Tjek reflekserne - de kan være for gamle

Martin Bork, Admins billede

Danske motionister er gode til at huske reflekser og lygter, når de motionerer i mørket. Kun ni procent svarer, at de aldrig bærer reflekser, når de dyrker motion i mørket. Det viser en ny undersøgelse fra Børneulykkesfonden og Codan. Samtidig så er det kun få, der ved, at effekten af reflekserne aftager ved vask. Og det er særligt relevant for motionister, fordi de oftere vasker deres træningstøj.

"Det er ikke noget, man umiddelbart tænker over, men reflekser der vaskes mange gange mister effekten. Det er derfor en god ide at teste reflekserne ved at lyse på dem i et mørkt rum og tjekke deres evne til at lyse op. Og hvis træningstøjet har været i brug i flere sæsoner, så er det meget vigtigt, at få det tjekket, hvis man ikke tager andre reflekser på i øvrigt," fortæller Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Og det kan godt betale sig at teste sine reflekser, for hver tredje motionist svarer i samme undersøgelse fra Børneulykkesfonden og Codan, at de har oplevet en farlig situation i mørket som følge af ikke at være synlig nok. Noget peger på, at misforståelser om refleksers levetid kan være en del af forklaringen.

Brug altid ekstra reflekser

Ligesom alt andet tøj bliver reflekserne også slidt, når de vaskes. Men det betyder naturligvis ikke, at alt træningstøjet skal udskiftes, fordi reflekserne er blevet slidt op. Der findes mange reflekser, der kan sættes udenpå tøjet inden løbeturen i mørket.

"Reflekser kan klare cirka 30 vaske, før de skal udskiftes. Men der er jo ingen grund til at skifte motionstøjet ud, blot fordi det har haft mange ture i vaskemaskinen. Jeg bruger for eksempel selv en refleksvest, når jeg løber i mørket. Den behøver ikke vaskes lige så ofte som fx løbejakken. En anden god ide er slapwraps til benene, som kan tages af og på fra gang til gang," siger Camilla Amstrup, der er privatdirektør hos Codan

Sådan får du reflekserne til at holde længere

Der er flere måder, du kan forlænge holdbarheden på reflekserne:

 • Brug aldrig vaskepulver, der er beregnet til hvidt tøj. Det indeholder ofte blegemiddel, hvilket slider voldsomt på reflekserne.
 • Undgå skyllemiddel, da det ligger sig som en hinde henover refleksmaterialet.
 • Vask ved lav temperatur - jo lavere jo bedre, da det varme vand slider mere på materialet.
 • Undgå som udgangspunkt tørretumbling, da gnidningen og varmen heller ikke er godt for refleksmaterialet. Hæng i stedet tøjet til tørre.

Sådan tjekker du reflekserne

Det er nemt at se, når reflekserne er blevet slidte.

 • Lys på reflekserne i et mørkt rum med en lommelygte. Hvis refleksen lyser svagt op, skal den kasseres. Er du i tvivl, kan du sammenligne med en ny refleks.
 • Tjek overfladen på refleksen efter vask. Du kan ofte se, at refleksen er slidt, fx hvis den er meget mat.
 • Hvis reflekserne på børnenes overtøj ikke virker, kan du fx sy nyt refleksbånd på, udstyre dem med løse refleksbrikker eller sætte refleksbadges på tøjet.

Udvalgte tal fra undersøgelsen

 • 78 procent af danskerne ved ikke, at effekten af reflekser aftager, når de vaskes.
 • 64 procent af danskerne svarer forkert eller er ikke klar over, hvor mange vaske reflekser kan holde til.
 • 35 procent af motionisterne bruger reflekser, der er syet ind i tøjet, 35 procent bruger lygter og 29 procent bruger refleksvest.
 • 33 procent af motionisterne har oplevet en farlig situation i mørket på grund af manglende synlighed.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført for Børneulykkesfonden og Codan af Epinion. Undersøgelsen er baseret på en rundspørge blandt 1.048 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 15-64 år i september 2016.

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14890:

Thomas Egeskjolds billede
Jeg hedder Thomas er 48 år. Jeg er lige startet op på løb, efter en lang pause pga en rygskade. Har...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina