Ny verdensrekord i Berlin... igen

Martin Bork, Admins billede

Så skete det igen, igen i Berlin: En kenyansk løber vinder et stort internationalt marathon. Dennis Kimetto ikke bare vinder i Berlin, han slår samtidig verdensrekorden fra sidste år på distancen i tiden 2.02.57 og er dermed 26 sekunder hurtigere end landsmanden Wilson Kipsangs rekord fra sidste år. Det sætter en tyk streg under de kenyanske løberes dominans på løbescenen. Op mod 80% af verdens langdistanceløb er siden 1980’erne vundet af en løber fra det mellemstore øst-afrikanske land på 41 mio. indbyggere. 20 af de seneste 25 vindere af Boston Marathon er Kenyanere. 8 af de sidste 10 mandlige vindere af Berlin Marathon er fra Kenya. Samme billede ses ved de store marathons i New York, London, Paris og mange andre steder. Og hvis ikke vinderen er fra Kenya, er han eller hun sikkert fra nabolandet Etiopien. I 2011 var verdens 20 hurtigste marathonløbere alle fra Kenya.

Spørgsmålet er, hvorfor de kenyanske løbere er så meget bedre end alle andre? Det har videnskaben søgt svar på siden 1980’erne, da de østafrikanske løbere for alvor trådte ind på den internationale løbescene. Det har vist sig, at de allerhurtigste faktisk kommer fra en ganske bestemt kenyansk minoritet kaldet Kalenjin-stammen på bare 4,4 mio. mennesker – svarende til 0,06% af jordens befolkning. Mysteriet har givet forskerne grå hår i hovedet. Især fem teorier har vundet tilslutning.

Læs hele artiklen her...

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Stefan Stamms billede
  Nu skal jeg i bedre form og på samme tid vil jeg vinde nogle væddemål :) det kan jo ende med at betale sig at løbe :)
 • pixis billede
  Hvad laver en motionsløber når hun IKKE lige løber ??? det og meget andet vil du kunne læse om her på bloggen, som først og fremmest bliver min personlige træningsdagbog. Jeg skal efter længere tids...
 • Tonnys billede
  Vil prøve at skrive mine tanker om det at løbe, og ikke mindst det et lette den dertil indrettede. og komme ud af døren.
 • RA
  RAs billede
  Løbshistorik og beretninger fra forskellige løb
 • Anne-Liz C. Buntzens billede
  Du skal ikke have større sko når du bruger fod-indlæg - det er indlægene der skal tilpasses dine sko. Super tynde fodindlæg - ortopædisk korrekte - som kun fylder der hvor de skal løfte og støtte....

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15349:

Nyhedsbreve




Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk