Abebe Bikila hædret i Rom

Anette Lund Madsens billede

Abebe Bikila (født 7. august 1932 – 25. oktober 1973) var en etiopisk langdistanceløber. Han har vundet to olympiske guldmedaljer og har to verdensrekorder på marathon-distancen. Et stadion i Addis Ababa er opkaldt efter ham. Han var den første afrikanske atletikudøver der vandt OL-guld. Han er mest kendt for at have vundet sit første OL-guld på maratondistancen i bare fødder. Hans sejr markerede samtidig begyndelsen på den østafrikanske dominans indenfor langdistanceløb.
Da han stillede op til sit første OL i Rom i 1960 var maratonløbet blevet placeret om aftenen på grund af varmen. Favoritterne til løbet var to russiske løbere og marokanske Rhadi Ben Adbesselem. Bikila var næsten ukendt inden løbet, og blev ikke regnet for en seriøs udfordrer til favoritterne, at han var mødt op til start uden sko gjorde det ikke bedre. Han har senere fortalt, at han droppede skoene, fordi de gnavede. Løbet blev et klassisk udskilningsløb, hvor løber efter løber efterhånden faldt tilbage, hen imod slutningen også de russiske favoritter, og til sidst lå Rhadi og Bikila alene fremme; mørket var faldet på, og billederne af Bikila - fulgt af den stadigt mere besværede Rahdi - der kommer ud af mørket og ind i lyset fra opsatte projektører og fakler holdt af soldater stående langs vejsiden, er gået over i sportens og de olympiske leges historie som et af de helt store øjeblikke. Bikilas løb er let, afslappet, rytmisk, blødt - fuldstændig naturligt og af stor, stor skønhed. Lige så stille trækker han fra Rhadi - og vinder i den daværende verdensrekordtid 2:15:16.
Bikila vandt også marathonløbet ved OL i Tokyo i 1964, igen i ny verdensrekordtid (2:12:11), hvilket gjorde ham til den første, der med held forsvarede en OL-guldmedalje på marathon-distancen.
Bikila blev i 1969 udsat for en trafikulykke, der gjorde ham lam. Han tilbragte sine sidste år i kørestol og døde i 1973 af komplikationer fra ulykken.
Halvtreds år senere hædrede etioperen Siraj Gena sin landsmand Bikila ved at smide skoene en halv kilometer før han som den første nåede målstregen under Rom Marathon den 21. marts 2010. Alligevel satte Siraj Gena personlig rekord med tiden 2:08:39 og vandt foran de kenyanske rivaler

Om bloggen

Anette Lund Madsens billede
Nyheder om løb indsamlet og bearbejdet af Anette Lund Madsen

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14604:

Søren Møbergs billede
Jeg løber for velgørenhed, det sociale og hyggensskyld.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om HOVR Machina

Bliv medlem af løberne.dk