- 29-12-2013
- Martin Bork, Admin
- Information
Nu runder vi årsskiftet, og det er traditionen tro tid til at gøre status over danskernes løbevaner år 2013. Dit løbesite har kigget dybt i løbsstatitistikken og kan konstatere, at løbebølgen stadig er over os. Faktisk er 2013 rekordernes år. Aldrig før har så mange løbere løbet så mange kilometer.
Vi elsker at løbe
En nylig analyse fra Idrættens Analyseinstitut viser, at motionsløb er den motionsform, som er mest udbredt. Hele 31 procent af den voksne befolkning løber regelmæssigt. Løb er mest udbredt i aldersgruppen 20-50 år, som ellers er den gruppe, som sværest kan afse tid til motion. Motionsløb giver den fleksibilitet i modsætning til foreningsidræt, som gør det muligt at dyrke motion for folk i denne aldersgruppe.
En stigende andel danskere bruger løbsarrangementer som en anledning til at være aktive. Faktisk ser det ud til, at motionsløb og især arrangerede løbeevents udgør en af drivkræfterne bag danskernes voksende løbevaner.
Flere marathonløb i 2013
Et kig i Danmarks største løbskalender på motionslob.dk viser, at der i 2013 blev arrangeret 1.205 motionsløb. Det er stort set det samme antal som i 2012, hvor der blev afholdt 1.222 løb. Til gengæld var der i 2013 hele 35 marathonløb flere end i 2012. 308 marathonløb blev det til i 2013 – godt hjulpet frem af Annette Fredskovs mange Cannonball-løb arrangeret med henblik på at nå hendes imponerende verdensrekord på 366 marathonløb på ét år.
På Sjælland og i Jylland arrangeres der næsten lige mange motionsløb nemlig henholdsvis 513 og 527 løb. På Fyn var der 109 løb og på Bornholm 25 løb i 2013. I alt blev der løbet over 6 mio. kilometer af knap 668.000 løbere svarende til 9 km. per løber. I gennemsnit deltog 555 løbere til hvert løbsarrangement.
Forskelle landet over
Tager vi nu udgangspunkt i de 100 største løbsarrangementer i landet, som repræsentanter for en generel tendens kan vi sige lidt mere om, hvordan forholdene ser ud i forskellige dele af landet. De 100 største løb fordeler sig på samme måde som løbsarrangementerne generelt nemlig med en ganske lille overvægt til Jylland i forhold til Sjælland.
På Sjælland deltog over 220.000 løbere svarende til gennemsnitlig 6.300 løbere per løb. I Jylland deltog knap 138.000 løbere svarende til knap 3.500 løbere per løb. Der bliver altså løbet en del mere på Sjælland end i Jylland.
Til de 100 største løb blev der løbet 10.000 flere kilometer på Sjælland end i Jylland. Løbeaktiviteten på Fyn er i denne sammenhæng forholdsvis lav og præget af få store løb, som i øvrigt tiltrækker sig løbere fra både Jylland og Sjælland.
På Sjælland løber hver løber i gennemsnit 10,5 km. til hvert løb, mens løberne i Jylland løber 10 km. til hvert løb. På Fyn bliver der i gennemsnit tilbagelagt 9,8 km. per løb. Sjællænderne løber således en anelse længere end løberne i resten af landet.
Konklusion
Mens der altså bliver afholdt flest løb i Jylland, løber sjællænderne til gengæld mere og længere.
Hvordan kan det nu være?
Der må der selvfølgelig tages en del forbehold for resultatet, når analysegrundlaget kun er de 100 største løb ud af over 1.200 løb. En anden usikkerhedsfaktor er, at der ses bort fra, at løbere tager på tværs af landsdelene for at deltage i løb. Antagelsen er dog, at det nogenlunde går lige op, og i hvert fald ikke kan vende op og ned på tendensen.
Tre gode grund
Når det er sagt, er der en række gode grunde til, at det giver god mening, at der løbes mere og længere på Sjælland.
Mobilitetsfaktoren. For det første er det kortere at komme rundt til flere løbsarrangementer på Sjælland end i Jylland. Der er simpelthen en større mobilitet blandt løberne på grund af de kortere afstande.
Hovedstadsfaktoren. For det andet trækker løbsarrangementerne i og omkring København kraftigt op på statistikken for Sjælland. Der er mange og store løb i København, som tiltrækker mange løbere fra hele Sjælland. Et eksempel er DHL-stafetten, som tiltrækker over 100.000 løbere over fire dage.
Sundhedsfaktoren. For det tredje er der i landets store byer generelt større fokus på en sund livsstil. Dette ekstra høje fokus på sundhed og løb kan findes både i Aalborg, Aarhus, Odense og København, men hovedstaden stikker med et langt højere befolkningstal naturligvis ud i forhold til de øvrige store byer i den sammenhæng.
Afslutning
Når alt dette er sagt, er der god grund til at ranke ryggen over hele landet og stikke fødderne i løbeskoene igen i 2014. Intet folk i verden løber flere marathonløb end danskerne, og ingen arrangerer flere marathonløb end vi. Det er selvfølgelig ikke et mål i sig selv, men vel nok et resultat af en løbeentusiasme, som kommer af glæden ved at tilbagelægge kilometer efter kilometer langs grus-, skov- og landeveje. Det er i de ugentlige træningspas glæden ved løb skal findes. Lad os håbe at 2014 bliver endnu et rekordernes år som bevis på, at vi stadig har glæden og motivationen til endnu flere kilometer under fodsålerne.
Godt nytår!