10 år med kompression - tillykke til CEP Danmark

Tor Rønnows billede

Tidligere på året blev det vist "fejret" med 10 år med smartphones, og de færreste kan vel idag forestille sig et liv eller en civilisation uden ? Tilsvarende er det i år, at CEP Danmark har 10 års jubilæum, altså 10 år med kompressionsudstyr til os løbere. Kan vi som langdistanceløbere forestille os ikke at løbe med kompressionsstrømper på de lange ture ? Ikke rigtigt, vel ? Så inden noget andet: stort tillykke, Kristian og Tulle (CEP Danmark), det er godt, I er her!

CEP Danmark 10 år - Tor Rønnow - motionsløb.dk
10 år med kompression - tillykke, CEP Danmark

Så hvad ER kompressionsudstyr ? Mest kendt er nok de lange strømper, som især maratonløbere og halvmaratonløbere gør brug af, og har man været til en løbsexpo rundt om i Europa, herunder Danmark, har man utvivlsomt stiftet bekendtskab med knælange sokker i alskens farver, landeflag og specialudgaver. Og man skal nok heller ikke kigge længe på et startfelt ved et halv- eller helmaratonløb for at spotte sagerne.

CEP Danmark 10 år - Tor Rønnow - motionsløb.dk
CEP ved Berlin Marathon 2013

Min egen historik med kompressionsstrømper er følgende: da jeg i november 2006 skulle løbe New York City Marathon for første gang, købte jeg i Matas nogle kompressionsstrømper til den 8 timer lange flyvetur, sådan som man bør. Jeg havde læst lidt ind på, hvilke effekter, sådanne sokker har, og undervejs i maskinen slog det mig, at disse omtalte gavnlige effekter måtte være interessante også i forbindelse med løb. Næste tanke: men det findes jo allerede, brugen af kompression / lange strømper ved sportsaktiviteter... jeg tænkte på fodboldspillere, på nordmænd med knælange uldsokker (både sommer og vinter) og tilsvarende eksempler. Umiddelbart efter landing i New York blev vi fragtet til løbsmessen, og sørme om man ikke dér tilbød, ta-daa, knælange kompressionsstrømper! Jeg købte to par, og følte mig voldsomt trendsættende. Søndag d. 5 november 2006 løb jeg New York City Marathon i mine nye, trofaste følgesvende, og har siden aldrig løbet i andet. De første modeller var fra Falke, men siden kom CEP, og jeg har haft det lidt som med billig og dyr rødvin: når man først ved, hvordan den dyre smager, så er det utænkeligt at købe den billige. Så hellere lægge den mønt ekstra.

CEP Danmark 10 år - Tor Rønnow - motionsløb.dk
Tor Rønnow ved New York City Marathon 2006

Så virker de, strømperne ? I min optik er svaret eentydigt: ja!

Den mere nuancerede diskussion dækker så over: præcis hvordan og til hvad ? Her synes både videnskaben og de forskellige personlige erfaringer at blive både mangfoldige og subjektive; min egen essens på emnet er denne: kompressionssokkerne gavner først og fremmest ved *væsentligt* at nedsætte restitutionstiden efter et langt løb, og virkningen er baseret på dels den objektivt, mekanisk funderede effekt af sokkerne (det, at de strammer, på den måde, de gør) og en placebo-effekt, som nok varierer fra person til person, men som er effektiv.

Så. Skal du fx løbe Copenhagen Half Marathon næste søndag d. 17 september, så smut for CEP Danmarks stand, ønsk tillykke og køb dig et par kompressionsstrømper... du vil have stor glæde deraf. Vi ses i øvrigt til løbet.

Med venlig hilsen, Tor Rønnow

Links:
CEP Danmark
Copenhagen Half Marathon

Om bloggen

Tor Rønnows billede
Megaløber Tor Rønnow, medforfatter til "ELSK AT LØBE", deler her ud af sine oplevelser med løb i hele verden. Læs mere og se billeder fra alverdens marathonløb på www.temperance.dk

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • A. Uldals billede
  Træning mod det første ultraløb
 • Morten Jensens billede
  Et hyggeligt løb i Klovborg.
 • Mads Merrilds billede
  Så er der kommet gang i benene igen og det går for fuld damp, jeg regner med at skulle løbe Korup ½ marathon d1/4 2012 og måske Vejle Ådal igen i år
 • Mads Ladefoged Loldrups billede
  Nu skal jeg i bedre form. Synes jeg har taget alt for meget på. Så i denne blog vil man kunne følge min optræning til Skjern Å Running Challenge den 30. april, hvor jeg har tilmeldt mig 8,2 km. Så...
 • Torben Jensens billede
  Jeg skal i gang med at træne til DHL Stafetten i Århus d. 17 August. Jeg er kommet til at melde mig til sammen med nogen kollegaer, så der er ingen vej uden om denne gang. Jeg er sikker på det også...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 13788:

Rasmus Ingemanns billede
Er aktiv motionsløber løber på korte distancer (5 og 10 km)

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør