Mange motionister er usynlige i mørket

Martin Bork, Admins billede

Danske motionister er gode til at huske reflekser i mørket. Men desværre er mange af motionisterne måske alligevel ikke synlige, for hele 65 procent af dem, der motionerer udendørs efter mørkets frembrud, er ikke klar over, at refleksernes effekt aftager ved vask.

Når mørket falder på, og danskerne bevæger sig udendørs for at motionere, er de generelt gode til at huske reflekser og lygter. Kun 13 procent svarer, at de aldrig bærer reflekser, når de dyrker motion i mørket. Det viser en ny undersøgelse fra Børneulykkesfonden og Codan.

Undersøgelsen peger dog samtidig på, at størstedelen (65 procent) af udendørsmotionisterne ikke ved, at effekten af reflekserne aftager, når sportstøjet vaskes. Derfor er der god grund til at tjekke refleksernes effektivitet – særligt for motionister, fordi de oftere vasker deres træningstøj sammenlignet med, hvor tit almindeligt overtøj vaskes.

”Motionisterne er generelt gode til at gøre opmærksomme på dem selv i mørket. Mange bærer reflekser, der er indsyet i løbetøjet, refleksvest eller de har lygter på. Men desværre er der også overraskende mange, som ikke er klar over, at effekten af reflekserne aftager i vask. Hvis du som motionist ikke bruger andre reflekser end dem i dit yderste lag, og hvis dit sportstøj har været i brug i flere sæsoner, så er det meget sandsynligt, at reflekserne ikke længere er effektive,” fortæller Camilla Amstrup, der er privatdirektør hos Codan.

Knap hver tredje motionist (30 procent) har oplevet en farlig situation som følge af, at de ikke var synlige i mørket. Derfor er der god grund til at tjekke, om reflekserne, der bruges til udendørs motion, rent faktisk fungerer.

Reflekser holder cirka 30 vaske

Når reflekser vaskes flere gange, bliver de slidt og mister deres effekt. Som udgangspunkt kan de holde til cirka 30 vaske. Men det betyder naturligvis ikke, at alt træningstøjet skal udskiftes, når først reflekserne er slidt op. Der findes nemme alternativer.

”Der er ingen grund til at kassere sportstøjet, bare fordi reflekserne ikke længere fungerer. En simpel måde at blive set på løbeturen i mørket er at iføre sig en refleksvest. De er billige at anskaffe, og de behøver ikke at blive vasket så ofte som det tøj, du dyrker motion i. En anden simpel idé er slapwraps, som du kan sætte om benet eller armen fra gang til gang,” siger Camilla Amstrup, der er privatdirektør hos Codan.

Du kan nemt tjekke reflekserne ved at lyse på dem i et helt mørkt rum. Hvis de kun lyser svagt op, så er det på med refleksvest eller slapwrap.

Sådan får du reflekserne til at holde længere

Der er flere måder, du kan forlænge holdbarheden på reflekserne:

 • Brug aldrig vaskepulver, der er beregnet til hvidt tøj. Det indeholder ofte blegemiddel, hvilket slider voldsomt på reflekserne.
 • Undgå skyllemiddel, da det ligger sig som en hinde henover refleksmaterialet.
 • Vask ved lav temperatur – jo lavere jo bedre, da det varme vand slider mere på materialet.
 • Undgå tørretumbling, da gnidningen og varmen heller ikke er godt for refleksmaterialet. Hæng i stedet tøjet til tørre.

Sådan tjekker du reflekserne

Det er nemt at se, når reflekserne er blevet slidte.

 • Lys på reflekserne i et mørkt rum med en lommelygte. Hvis refleksen lyser svagt op, skal den kasseres. Er du i tvivl, kan du sammenligne med en ny refleks.
 • Tjek overfladen på refleksen efter vask. Du kan ofte se, at refleksen er slidt, fx hvis den er meget mat.
 • Hvis reflekserne på børnenes overtøj ikke virker, kan du fx sy nyt refleksbånd på, udstyre dem med løse refleksbrikker eller sætte refleksbadges på tøjet.

Udvalgte tal fra undersøgelsen

 • 65 procent af motionisterrne ved ikke, at effekten af reflekser aftager, når de vaskes.
 • 56 procent af danskerne tror eller ved ikke, at reflekser kun kan holde til 30 vaske.
 • 26 procent af motionisterne bruger reflekser, der er indsyet i tøjet, 30 procent bruger lygter og 30 procent bruger refleksvest. 29 procent bruger reflekser udover dem, der sidder i tøjet.
 • 30 procent af motionisterne har oplevet en farlig situation i mørket på grund af manglende synlighed.
 • 69 procent af danske bilister har oplevet at overse en cyklist eller fodgænger på grund af manglende reflekser eller lygter.

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15349:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk