Motion i skolen vinder frem

Martin Bork, Admins billede

Motion er som bekendt godt for mange ting. Det er sjældent en ulempe, at være i god fysisk form, da det både forbedrer blodcirkulation, kredsløb, dit overordnede velbefindende, din koncentrationsevne og meget, meget mere. I den nye folkeskolereform spiller motion en stor rolle, og det finder nu frem i flere skoler.

En sund sjæl i et sundt legeme

Det er velkendt, at folk der har stillesiddende tankekrævende arbejde – f.eks. folk der mere eller mindre lever af live-odds, e-Sport og online spil generelt, ofte bruger tid på træning – fordi det hjælper til at styrke hjernens evne til at gennemskue problemstillinger og gøre det nemmere at træffe hurtige beslutninger.

Det gælder især også skolebørn, som hidtil har haft en stort set stillesiddende hverdag. Undervisning er som udgangspunkt forbundet med undervisningslokaler og det, at sidde stille og lytte og lære. Men bevægelse og motion i skoledagen styrker elevernes trivsel. De oplever, at de bliver bedre til at koncentrere sig, og at der er mere ro i klassen, viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Helt konkret viser tallene, at hvis læreren går fra at bruge motion og bevægelse i undervisningen en gang om måneden til at bruge motion og bevægelse i undervisningen en gang om ugen, så vil det forøge elevernes faglige resultater i nationale test med 4,4 point i gennemsnit (eleven kan få op til 100 point i testen).

Øges omfanget af brug af motion og bevægelse yderligere, øger det ifølge beregningerne elevernes resultater yderligere.

Reformen begynder at virke

Motion og bevægelse er kommet på skemaet i mange folkeskoler, da der er klar evidens for, at børnene dels er friskere og har lettere ved at lære, når de samtidig får en passende mængde fysisk udfoldelse.

Motion og bevægelse er det element, hvor der er sket størst forandring i skolen, og som eleverne er gladest for. De oplever, at det giver mere ro i klassen og gør dem bedre til at koncentrere sig.

I en ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt og Trygfonden med svar fra en tredjedel af alle folkeskolerne svarer 7 ud af 10 (68%), at de opfylder kravet om 45 minutters bevægelse for eleverne om dagen. Det er en stigning på otte procent i forhold til sidste år. 25 procent svarer, at de ikke lever op til kravet, og syv procent svarer "ved ikke".

Jo mere ”krudt” børnene brænder af i forbindelse med en mere fysisk undervisning, desto mindre tendens til uro har de i de fag, der fortsat kræver, at man sidder forholdsvist stille på sin plads og hører efter.

- Undersøgelsen giver et solidt billede af det, vi klart havde på fornemmelsen. Nemlig at rigtig mange af landets skoler her i reformens andet år er kommet langt i arbejdet med få mere bevægelse integreret i skoledagen. Bevægelse understøtter læring, sundhed og trivsel, og derfor er glædeligt, at det nu for alvor vinder indpas og bliver prioriteret, siger formand for Dansk Skoleidræt, Finn Kristensen.
I undersøgelsen siger 69 % af lærerne og pædagogerne samtidig, at kvaliteten af bevægelsen er tilfredsstillende.

De sunde vaner skal læres

Man siger som udgangspunkt, at det tager hjernen 10 uger, at tillægge sig en ny vane. Det kan f.eks. være, at bruge venstre hånd i stedet for højre når du børster tænder, eller det kan være at vende sin døgnrytme. Det tager omkring 10 uger for hjernen at blive fortrolig med de nye vilkår. Det gælder i høj grad også fysisk aktivitet og træning.

Hvis man allerede i de tidlige folkeskoleår, får motion ind som en fast del af hverdagen, har børnene også større chance for, at ville dyrke motion senere i livet. Derudover er motion en medvirkende faktor til, at børnene undgår overvægt.

Dybest set er der ikke meget, der taler imod motion. Og det behøver ikke være motionsløb og maraton hver/hver anden uge, men bare det, at få rørt sig i løbet af en dag – måske gået nogle ture – vil være med til at gøre en forskel på den lange bane.

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Søren Larsens billede
  Her på bloggen vil jeg logge mine træninger, skrive lidt om mine mål og hvordan det går med at nå disse
 • Ole Stougaards billede
  Blogger om træning og løbeteknik - især Poserunning
 • KaTrineSs billede
  Jeg har sat mig for at ville gemmenføre et løb på 10 km lige inden eller i starten af næste sommerferie. Jeg har ingen idé om mit mål er urealistisk eller om det faktisk er opnåeligt. Jeg ved heller...
 • henrietteks billede
  på min blog vil jeg nok primært skrive om løb eller de mål jeg har sat mig eks, kvinde tri her til Juli 2011 og mit halvmarathon både her i maj og septmeber i Odense-om jeg når det:) så det bliver...
 • b-o-n-g-os billede
  har prøve at tilmelding mig.Eremitagemarathon.dk.Men adrssen er forkedt,er der nogen så kan hjælpe mig ? mvh anne christensen

Log ind

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 13045:

Jeanette Friis Pedersens billede
En frisk pige på 34 år, der elsker at løbe. Har indtil nu løbet flere 1/2 Marathon. Så mangler lige...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Fra shoppen