Helvede i Nord 2. påskedag for niende gang

Anette Lund Madsens billede

Tisvilde Hegn er den højst beliggende skov i Nordsjælland, den mest velegnede til ekstreme konkurrencer og et unikt sted til ultimative løbe udfordringer. ”Motionsløbet” Helvede i Nord er sagen, hvis endorfinerne skal i kog. I påsken arrangeres løbet for niende gang...!

Skoven nordpå i Tisvilde er fantastisk, fordi naturen er så smuk – nærmest paradisisk – og så er sandunderlaget unikt, og det giver en tør skov næsten hele året rundt – tænk, man kan finde sandklitter midt inde i skoven – det er sjovt, udfordrende og ideelt at løbe i. Derfor blev løbet med det lidt skræmmende navn iscenesat første gang i 2002. Løbsnavnet står i stærk kontrast til de paradisiske omgivelser, da det kan være ”helvedes” hårdt at komme igennem.

Et ekstrem løb blev til.
Der er efterhånden så mange almindelige motionsløb, så mange ser sig om efter nogle ekstra udfordringer. Halvmaratonen Helvede i Nord er siden 2002 blevet løbet hvert år på 2. påskedag. Løbet er blevet opkaldt efter cykelklassikeren Paris-Roubaix, som også har undertitlen ”En forårsdag i Helvede” eller ”Helvedet i Nord”.
Første år havde løbet 200 deltagere, men i år har arrangør-klubberne Nordtrim og Tisvilde Hegn OK måttet indføre at max tilmeldingsantal på 1500 personer, som i skrivende stund er ved at være nået.
Sidste år måtte mange gå forgæves til TGF-huset på Tisvilde Bygade, hvor man pga manglende p-pladser havde fastsat deltagerloftet til 1000 løbere. Men i år har man fundet en stor mark i nærheden af Godhavn, som er i stand til at rumme de mange biler som 2. påskedag strømmer til den lille, idylliske badeby Tisvilde.

Ruteplanlægningen er et kapitel for sig.
Rutelægningen på løbet er planlagt ud fra princippet: Ingen gentagelser og mest op ad bakke. – Det har været et stort arbejde, fordi løbet skal være præcist 21,1 km og starte og slutte samme sted. Deltagerne løber udelukkende på grusveje og skovstier, hvilket også gør løbet anderledes. Mange af deltagerne siger efter løbet, at det hårdeste er, når de efter at have løbet 1½ km bag klitterne, 600 m langs stranden og så skal op ad trapperne ved ”Horsekær-klinten”. Men rutens to længste stigninger indfinder sig først ved løbets afslutning, hvor deltagerne efter at have løbet ca 17½ km, skal forcere en ca 1 km konstant stigning op til Råbjerg og slutte af med rutens længste sand-brandbælte, der går op til Tisvilde Hegns højeste punkt, Frøbakke.

Man kan blive høj af at løbe.
Det er ikke hverdagskost at træne på løbsruten til Helvede i Nord, og 21 km distancen er ikke for sarte sjæle. Men deltagerne har ikke noget imod at tage en udfordring op – tværtimod. Dog er det mest mænd, der deltager på halvmaratonen, mens mange kvinder løber ruten på 10,8 km. Det er også den længde unge og ældre løbere anbefales at vælge.
Uanset hvilken rutelængde man vælger, kan man blive helt høj af at løbe, og det skyldes kroppen kommer under pres, man bliver varm over det hele, og der kan opstå en slags rusfølelse. Hjernen sender signaler til kroppen – endorfiner, adrenalin, insulin, sukker – energilagrene og forbrændingsdepoterne kommer på overarbejde – og nogle begynder at føle sig på den høje hest; andre vil kalde det ”hallucineret”.

Mere end 50 frivillige fra de to klubber sørger for alt det praktiske lige fra rute- og km-markering, væske depoter og til tidtagning samt præmieoverrækkelser.
Det er resurcekrævende at arrangere løb, men de to motionsklubber synes det er det hele værd, for området i det høje Nordsjælland er lige til at blive høj af, og det vil de gerne formidle, så også andre kan få den store oplevelse, det er at løbe i Tisvilde Hegn.
Vil man med til løbet kan man endnu nå at tilmelde sig, men der er kun begrænsede pladser. Tilmelding nu eller på selve løbsdagen: www.NORDTRIM.dk eller TGF-huset, Tisvilde Bygade 35, 3220 Tisvildeleje.

Billeder

Om bloggen

Anette Lund Madsens billede
Nyheder om løb indsamlet og bearbejdet af Anette Lund Madsen

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14247:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Guldbæk løbet

Bliv medlem af løberne.dk