hvorfor nogle af os søger det sublime, og hvordan vi ofrer os for det. En absurditet, for hvad kommer der efter en flot præstation og en medalje? Tomhed. Dekkers beskriver alle de faktorer, der spiller ind omkring kropslig præstation, herunder doping. Men vi bliver ikke bedre mennesker, eller klogere, er hans gennemgående pointe.

Løb som sundhedsfaktor

Er det sundt at løbe? Er det nødvendigt for det moderne menneske? Egentlig ikke, siger Dekkers, der hellere vil se almindelig bevægelsesmotion (trappegang, vandring, havearbejde, cykling til arbejde) end prustende joggere: "Sport gør ikke godt for noget. Det, der skal til, er en halv times bevægelse fem gange om ugen. Eller om muligt en time. Det er fint nok at cykle eller vandre ifølge normen for sund bevægelse. Man behøver ikke buldre derudad som en gal i et par fjollede bukser for sundhedens skyld".

Men ret skal være ret, noterer Dekkers: "Man bør selvfølgelig bevæge sig. En motor, der står ude i skuret i årevis sætter sig fast. Et menneske, der har ligget i sengen i månedsvis, synker sammen. Men derfor behøver man vel ikke ligefrem at løbe maraton. Hjertet bliver ikke sport sundere af, at man forbruger med end 2.000 kilokalorier om ugen, og man lever ikke en dag længere af det". Generne har afgørende betydning, hvis man da ikke lige er ryger. Tag den, Bente Klarlund!

"Kropskultur" er en bog, man ikke lægger tilbage på boghylden, uden at den har gjort indtryk. Provokerende, vidende og sjov. Dekkers er en god partner i enhver diskussion om sundhed. Bogen kan varmt anbefales.

Midas Dekkers: Kropskultur 347 sider 299,00 kr. Forlaget Tiderne Skifter www.tiderneskifter.dk

Billeder

#1

PSs billede

Er ikke i tvivl om at manden har ret. Jeg er så heller ikke i tvivl om, at for mig er alternativet til løb ikke en masse anden almindelig aktivitet men nærmere varm te og en god bog i sofaen. Alt i alt er det vigtige vel at vi får os rørt, så jeg løber altså videre Smile.

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Annette Fredskov Jensens billede
  Her kan du følge mit projekt. Jeg vil løbe et marathon om dagen i et år, start den 15. juli 2012. På min hjemmeside www.annettefredskov.dk kan du dagligt læse, hvordan det går.
 • Kaspar Fuglsangs billede
  En misbrugers vej mod den halve marathon.
 • Kaj Thomsens billede
  Stort arrangement i Agger, i Nationalpark Thy, 19- 21 august 2011. Foruden tre løb er der havkajaksejlads, kajaksurfing, mountainbike, vindsurf, svømning optimistjolle, beachvolley Se www.aggerathlon...
 • Jørgen Meier Sørensens billede
  En stor oplevelse med Stockholm maraton den 28.5. Vi var 10 (mandlige) løbere fra Morud (ved Odense) og alle kom fint igennem. Det har sin charme, at vi kommer flere af sted - nogle at dele løb og...
 • henrietteks billede
  på min blog vil jeg nok primært skrive om løb eller de mål jeg har sat mig eks, kvinde tri her til Juli 2011 og mit halvmarathon både her i maj og septmeber i Odense-om jeg når det:) så det bliver...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15350:

David Kuntz Etzerodts billede
Frisk fyr, på 40 +år, som må erkende løb er det der fungere bedst som sportsgren for mig. Elsker...

Nyhedsbreve




Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk