50/100 km på Jyderupstien

Anette Lund Madsens billede

”Vi har ikke tid til at promovere os da vi hellere vil ud og løbe.” For et par uger siden sad jeg som så mange gange før og gennemtrævlede løbskalenderen på denne site for at finde et løb af 1) passende længde 2) i sidste halvdel af september 3) nær min bopæl. De forskellige søgefunktioner gør det nemt og overskueligt, så ret hurtigt fandt jeg løbet ”50/100 km på Jyderupstien”.

Det er Adventure Sport Sorø, der arrangerer løbet. Navnet var nok til at gøre mig betænkelig. Adventure? På min indre fjernsynsskærm så jeg billeder af muskuløse mænd, der svingede sig i tove over rivende floder, forcerede stejle klippestier og rapellede nedad lodrette bjergvægge. Det var dog ikke lige situationer jeg kunne se mig selv i… Selvom jeg ikke kendte området, mente jeg ikke, at der var så mange rivende floder og bjerge i området mellem Sorø og Jyderup, men for en sikkerheds skyld spurgte jeg Kåre Ravnskov, formand for Adventure Sport Sorø, og fik at vide at der ikke var noget adventure i løbet.

Stadig vaklede jeg. Turde jeg binde an med 50 km? Hjemmesiden www.adventuresoroe.dkblev nærlæst meget grundigt. Også deltagerlisten. Der var seks tilmeldte. Seks ??? Hvad var nu det – var det slet ikke et offentligt løb, men derimod et lille lukket løb kun for klubmedlemmer? Igen mail af sted til Kåre, og det beroligende svar kom: ” Det er et åbent løb men der er ikke mange deltagere. Det håber vi at der kommer med tiden. Vi har ikke tid til at promovere os da vi hellere vil ud og løbe.”

Og så meldte jeg mig til.  Vi var syv (!) – seks mand og en kvinde – der mødtes ved Kongskilde Friluftsgård en lørdag morgen klokken otte. Der var fire, der skulle løbe 100 km og tre, der skulle løbe 50. En pragtfuld efterårsmorgen der lovede godt for resten af dagen. Efter en kort briefing blev vi sendt af sted på Jyderupstien. Ret hurtigt fandt jeg sammen med Daniel, som jeg havde mødt til Skovløberen. Vi løb i samme tempo, og havde en hyggelig tur sammen til de 45 km.

En tur ad Jyderupstien foregår i mange forskellige landskaber. Snart er man omgivet af bølgende marker, snart i skyggefulde skove, måske med en smuk udsigt over en af de søer, stien passerer undervejs i sit forløb. Naturen ved Tystrup-Bavelse søerne og Skarresø tog sig ud fra sin allersmukkeste side på denne dejlige, solrige efterårsdag, hvor skovene stadig stod med bladene på i flotte røde, gule, brune efterårsfarver. Stien snor sig efter landskabet, og man skal være opmærksom, så man ikke overser et skilt og farer vild.

Der var depoter for hver 10 km. Det var en kasse, der var sat i vejkanten, hvori der var vand, energidrik, æbler, energibarer. Og gel – mere herom senere. Vi tog os god tid ved depoterne. Her var ikke noget med at løbe med vandet skvulpende i hånden og en halvkvalt banan.

Indtil 40 km gik det forrygende. Vi snakkede og nød naturen. De sidste par år har jeg ikke kunnet indtage gel – den klistrede, søde masse ville ikke længere ned. Men disse gels var anderledes. Friske, så man ikke behøvede at skylle efter med vand. Fin blåbærsmag. Måske var det pga denne ekstra energi, at de 40 km gik så godt.

Jeg havde aftalt med min mand, at han skulle hente mig i Jyderup klokken 15; Daniel ville gerne have kørelejlighed tilbage til Sorø, og det var selvfølgelig OK. Ved 37 km blev vi enige om, at jeg nok skulle ringe og ændre afhentningstidspunktet. Det gik jo så godt….

Da vi nåede depotet ved 40 km, nægtede min mave at indtage fast føde. Kun en smule vand kunne jeg få ned. Den var gruelig gal. Hvordan skulle jeg kunne løbe 10 km mere uden indtagelse af energi?  Det kunne jeg heller ikke…

Mellem 40 og 45 km begyndte mine gåpauser at blive hyppigere og længere. Vi blev begge tavse, havde ikke rigtigt overskud til at tale mere. Jeg prøve at sætte musik på, da det ofte har givet mig et boost til sidst i et marathon, men denne gang hjalp det ikke.  Jeg begyndte at få kvalme, og da vi nåede 45 km var kvalmen så overvældende, at jeg ikke længere kunne løbe.  Det lykkede mig at få overtalt Daniel til at fortsætte alene, og vores veje skiltes. 

Det blev fem lange km. Kvalmen gjorde, at jeg bare ikke kunne løbe. Fuld af selvmedlidenhed og selvbebrejdelser over, hvorfor jeg dog i himlens navn havde været så letsindig at melde mig til dette løb ringede jeg til min mand, som VAR ankommet til målstedet og nu VENTEDE på mig. Han kom til at vente…

Da jeg omsider kunne skimte målet for enden af bakken (!) mødte jeg den sidste 100-km løber, som havde været oppe at vende og nu kunne se frem til 50 km tilbage ad Jyderupstien.  Jeg er fuld af beundring over de fire løbere, der vendte om i Jyderup og løb den samme tur tilbage. To af 100-km løberne og en 50-km løber løb hele turen alene. Det kræver en god psyke.

Jeg blev klappet i mål og efterfølgende tilbudt varm suppe af Jessica, som passede målområdet. Maven sagde dog stadig nej. Jeg ville bare hjem.

På vej hjem i bilen kastede jeg op – heldigvis i en pose… og min mand måtte holde ind til siden og vente på mig, mens jeg kravlede rundt i græsset og brækkede mig færdig. En gang ufordøjede, blåbærfarvede æbler.  Det var ulækkert. Først om mandagen begyndte min mave at fungere normalt igen. Det positive er, at jeg intet mærkede i mine ben, hverken om lørdagen eller de efterfølgende dage, og jeg er sikker på, at jeg havde mange flere km tilbage i benene.

Vi var kun syv deltagere, men Kåre virkede ikke spor ærgerlig over det lave deltagerantal. Faktisk vil han nødig havde, at løbet bliver alt for stort, for så bliver det jo pludselig et større arbejde at lave løb, og der skal jo også helst være tid til at løbe...

Og så er vi jo egentlig tilbage til dét, det hele drejer sig om. Glæden ved at løbe i dejlig natur uden at bekymre sig om tider, medaljer, diplomer, setup osv.

Kåre sagde i sin indledning, at der fremover vil blive arrangeret 50 km løb hver anden måned, og at 100 km løbes også vil komme i 2012. Følg med på hjemmesiden, hvor du også kan finde hans beretning og billeder fra dette løb.

 

Om bloggen

Anette Lund Madsens billede
Nyheder om løb indsamlet og bearbejdet af Anette Lund Madsen

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14939:

Linda Rubinkes billede
Aktiv i Kolding Motion

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina